|

SpaceX ve NASA'dan bir ilk

NASA, ilk tekrar kullanılabilir roket için fırlatmayı SpaceX ile beraber yapacak. Cape Caneveral Uzay Üssü'nde gerçekleşecek fırlatmanın bir ilk olacağı belirtiliyor. SpaceX firması fırlatma platformunun yeniden yapılandırılması için 50 milyon dolar harcama yaptı.

Yeni Şafak
10:46 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:53 - 13/12/2017 Çarşamba
Diğer
SpaceX'in Dragon roketi fırlatma için hazırlanıyor.
SpaceX'in Dragon roketi fırlatma için hazırlanıyor.

SpaceX, NASA için ilk ‘geri dönüştürülmüş’ roketini fırlatacak. Haziran ayında kullanılan Falcon 9 roketi, aynı zamanda daha önce bir uzay istasyonu tedarik uçuşunda kullanılan Dragon kapsülünü taşıyacak.

  • NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu yöneticisi Kirk Shireman, geri dönüştürülmüş bir roketin fırlatılma riskiyle yeni bir roketin fırlatılma riskinin aynı olduğunu söylüyor. Shireman, bu görevde de diğer görevlerde olduğu kadar endişeli olacağını belirtiyor.

Shireman’ın belirttiği üzere, NASA’nın roket uzmanları geri dönüştürülmüş roketi ve iticileri detaylı bir şekilde inceleseler bile hiçbir zaman ‘sıfır risk’ gibi bir durum söz konusu olamıyor.

SpaceX firması daha önce üç kere geri dönüştürülmüş roketleri fırlatmıştı ancak bunlar, ticari uydu teslimatları için kullanılmıştı. Haziran ayında SpaceX, daha önce uzaya fırlatılmış olan bir Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımıştı.

Yeniden kullanılabilir roketler fikri yeni olmasa da NASA artık emekli olmuş uzay mekiklerinin ana motor ve itici parçalarını tekrar kullanıyor. SpaceX, iticiler ve diğer parçaların tekrar kullanılması ile fırlatma masraflarını iyice düşürmeye devam ediyor.

  • Bir SpaceX yöneticisi olan Jessica Jansen, hızlı ve güvenli tekrar kullanılabilir roket teknolojisine yeni geçtiklerini dile getirdi. Yönetici açıklamalarına, “Sadece onlarca değil, binlerce insanı uzaya göndermek istiyoruz ve bu yüzden tekrar kullanılabilirlik bunun önemli bir parçası” sözleriyle devam etti.

SpaceX’in daha önce yaptığı gibi ilk aşama iticisi, Cape Caneveral Hava Üssü’ne geri inmeye çalışacak. Ayrıca bu fırlatma, bir yıldan uzun süre sonra yapılan ilk görev olacak. Fırlatma platformu, 2016 Eylül ayındaki test sırasında bir SpaceX roketinin infilak etmesinin ardından kullanılamaz hale gelmişti.

SpaceX firması 50 milyon dolarlık bir harcama yaparak platformu tekrar kullanılabilir hale getirdi ve sağlamlaştırdı.



#SpaceX
#NASA
#Uzay
6 yıl önce