|

Telefona dalan yayalara: Yola gömülü trafik ışıkları!

Amaç yürürken telefonuyla uğraşan, kafası önde yayaların hayatını kurtarmak!

Yeni Şafak ve
18:02 - 26/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Araç kullanırken olsun yürürken olsun telefonlarıyla uğraşan kişilere yönelik yaptırımlar küresel çapta hızla hayata geçiriliyor. Hatırlarsak daha bu haftasonu araç kullanırken bir yandan da telefonuyla konuşan, bir şeyler yazan, kısacası 'eli işte gözü oynaşta' sürücülerin afişe edilmeye başladığından bahsetmiştik.





İşte

benzer bir tatta olsa da bu defaki sürücülere değil doğrudan yayalara dönük. Ama yine ona benzer şekilde cezai bir yaptırımdan ziyade alternatif yöntemlerden birisine işaret ediyor.



Almanya'nın Augsburg şehrinde uygulanmaya başlayan yeni sistemde belediye tramvay yollarının trafik ışıklarını yere bakar şekilde şekilde yeniden düzenledi. Yani aşağıda gördüğümüz gibi hem standart trafik ışığı var hem de yolda ışık var:






Uygulamanın amacı karşıdan karşıya geçerken telefonlarıyla uğraşan kafası önde kişilerin bir taraftan da trafik ışıklarını görebilmeleri sağlamak.



Geçtiğimiz günlerde telefonuyla oynarken tramvay ışığına dikkat etmediği için kırmızıyken karşıya geçmeye çalışan 15 yaşındaki kız çocuğunun tramvay çarpması neticesinde hayatını kaybetmesinden ötürü hayata geçirilen uygulamanın önümüzdeki günlerde trafik ışığının yer aldığı şehrin diğer yoğun noktalarına da yerleştirileceğini belirten yetkililer mevcut çözümlerin yanısıra bu tür bir alternatifin de benzer kazaları azaltacağını umduklarını belirtiyor ki oldukça mantıklı gerçekten.



Yapılan

Avrupa'nın büyük şehirlerinde her beş kişiden biri, yürürken bir yandan da telefonuyla oynuyorken, metropellerde bu oran üçte bire kadar çıkıyor.


#trafik kazası
#Augsburg​
#Chongqing
8 yıl önce