|

Siri kullanıcısının bilgilerini açık etti

Teknoloji devi Apple'ın neredeyse ürettiği bütün cihazlarda kullandığı Akıllı asistanı Siri, kullanıcısının kişisel bilgilerini açık etti. Unutulmuş bir iPhone cihazı bulan kişi, Siri'ye sordu basit sorular ile cihazın sahibinin adresine kadar her şeyi öğrenerek cihazı sahibine teslim etti.

Yeni Şafak
11:24 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Siri kullanıcılarının bilgilerini paylaşıyor.
Siri kullanıcılarının bilgilerini paylaşıyor.

Yeni yeni alıştığımız sesli asistanlar, bizim adımıza cihazlarımızda bulunan yenilikleri yönetebiliyor. Bizlerde bu asistanlarala görevlerini sorunsuz yerine getirebilmesi için birçok kişisel bilgimizi paylaşıyoruz. Bu durum bizlere fayda sağlasa da kötü niyetli insanların kişisel bilgilerimizi ele geçirmesine olanak sağlıyor.



İşte bu durumun tehlikesini gözler önüne seren olay, ABDli teknoloji devi Apple'ın başına geldi. Bildiğiniz gibi Apple, iOS, macOS ve tvOSiOS'un da dahil olduğu birçok sisteminde akıllı asistanı Siri'yi kullanıyor. Yaşanılan olaya bakıldığında ise Siri, bizim kişisel bilgilerimizi basit sorularla herkese açık edebiliyor.



Bir Twitter kullanıcısının anlattığı olaya göre bir iPhone kullanıcısı cihazını unutuyor. Cihazı bulan kişi ise Siri'ye sorduğu birkaç soru sayesinde telefonun gerçek sahibine ulaşıyor. Yani cihazı bulan kişi Siri'ye “Ben kimim?” sorusu sorularak, cihaz sahibinin adı ve soyadı öğrenilmiş. Ardından “En çok kiminle konuşuyorum?” sorusu sorularak da cihazın sahibinin konuşma kayıtlarına erişilmiş. Sonrasında sorulan benzeri birkaç basit sorunun ardından, cihaz sahibinin oturduğu ev adresine varıncaya kadar her türlü özel bilgisine erişilebilmiş. Böylece telefonu bulan kişi, telefonun sahibini bularak cihazı teslim edebilmiş.



Yaşanan bu olaya bakıldığında iyi bir olaymış gibi görünse de her geçen gün daha fazla uygulamayı yöneten Siri, büyük bir tehlikenin yolunu açmış oluyor. Bu yöntem sayesinde kullanıcıların birçok kişisel bilgisini açık eden Siri, kötü niyetli insanlara davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla Apple kullanıcılarının Siri'ye çok fazla güvenmemeleri gerekir.





#Siri
#Apple
#iPhone
#iOS
#Akıllı asistan
7 yıl önce