|

Twitter'da engellenenler Trump'a dava açtı

ABD Başkanı Donald Trump tarafından engellenen bir grup vatandaş ve Columbia Üniversitesi yetkilileri, kamusal alanda ifade özgürlüğünü sağlayan Birinci Anayasa Değişikliklerine aykırı olduğu gerekçesiyle Trump ve yardımcılarına dava açtı.

Yeni Şafak
10:33 - 12/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:34 - 12/07/2017 Çarşamba
Diğer
Twitter'ı aktif olarak kullanan ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşık 34 milyon takipçisi bulunuyor.
Twitter'ı aktif olarak kullanan ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşık 34 milyon takipçisi bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Twitter'da engellenen bir grup Twitter kullanıcısı, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Başkan Trump'a dava açtı.

Habertürk'ün haberine göre, 7 kişiden oluşan grup ve Columbia Üniversitesi'nde bulunan Birinci Anayasa Değişikliği Enstitüsü ortaklaşa olarak açtığı davada Donald Trump'ın yanı sıra basın sözcüsü Sean Spicer ve Beyaz Saray Sosyal Medya Direktörü Dan Scavino da anayasaya aykırı davranmakla suçlanıyor.

Davanın gerekçesi ise Twitter'ın Birinci Anayasa Değişikliği kapsamında kamusal bir alan olduğu ve bu yüzden Başkan Trump'ın @realDonaldTrump hesabını resmi duyurular için kullandığı ve dolayısıyla attığı Twitter mesajlarının herkes tarafından görülebilmesi gerekliliği.

Davacıların mahkemeden talebi ise Donald Trump'ın kullanıcıların engelini kaldırması. Dava dilekçesinden bir bölüm ise şöyle:

  • "Twitter sıradan vatandaşların kamu görevlileriyle doğrudan konuşmasına ve diğer insanlarla kamusal meseleleri dinleyip tartışmasına olanak sağlıyor; kaldırımlarda, parkta, şehir meclislerinde ya da belediye binasında toplanıp yaptıkları gibi."

Davacıların görüşüne göre eğer bir yer kamusal alan olarak niteleniyorsa, park ya da şehir meclisinde olduğu gibi, insanların sadece görüşlerinden dolayı katılımının engellenmesi kabul edilemez. Söz konusu dava benzer şekilde bu esasların Twitter'a da uygulanması gerektiğini iddia ediyor. Müştekiler tweet eleştirilerinden sonra Trump tarafından engellendiğini öne sürüyor.

Beyaz Saray konuyla ilgili resmi yorumda bulunmazken, Twitter da davayla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.

#Trump
#Twitter
7 yıl önce