|

Şekerle şarj olan batarya!

Üstelik standart lityum bataryaların aksine kullanmadığımız zamanlarda güç de tüketmiyor!

Yeni Şafak ve
17:12 - 21/03/2016 الإثنين
Yeni Şafak

Günlük hayatta kullandığımız teknolojik ürünlerin en büyük sorunu, herkesin bildiği üzere batarya süresi. Örneğin yeni nesil elektrikli otomobiller, menzilin kısa olması nedeniyle eleştiriliyor. Aralarından en iyisi bile tam dolu bataryayla, akaryakıtla çalışan otomobillerin yarısı kadar yol gidebiliyor.



Bu durum tabii ki batarya teknolojisinin, diğer gelişmelere ayak uyduramamasından kaynaklanıyor. Grafin-silikon bataryalar ile yakın zamanda bu sorunun ortadan kalkacağını ifade etmiştik ancak henüz o doğrultuda bir gelişme görünmüyor.





Aynı sıkıntı tablet ve akıllı telefonlar için de geçerli tabii ki. Akıllı telefonların çoğu 1 gün anca idare ediyor, bazıları ise günde 2-3 kez şarj edilmeye ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü), bataryalar için alternatif enerji kaynağı keşfetti: Şeker, hem de günlük hayatta kullandığımız

.





MIT'de yapılan araştırmalara ve denemelere göre kristal şeker, bataryaları şarj etmek için kullanılabiliyor. Şöyle ki; karbon nano tüpler şeker aracılığıyla ısıtılarak enerji üretimi sağlanabiliyor. Daha basit ifadeyle şeker, bu bataryada nano tüpleri ısıtmak için yakıt görevi görüyor. Isı ile birlikte elektronlar tüpün içinde aşağı doğru iniyor ve elektriğe dönüşüyor.



Elde edilen sonuçlara göre bu bataryalar, günümüzde kullanılan bataryalarla aynı işlevi görebiliyor. Hatta daha kullanışlı diyebilir. Şöyle ki; bildiğimiz bataryalar tam dolu olduğu halde hiç kullanmasak bile bir süre sonra tükeniyor. Şeker gücüyle çalışan bataryalarda ise sadece ihtiyaç duyulduğunda güç sarfiyatı gerçekleşiyor.



Lakin şimdilik üretilebilen enerji miktarı oldukça az. Bu teknoloji şimdilik sadece fazla enerji ihtiyacı duymayan LED aydınlatmalar için kullanılıyor ancak çalışmaların devam etmesiyle gelecekte kullanım alanlarının artacağı öngörülüyor. En büyük beklenti ise akıllı telefonlara uygulanması yönünde.



#şekerli şarj
#MIT
#batarya
#akıllı telefon
٪d سنوات قبل