|

Siber güvenlik için toplanacaklar

Kamu Bilişimcileri Derneği tarafından, ulusal ve uluslararası alanda yeni teknolojiler ve uygulamalara ilişkin ortak akıl oluşturularak proaktif davranışlar geliştirmek amacıyla, 6-7 Nisan'da Kamu Siber Güvenlik Zirvesi düzenlenecek.

Yeni Şafak
10:32 - 16/03/2017 الخميس
Güncelleme: 10:37 - 16/03/2017 الخميس
AA
Zirveye kamu kurum ve kuruluşunun bilişim yöneticileri ve uzmanları katılacak.
Zirveye kamu kurum ve kuruluşunun bilişim yöneticileri ve uzmanları katılacak.

Edinilen bilgiye göre, kamuda siber güvenliğin sağlanması kapsamında kamu bilişim yöneticileri ve uzmanlarıyla sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek zirveye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da iştirak etmesi bekleniyor.



Etkinlik kapsamında, "bilişim teknolojileri yönetiminde siber güvenlik", "veri merkezleri ve siber güvenlik", "siber güvenlikte yeni gelişmeler", "kritik altyapılar ve siber güvenlik" ve "kamu kurumları ve kişisel verilerin korunması" başlıklarında paneller düzenlenecek.



Etkinliğe, TBMM, Başbakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Adalet, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar, Kalkınma, Gençlik ve Spor bakanlıklarından, Türksat AŞ, Anadolu Ajansı, Havelsan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Bilgi Güvenliği Derneği, Devlet Su İşleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Öğrenci Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile Sosyal Güvenlik Kurumunun da aralarında bulunduğu çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun bilişim yöneticileri ve uzmanları katılacak.





Verileri korumak, sahip olmaktan daha önemli


Kamu Bilişimcileri Derneği İkinci Başkanı Yakup Şıvka yaptığı açıklamada, derneğin kamu bilişimcilerinin birbirleriyle ilişkilerini, kamuda çalışan bilişimciler başta olmak üzere çalışanlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmak, bilişim alanında tarafsız, güvenilir ve etkin bir sivil toplum kuruluşu olmak amacıyla kurulduğunu belirtti.



Kamuda bilişimin kullanımını artırarak kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamayı, ulusal ve uluslararası alanda yeni teknolojiler ve uygulamalar hakkında ortak akıl oluşturarak proaktif davranışlar geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Şıvka, kamu etik kurallarına bağlılık, yerli çözümleri öncelemek, kamu bilişim hizmetlerini vatandaş odaklı sunmanın en önemli değerleri olduğunu anlattı.



Bilişim teknolojilerinin en fazla etkilediği kesimlerden birinin kamu kurumları olduğunu ifade eden Şıvka, e-hizmetlerin getirdiği kolaylıklar ve kazanımlarla birlikte siber tehdit ve saldırıların da sayısı ve çeşidinin her geçen gün arttığına dikkati çekti.



Şıvka, kamu kurumlarında siber güvenliğin, kişiler ve özel kurumlara göre daha önemli olduğunu vurgulayarak, "Siber güvenlik kavramının önemi son dönemde çok arttı. Günümüzde verileri korumak, sahip olmaktan daha önemli hale geldi. Özellikle 15 Temmuz sonrası birçok kamu kurumuna yapılan siber saldırı bu konunun önemini bizlere yaşatarak gösterdi. Kamu kurumlarındaki siber güvenlik konusu, kişiler ve özel kurumlara göre daha önemli. Çünkü özel kurumlardaki verilerde sıkıntı olduğu zaman sınırlı sayıda kişiler etkilenirken, kamu kurumlarındaki verilerle ilgili ihmalde tüm vatandaşlar etkileniyor. Kamu verilerindeki mahremiyet, özel kurumlara göre daha özenli korunmalı." dedi.



Yakup Şıvka, etkinlikte, kamu kurumlarının kendi içindeki siber güvenlik uygulamalarını görmeyi ve yöneticiler arasında beyin fırtınası yaparak ortak payda oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Şıvka, şunları kaydetti:



  • "Etkinlikte, her alanda olduğu gibi siber güvenlikte de yerli ve milli ürünlere nasıl daha fazla yer verilebileceğini, bu alandaki eksikliklerin neler olduğunu ve neler yapılabileceğini tartışmak istiyoruz. Yazılım ve donanım sektöründe, yerli ve milli ürün arayışı var. Bir yandan Pardus'u konuşuyoruz, diğer taraftan açık kaynak kodlu yazılım ve donanım üzerine gitmeye çalışıyoruz, ama siber güvenlik alanında yerli ürünler çok fazla ön planda değil. Bir elin parmağını geçmeyecek kadar ürün var. Bunları kamu kurumlarında yaygın halde kullanıyor muyuz? Hayır. Bu konferansta bunun da üzerinde durmak istiyoruz."

Daha önce Başbakanlık Bilgi İşlem Başkanlığının öncülüğünde belirli periyotlarla bir araya gelen kamu kurumlarındaki BT yöneticilerinin, 15 Temmuz sürecinden sonra ilk kez bir araya geleceklerini söyleyen Şıvka, bu süreçte yaşanan gelişmeler ve kamuya yapılan siber saldırılar nedeniyle ortaya çıkan zafiyetlerin giderilmesi konusunda da görüş alışverişinde bulunulacağını ifade etti.


Şıvka, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren üreticilerin, çözümlerine ilişkin sunumlar yapacakları etkinliğin çok faydalı olacağını bildirdi.






#Siber güvenlik
#Kamu
#Bilişim teknolojileri
٪d سنوات قبل
default-profile-img