|

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin sahibi kim?

Sosyal medya ve internette paylaştığınız içeriklerin asıl sahibi kim? Hangi durumlarda hak talep edebilirsiniz? Bu soruları sizin için cevaplıyoruz.

Yeni Şafak ve
11:46 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:33 - 6/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Sosyal medya platformlarında her gün milyonlarca içerik paylaşılıyor.
Sosyal medya platformlarında her gün milyonlarca içerik paylaşılıyor.

Her gün sosyal medya kanalları üzerinden milyonlarca fotoğraf, video ve yazı gibi içerikler paylaşıyoruz. Ancak bu içerikleri internete aktardıktan sonra kullanım hakları artık tamamen sizin elinizde olmuyor.

Telif hakkı aslında çok basit çalışıyor. Müzik, resim, fotoğraf gibi orijinal şeylerde otomatik olarak telif hakkı kazanıyorsunuz. Herhangi bir başvuru yapmanız veya form doldurmanız gerekmiyor. Ancak yaptığınız işin gelecekte büyük maddi değeri olacağını düşünüyorsanız bunun sizin tarafınızdan yapıldığını ispat etmeniz gerekebilir. Telif haklarıyla ilgili tüm detaylara bu
üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Sosyal medya kanallarına genel olarak yüklediğiniz içeriklerin sahibi aslında sizsiniz. Ancak bir tatil fotoğrafını Facebook veya diğer sosyal medya platformlarına aktarmak, bu fotoğrafın tekrar kullanım lisansını karşı tarafa vermeniz ve bu işlem için bir ücret talep etmemeniz anlamına geliyor.

Bu durumda Facebook, fotoğraflarınızdan birini haber kaynağında gösterebilir, Twitter fotoğrafınızın retweet edilmesine izin verebilir, Instagram ise hashtag aramalarında fotoğraflarınızı yayınlayabilir. Bu işlemleri yaparken bu mecralar sizin haklarınızı çiğnemeden ve ücret ödemeden yapabilir.

  • Sosyal medya platformlarının her biri ve bağlı tüm uygulamalar için kullanım koşulları farklılık gösterebiliyor. En sık kullanılan Facebook, Instagram ve Twitter için kullanım koşulları ve telif hakları bölümlerine aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz. Biraz sıkıcı görünse de bu koşulları okumanızı öneriyoruz. Sonuç olarak tüm bu platformlarda aslında telif hakkı sizden yana diyebiliriz.
#Facebook
#Telif
#Twitter
#Instagram
6 yıl önce