|

Uçak biletinizin fotoğrafını sosyal medyada paylaşmayın

Uçak yolculuğu öncesi birçok sosyal medya kullanıcısı, uçuş kartını aldıktan sonra fotoğrafını çekerek sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Bu paylaşım sırasında birçok bilgiyi kapatmadan paylaşması, güvenlik açığı ortaya çıkartıyor.

Yeni Şafak
14:55 - 11/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 14:56 - 11/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Uçak yolculuğuna çıkan sosyal medya kullanıcısı check-in işlemini tamamladıktan sonra aldığı biniş kartını, fırsatını bulduğu anda yanına eklediği pasaport, kahve veya diğer nesnelerle birlikte sosyal medya hesabından paylaşıyor. Bu paylaşım sırasında biniş kartı üzerinde yer alan bilgileri gizlemeyi unutuyor; çoğu bilgi gizlense bile özellikle barkod bölümü açıkta kalıyor. Bu barkodun içerisinde yerleştirilmiş ve uygun yöntemlerle okunabilen altı haneli numarada ise yolcunun uçuşla ilgili tüm bilgisi yer alıyor. Bu barkodu okutan kötü amaçlı kişisel, tüm bilgilere ulaşabilir!



Bu güvenlik açığı aslında bilinen bir gerçek ama çoğu kullanıcı bu ayrıntıyı önemsemiyor. Chaos Bilgisayar Kulübünde gerçekleştirilen bir sunumda sahneye çıkan Karsten Nohl adlı bir araştırmacı, sosyal medyada rastladığı bir barkodu alıyor ve buradan elde ettiği bilgilerle Lufthansa web sitesine giriş yapıyor. Buradan seyahat eden kişinin kişisel bilgilerini görmek ve hatta isteğe göre rezervasyonu yapılmış uçuşunu yeniden planlamak mümkün. Yani başka bir kullanıcı sizin uçuş bilgilerinize ulaşarak değişiklik yapabilir ve haberiniz bile olmayabilir! Hatta saldırgan diğer hileleri de kullanarak sistemin acente tarafına da girmeyi başarabilirse, aynı şifreyi kullanarak uçan kişinin kredi kartı numarasına bile

.



Bu gibi ihtimaller nedeniyle uçuşunuz kabusa dönüşebilir. Bu da biniş kartınızın sosyal medyada kullanılmasının ne kadar kötü sonuçlar doğuracağını gözler önüne seriyor. Bu ihtimaller sizin uçuşunuz bittikten sonra da olabilir. Biniş kartının fotoğrafı yerine, uçak koltuğunda oturduğunuz hâlde bir fotoğrafınızı çekip paylaşmanız da insanlara yolculuğa çıktığınızı duyurmanız için daha mantıklı bir hâreket olabilir.



Karsten Nohl adlı bir araştırmacının konuşmasını buradan izleyebilirsiniz. (İngilizce)



Yer çekirdeğinin kayıp elementi bulundu Yakın galaksilerde "gizlenen" iki süper kütleli kara delik keşfedildi Türkiye yeni teknolojilerle tanışacak İnsan vücudunda yeni organ keşfedildi


#Uçak bileti
#Sosyal Medya
7 yıl önce