|

'Türkiye'nin iletişim altyapısı millileşiyor'

Yeni Şafak Teknoloji Servisi olarak Barselona'da takip ettiğimiz MWC 2017 Fuarı'nda Argela standına konuk olduk. Türk Telekom iştiraki olan Argela, özellikle yazılım anlamında Türkiye'nin iletişim altyapısının millileştirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Fuara 4 önemli projeyle katılan Argela'nın Türkiye için önemini, Argela AR-GE Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Başkanı Dr. Metin Balcı ile değerlendirdik.

Yeni Şafak
16:53 - 3/03/2017 Cuma
Güncelleme: 17:11 - 3/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türk Telekom iştiraki Argela, Türkiye'deki iletişim teknolojilerinin millileştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor.
Türk Telekom iştiraki Argela, Türkiye'deki iletişim teknolojilerinin millileştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor.

Türkiye'deki iletişim teknolojilerine yönelik olarak yazılımlar geliştiren ve iletişim teknolojilerinin millileştirilmesi için yoğun mesai harcayan Argela, MWC 2017'ye damga vuran şirketler arasında yer aldı. Türk Telekom iştiraki olan Argela, 5G'ye yönelik olarak geliştirdiği ProgRAN ile de 5G'ye yönelik en iyi AR-GE projeleri kapsamında ilk 5'e girmeyi başardı.



Fuarda Argela'yı ön plana çıkaran 4 önemli proje bulunuyor. İşte o projelerden öne çıkan konu başlıkları:



Uçtan uca programlanabilir ağ teknolojileri


Bu proje Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteklediği milli ağ teknolojilerine yönelik projelerin bir alt kümesi olarak tanımlanıyor. Uçtan uca programlanabilir ağ teknolojileri programı, siber güvenlik tedbirleri ve kamu güvenliği ile acil durum anında haberleşme imkanı tanıyarak ön plana çıkıyor. Örneğin depremde veya başka bir afet durumunda, sağlık ile ilgili bir durum hasıl olduğunda, bir ambulansın olay yerinden hastaneye erişiminde ağ altyapısının otomatik olarak yönetilmesini sağlıyor.



Çoklu erişim çözümleri


Bu projenin birden fazla iletişim ortamından gelen bilgilerin birleştirilerek son kullanıcıya en hızlı ve en iyi şekilde servis verilmesine yönelik olarak geliştirildiği belirtiliyor. 3G, LTE, 4,5G, DSL fark etmeksizin, farklı ortamlardan gelen bilgilerin birleştirilerek, son kullanıcıya en hızlı çözümün verilmesi hedefleniyor. Bir diğer deyişler hibrit misali güç birliği yapılıyor ve internet kullanımının hızı artırılıyor.



5G ağı için analitik çözümler


Bu projede iletişim şebekelerine yönelik olarak analizler yapılıyor. Program kapsamında kapsamlı analizlerin yapıldığı ve sonuçların sergilendiği ifade ediliyor. Her iletişim teknolojisinin ayrı katmanları ve protokolleri olduğu biliniyor. Argela, buradaki tecrübesini kullanarak 5G'nin analizi konusunda öncü firmalardan biri olmayı başarıyor. Programın küresel anlamda özellikle telekom şirketlerince önem verildiği ifade ediliyor.



Programlanabilir radyo erişim ağı


Argela'nın MWC kapsamında düzenlenen GLOMO Ödülleri'nde ilk 5'e girmesini sağlayan ProgRAN projesi, baz istasyonlarını akıllı ve kontrol edilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Bu sayede baz istasyonlarının kontrol edilebilir hale getirileceği ifade ediliyor.



Türkiye'deki iletişim teknolojilerinin millileştirilmesi için çaba harcayan Argela'da, AR-GE Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Başkanı Dr. Metin Balcı ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz:








#Argela
#Türk Telekom
#İletişim
#Teknoloji
#MWC 2017
7 yıl önce