|

Torrent kullanıcılarına kötü haber

Hindistan'da erişim yasağı bulunan torrent sitelerine girmeye çalışanlara hapis ve para cezası geliyor. Yasaklı torrent sitelerine girmek isteyenler 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Yeni Şafak
14:40 - 22/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:42 - 22/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünya çapında milyonlarca insan torrent üzerinden dosya indiriyor.
Dünya çapında milyonlarca insan torrent üzerinden dosya indiriyor.

Günümüzde yüz milyonlarca insan her gün düzenli olarak internet kullanıyor. İnternet üzerinden alışveriş yapanların sayısı da hiç azımsanacak kadar değil. Artık film izlemek, oyun yüklemek için de yine aynı platform kullanılıyor.



Tabii internet uçsuz bucaksız bir mecra olduğu için her türlü işlemin illegal bir yöntemi de bulunuyor. Özellikle müzik dinlemek, film izlemek ve oyun oynamak için birçok kişi bu yasadışı yöntemleri kullanıyor ki bunun da başında torrent siteleri geliyor.



  • Torrent:
    İnternet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isim. Diğer eşten eşe (P2P) paylaşım programlarından farkı sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam etmesidir. Doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indiren kişiler indirme esnasında indirdiği kadarını diğer kullanıcılara paylaşmaktadır. Torrent protokolü, çoğunlukla büyük boyutlardaki dosyaların paylaşımında kullanılır.

Torrent, temelinde hak ihlali olmayan legal bir yazılım. Lakin bu platform üzerinde orijinal ürünler ücretsiz olarak paylaşılınca, haliyle illegal bir durum ortaya çıkıyor. İşte bunun önüne geçebilmek için çeşitli önlemler alınıyor. Ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkede torrent sitelerine erişim engeli getirildi.



Az önce de belirttiğimiz üzere internet sınırsız bir alan ve hemen her şeyin bir çözümü olduğu gibi, yasaklı sitelere erişimin de yolları bulunuyor. VPN gibi konum değiştiriciler ile erişim engelinin bulunduğu sitelere girilebiliyor.



Hindistan bunun da önüne geçebilmek için torrente adeta

. Hindistan'da erişim engeli bulunan torrent sitelerine girmek isteyenler şu mesajla karşılaşıyor:





Mesajda girilmeye çalışılan URL'nin bloke edildiği ifade ediliyor. Ayrıca siteye girmeye çalışmanın ve içerik indirmeye çalışmanın yasak olduğu; bunun yapanların 3 yıla kadar hapis ve 300,000 Rs para cezası alabileceği belirtiliyor.



Hindistan'da henüz bu alanda ceza alan olmadı. Yeni düzenlemeyle birlikte kuralın ne ölçüde uygulanacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz.



#Torrent
#Hindistan
#Yasak
#Ceza
8 yıl önce