|

Yürürken telefonunu kurcalayan yandı!

Sadece para olsa iyi, üstüne bir de 15 gün hapis cezası!

Yeni Şafak ve
00:09 - 29/03/2016 Salı
Güncelleme: 00:14 - 29/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Geçtiğimiz gün yazdığımız haberde de belirttiğimiz üzere sosyal medya kullanımı hayli arttı. Son araştırmalara günde yaklaşık 2 saatimizi sosyal ağlarda geçiriyoruz. Bu süre gençlerde daha uzun elbette.





Bildiğimiz üzere akıllı cihazlardaki kullanım oranı da son yıllarda çok ciddi biçimde arttı. Artık hemen herkesin cebinde farklı marka ve modellerde akıllı telefonlar var. Bir tane ile yetinemeyenler de yok değil. Hal böyle olunca hemen her yerde, başka bir işle meşgulken aynı zamanda akıllı telefonuyla ilgilenen birilerini görebilirsiniz. İnsanlar artık toplu taşıma ile yolculuk yaparken, yürürken, alış veriş yaparken, biriyle konuşurken ve hatta otomobil kullanırken bile telefonuna bakabiliyor.





İşte ABD, özellikle yürürken akıllı telefonuyla ilgilenenler için bir

. New Jersey eyaleti meclis üyelerinden Pamela Lampitt'in önergesi kabul edilirse bu insanlara karşı cezai yaptırım uygulanacak. Kural çok basit: Yürürken telefonunuza bakmayacaksınız. Kuralı ihlal edenleri ise 50 dolar para ve 15 gün hapis cezası bekliyor.



Geçtiğimiz aylarda Arkansas, Illinois, Nevada ve New York'ta bu uygulamanın benzerleri denenmiş ancak başarılı olunamamıştı. Bu denetimin en iyi sağlandığı yer olarak Hawaii adaları biliniyor ki burada, bir caddede karşıdan karşıya geçerken akıllı telefonunuzla ilgileniyorsanız, 250 dolar para cezasına çarptırılıyorsunuz.





ABD'de bu uygulamanın çalışmalarını yaparken erişilen raporlara göre 2000 ila 2011 yılları arasında gerçekleşen yaya kazalarının 11,101'i cep telefonu yüzünden meydana gelmiş. Ayrıca 2005 yılında yayaların karıştığı ve ölümle sonuçlanan trafik kazası oranı %11 iken, 2014'te bu oran %15'e yükselmiş. Bu da yayaların, telefon kullanımı nedeniyle eskiye oranla daha dalgın bir şekilde yürüdüğünü gösteriyor.



Şimdilik bu uygulamanın sadece ABD'nin bazı eyaletlerinde uygulandığı ve uygulanacağı biliniyor. Kuralın en kısa zamanda bütün dünyaya yayılması şüphesiz herkes için daha iyi olacak. Zira insan hayatı, sosyal medyada vakit geçirirken görünmez kaza sonucu ölecek kadar ucuz değil.



#sosyal medya
#sosyal ağ
#facebook
#twitter
#Pamela Lampitt
8 yıl önce