|

Sil baştan filmi gerçek oluyor

Kanada'daki Toronto Üniversitesi araştırmacıları, fareler üzerinde yaptıkları deneyde kötü anıları silmeyi başardı. Korku ve tehdit duygularıyla bağlantılı beyin hücrelerini tespit edip silmeyi başaran bilim insanları, bu işlemin ilerleyen dönemde insanlar içinde uygulanabileceğini öngörüyor.

Yeni Şafak
13:15 - 26/04/2017 الأربعاء
Güncelleme: 13:16 - 26/04/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
2004 yılında vizyona giren Sil Baştan filmi gişe rekorları kırmıştı.
2004 yılında vizyona giren Sil Baştan filmi gişe rekorları kırmıştı.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' filmini birçok kişi duymuştur. 2004 yılında yayınlanan bu film, Türkiye'de 'Sil Baştan' adıyla vizyona girdi. Filmde birbirini çok seven fakat anlaşamayan bir çifti görüyoruz. Bu nedenden dolayı çift, tıbbi bir müdahale ile birbirlerine dair geçmiş anılarını sildiriyor. Sil Baştan filmi ilginç konusuyla sinema eleştirmenlerince tam puan almayı başarmıştı.

İşte bu teknoloji, yani hafıza silme işlemi artık gerçek olmak üzere. Toronto Üniversitesi araştırmacıları, korku ve tehdit duygularıyla bağlantılı anılarla beyin hücrelerini tespit edip silmeyi başardı.


Fareler üzerinde denenen uygulamada, milyonlarca hücreden sadece kötü anılarla ilgili olanların tespit edildiği ve diğer hücrelere zarar vermeden bu hücrelerin silindiği ifade ediliyor. Bilim insanları yakın zamanda bu uygulamayı insanlar üzerinde de test etmeye başlayacak.

Bu yöntem esasında travma sonrası stres bozukluğu yaşayan askerler, şiddet veya cinsel istismara uğrayan kadınlar için kullanılacak. Yani filmde gördüğümüzden ziyade, yaşadığı olaylar nedeniyle bunalımda olan ve kötü anılarının yok edilmesi gereken insanlar hedef alınıyor.

#Sil baştan
#Hafıza silme
٪d سنوات قبل