|

Saldırı 'web'i kilitledi

Amerika'nın kalbine yapılan saldırılardan sonra, milyonlarca kişinin bilgi alabilmek için aynı anda Amerikan sitelerine akın etmesi internet trafiğini felç etti.

Yeni Şafak
00:00 - 16/09/2001 Pazar
Güncelleme: 15:15 - 7/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'ye yapılan saldırı internet trafiğini de sekteye uğrattı. Milyonlarca kişinin bilgi alabilmek amacıyla aynı anda Amerikan sitelerine yüklenmesi sonucu, MSNBC. com, CNN. com ve CBS News. com gibi sitelerinin yayınlarında aksamalar meydana geldi. Turk.internet.com'un haberine göre, MSNBC. com, olayın meydana gelmesinden bir iki dakika sonra, sayfaların yüklenme süresinin 3 saniyeden 27 saniyeye çıktığı gözlendi. CNN. com da benzer şekilde, sayfalarının yüklenme süresinin 9 saniyeden 30 saniyeye fırladığını belirtti. CNN. com sözcüsü "Sistem yöneticilerimiz farkında" diyerek, durumun düzeltilmeye, en azından dengeleyecek çözümler arandığını belirtti.




Web siteleri basitleştirildi


Diğer haber siteleri ve gazetelere ait sitelerin durumunun da benzer olduğu, CBSNews.com, FoxNews.com, New York Times ve Washington Post tarafından iletildi. webHancer'den MacDougall, tüm sitelerde durumun aynı olduğunu belirtti. MSNBC.com ise sitesini, basitleştirme yolunu seçti. Tüm grafik ve reklamları çıkardı. MSNBC.com sözcüsü "Hemen hemen yazı modunda çalışıyoruz. Bu da yükleme süresini azaltıyor. Sadece olayı anlatıyoruz" dedi.




Basit site olağanüstü planda var


Sözcü, "Basit Site" tasarımının, Olağanüstü Durum Standart planının bir parçası olduğunu da ekledi ve MSNBC.com'un sayfalarının yüklenme süresinin bu değişiklikten sonraki 2 saat içinde daha iyi duruma geldiğini, öğle civarı 6 saniye olduğunu belirtti. CNN.com da problemle karşılaşır karşılaşmaz benzer bir önlem aldı. Sitesini beyaz üzerine siyah hale getirdi. Sadece yazılar / haberler konuldu. NewYork Times, abonelerine e-posta göndererek, gelişmeler konusunda doğrudan servis yaptı. Houston Chronicle's Chron.com ve Los Angeles Times' LATimes.com yavaş olmakla birlikte problemsiz çalıştı.




Anında mesaj yazılımları imdada yetişti


Saldırı sırasında internet trafiğinin yavaşlaması ve bunun da web sitelerine eğirişim ve e-posta iletişimini zorlaştırması, ICQ, MSN Messanger, AOL Messanger benzeri mesajlaşma programlarının önemini artırdı. Olay sırasında sabit ve cep telefonları kilitlenmesi karşısında bu anlık iletişim programlarının ABD'liler için büyük şans olduğu belirtiliyor. Microsoft MSN grubu, felaket gününe ve sonrasına ait rakamları verememekle birlikte, Proje müdürlerinden Sarah Lefko, "MSN çok büyük bir trafik taşıdı" dedi. America Online ve Yahoo yetkilileri, konuyla ilgili bilgi vermekten kaçındılar. Ancak, CBS MarketWatch, AOL'dan bir yetkiliye dayanarak, Salı günü, AOL Mesajlaşma programı (AOL IM) ve Aol programı kanalıyla, 1.2 Milyar adet mesaj gönderildiğini ve bunun bir rekor olduğunu söyledi. Gartner Grubun son araştırmasına gore, anında mesajlaşma programlarını, özel amaçlı kullanan kişilerin % 52'si AOL IM, % 36'sı MSN Messanger tercih ediyor. 2004'te Dünyada Mesajlaşma programı kullanan insan sayısının 180 Milyona ulaşacağı sanılıyor.


#ABD
#Terör saldırısı
#Web
#İnternet
23 yıl önce