|

Tümosan tank motorunda daha iddialı

Tümosan, başta Altay tankı olmak üzere askeri platformlar için ihtiyaç duyulan güç grubunun geliştirilmesi projesine daha iddialı bir teklif vermeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak
12:24 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 12:28 - 14/05/2017 Pazar
AA
Altay tankının bu ay içerisinde seri üretimine geçilmesi bekleniyor.
Altay tankının bu ay içerisinde seri üretimine geçilmesi bekleniyor.

Tümosan Motor Teknolojileri Müdürü Enishan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin üstlendiği ilk ihale kapsamında Avusturyalı AVL firması ile imzaladığı teknik destek sözleşmesinin mücbir sebeplerle karşılıklı feshedildiğini söyledi.

"En güçlü aday olacağız"

Konjonktür nedeniyle Avrupa bazlı şirketlerle çalışma olanağı kalmaması nedeniyle mücbir sebebe girmeden de çözüm yolu aradıklarını dile getiren Özcan, şöyle konuştu:

"O da şuydu, arkada garantör olmayınca belli bir risk ortaya çıkıyor. Bu riskin fiyatlandırılıp, bütçe ve takvim biraz daha artırılarak değişikliğe gidilmesini istediğimizde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) bunun İhale Kanunu'na uygun olmayacağını, yeni ihale ile yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi. Özellikle teknik destek sağlayıcı konusunda yeni şartlarla tekrar ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Yeni ihale için eli kulağında deniliyor. Biz de inşallah en güçlü aday olacağız."

Geçen sürede Tümosan'ın da güç grubunun geliştirilmesi projesine yönelik yeni bir kurgu yaptığını ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

"Yeni kurgumuz tamamen desteksiz; garantörlüğün, bütün sorumluluğun Tümosan'da olduğu bir kurgu. Yeni teklifimizi bu şekilde vereceğiz. Başta da bu şekilde aslında biz gitmiştik. Bundan 7-8 sene önce gidildiğinde SSM'ye 8 senelik bir takvim ve daha yüksek bir maliyetle gitmiştik. Onlar, daha kısa bir süre ve garantör öngörmüşlerdi. Bu sefer süreyi de kısaltıp, kendimizi öne atıyoruz."

"5,5 yılda gerekli şartlar sağlayabileceğimizi düşünüyoruz"

Tank motoru konusunda hukuki, ticari ve siyasi faktörler nedeniyle işin içinden çıkılamadığını ve yeni ihale gerekliliği doğduğunu belirten Özcan, "Önceki ihaleden yola çıkarak 5,5 yılda gerekli şartları kendi kaynaklarımızla sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bir sonraki ihalede bunu dosyamızda da sunacağız. Şu anda tam net olmamakla beraber 5,5 yıl olarak planlıyoruz. Tabii dosyayı da görmek lazım, neleri kapsıyor neleri kapsamıyor." diye konuştu.

#motor
#tank
#tank motoru
#transmisyon
#TÜMOSAN
7 yıl önce