|

Telefon elde olmasa bile tehlikeli

Sussex Üniversitesinde yapılan araştırma, elleri kullanmadan telefon görüşmesi yapılmasının dahi sürücülerin dikkatini dağıttığını gösterdi.

Yeni Şafak
08:33 - 9/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:33 - 9/06/2016 Perşembe
AA

İngiltere'de yapılan bir araştırma, trafikte elleri kullanmadan telefon görüşmesi yapmanın bile sürücülerin dikkatini dağıttığını ortaya koydu.



BBC'nin haberine göre, Sussex Üniversitesinde görevli bilim insanları, telefon sohbeti sırasında, kişinin beyninde normalde yolu takip etmek için kullanılan bölümün devreye girdiği, sürücülerin konuşulan konu hakkında görsel hayal kurmaya itildiği sonucuna ulaştı.



Araştırmada araç kullandıkları sırada video testlerine tabi tutularak incelenen 20 erkek ve 40 kadın sürücü gruplara ayrıldı.



Birinci gruptan herhangi bir uyarıcı olmadan, diğer iki gruptan da telefonlarının hoparlöründen duydukları erkek sesi eşliğinde araç kullanmaları istendi.



Araştırmada, bu sesle 1 dakikadan az bir süre iletişime geçen sürücülerin, kaldırımdan yola inen yayalar, ters şeride giren ve kavşaklara park eden araçlar gibi trafikte meydana gelen durumlara daha geç tepki verdiği gözlemlendi.



"Dosyanı nereden bıraktın?" tarzındaki basit soruların bile telefon görüşmelerinde sürücünün bir yere normalden 4 kat daha az konsantre olmasına yol açtığı, bunun nedeninin, beynin önlerine çıkabilecek tehlikeleri kontrol etmek yerine odayı gözlerinin önüne getirerek dosyanın nerede olduğunu bulmaya çalışması olduğu kaydedildi.



Sussex Üniversitesi Psikoloji Bölümünde eğitmen Dr. Graham Hole, çalışmanın trafikte telefonun elde tutulmadığı sürece güvenli olduğu yönündeki yaygın inanışı çürüttüğünü söyledi.



Hole, yapılan farklı çalışmaların da trafikteyken yapılan telefon görüşmelerinin, radyo dinlemek ve araç içindeki yolcularla konuşmaktan daha rahatsız edici olduğunu gösterdiğini belirtti.




#Cep telefonu
#Akıllı telefon
#Trafik
8 yıl önce
default-profile-img