|

Türkiye'yi savunma alanında üst noktaya taşıyacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) tarafından uçaktan bırakılan güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm ve uzun menzil yeteneği kazandırmak üzere geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti 82/83 (KGK) silah sistemi, düzenlenen programla tanıtıldı.

Yeni Şafak
11:52 - 5/12/2017 Salı
IHA
Geliştirilen teknoloji serbest düşümlü bombaların üzerine kanatları ve güdüm kitler takarak uçak hedefe 100 kilometre kala bomboyı bıraklmasına olanak sağlıyor.
Geliştirilen teknoloji serbest düşümlü bombaların üzerine kanatları ve güdüm kitler takarak uçak hedefe 100 kilometre kala bomboyı bıraklmasına olanak sağlıyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE), savunma sanayisinde geliştirdiği önemli projelerle Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyor. TÜBİTAK SAGE tarafından tasarımı ve F-4/F-16 platformlarına sertifikasyonu tamamlanan, uçaktan bırakılan güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm ve uzun menzil yeteneği kazandırmak üzere geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti 82/83 (KGK) silah sisteminin seri üretimine başlandı.


TSK'nın envanterine giren KGK 82/83 silah sisteminin tanıtımı TÜBİTAK'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Lansmanın açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Ahmet Arif Ergin, bir mühimmatı daha envantere sokmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. KGK hakkında bilgi veren Ergin, şu ifadeleri kullandı:

  • "Biliyorsunuz uçaklarımızdan serbest düşümle atılan bombalarımız var. Bu bombalarımızı bırakmak için uçaklarımız, görev bölgesinin üzerine gitmekle mükellef oluyorlar bu da bizim için bir risk doğuruyor. Bu riski minimilize etmek için serbest düşümlü bombalarımızın üzerine kanatları ve güdüm kitleri katarak bunları 100 kilometre kadar bir menzilden hedef bölgesine yaklaşmadan uçaklarımızın bırakmasını, böylelikle uçaklarımızın emniyetinin temin edilmesini sağlıyor. Bu kapsamda KGK'yı 500 ve bin librelik bombalarımızın üzerine entegre edecek şekilde teknolojimizi tamamen yerli olarak geliştirdik"
Türkiye daha iyisini yapacak noktada

Gerçekleştirilen lansmanla ürünün hem envantere geçmesini hem de seri üretiminin başladığını kutladıklarını ifade eden Ergin, envantere giriş için düşük miktarda ön üretim ile deneme atışlarının yapıldığını kaydetti. Ülkemizde gelişim adına sürekli bir ihtiyaç duyulduğun altını çizen Ergin, şöyle konuştu:

  • "Ülkemizde oluşan ihtiyacı karşılamak adına AR-GE'yi yapacak gerek TÜBİTAK, gerek üniversitelerimiz, gerekse sanayi şirketlerinin AR-GE departmanları çalışmalar yapıyoruz. AR-GE'den ortaya çıkan portatiflerin ticari bir değeri, kullanım hayatına, sanayiye dönüşmesi ülkemizde hep sekteye uğrayan, belli sebeplerle başarmakta zorlandığımız bir aşama olarak önümüze çıkıyor. Bugün burada hem geliştirilmiş, ihtiyaçların görüldüğü ortaya konulmuş hem de üretici firma ile bunun ticari bir meta haline geldiği durumu yaşadık. Bu bakımdan çok nadide bir olayı yaşıyoruz. Bundan sonra bu olayın da tekrar etmesini temenni ediyorum"

Ergin, KGK'nın hayata geçirilmesinde alın teri olanları hatırlatarak, şunları söyledi:

  • "Ülkemizde 'biz bunu yapabilir miyiz' sorularıyla muhatap olduğumuz dönemleri Türkiye artık geride bıraktı. Biz bundan daha iyisini de yaparız, dünya pazarındakinin de daha iyisini yaparız diyecek noktadayız"
#TÜBİTAK SAGE
#Güdümlü füze
#Savaş uçağı
6 yıl önce