|

Sony'den sülfür tabanlı yeni batarya teknolojisi

Aynı ölçülerde %40 fazla kapasite veya aynı kapasitede %30 küçülen boyut.

Yeni Şafak ve
10:56 - 19/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:02 - 19/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Akıllı telefonların en aksayan ayağı bildiğimiz gibi bataryaları. Bunun temel sebebi de 1991 yılından bugüne, yani 25 yıldan beri, Li-Ion (lityum-ion) temelli bataryaları kullanıyor oluşumuz. Günümüzde grafen vb. gibi karbon temelli alternatif elementler üzerinde çalışılmaya başlanmış olsa da bunların hiçbirisi henüz ana akım seviyesine evrilmediğinden mecburen li-ion üzerinde minör geliştirmelerden öteye de geçilemiyor. Tüm bunların sonucu da zaten sınırına dayanan li-ion bataryaları artık 'olabildiğince' idareli kullanabilmek. Ki bu sebeple de hızlı şarj, düşük güç tüketimli donanım bileşenleri vb. gibi tali yollardan görülüyor işler.





İşte Sony'nin haberimize konu olan batarya teknolojisinin en önemli tarafı lityum-ion değil lityum-sülfür tabanlı oluşu. Normal şartlarda sülfürden uzak durulmasının sebebi bataryadaki elektrotların her şarj döngüsünde elektrolit içinde hızla çözülmesidir ki bu da batarya kapasitesinin düşmesine sebep olur.



İşte

elektrolitleri yeniden formüle etmek suretiyle bu soruna bir çözüm bulduğunun altını çizen Sony, sülfür tabanlı ve günümüzdeki standart bataryalardan %40 daha yüksek kapasiteye sahip bir teknoloji geliştirdiğini söylüyor. Detaylara girmediği için ne tür bir formülasyon gerçekleştirildiğini bilmiyoruz ama en nihayetinde biz son kullanıcılar için de nasıl başardıkları vs. çok da önemli değil zaten.






Bunun bizim için pratikteki anlamı ne diye soracak olursanız, batarya ölçülerini arttırmadan daha yüksek kapasiteye erişilebilecek. Yani örneğin aynı kalınlıktaki bir iPhone 6 1800mAh yerine 2500mAh batarya ile gelecek yahut Galaxy S6 2500mAh'tan 3750mAh'a çıkacak vb. Keza yine bu bataryaların günümüzdeki standart li-ion'larla aynı kapasiteyi %30 daha düşük ölçülerle sağlayabilecek oluşu da bir diğer önemli ayrıntı. Ne de olsa daha küçük batarya daha ince telefon demek.



Velhasıl son kullanıcıya erişmesi 2020'yi bulacak imiş. Bekleyip görelim bakalım...



#sony
#akıllı telefon
#batarya
8 yıl önce