|

Boykota boykot

Avrupa ve ABD’de İsrail’in Filistin işgaline karşı gelişen boykotun etkili olması üzerine panikleyen Amerikan yönetimi karşı atağa geçti. Illinois’den sonra Güney Karolina eyaleti de özel yasayla İsrail mallarına boykot uygulayan şirketleri kara listeye alacak. Yahudi lobisi, 18 eyalette daha benzer yasaların çıkacağını duyurdu.

Yeni Şafak
04:00 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 22:36 - 6/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Avrupa ve ABD'deki özel firmaların İsrail'e uyguladığı ekonomik boykot etkisini göstermeye başladı. Panikleyen Washington yönetimi hemen karşı atağa başladı. Illinois eyaletinden sonra harekete geçen ikinci eyalet ise Güney Karolina oldu. Illinois eyaletinde geçen kabul edilen boykot yasası meclis temsilcilerinin oybirliği ile kabul edilmişti. Güney Carolina eyaleti Valisi Nikki Haley de, İsrail'e karşı yaptırım ve boykot çabalarını durdurmaya yönelik yasa tasarısını imzaladı. Tasarıda doğrudan İsrail'den söz edilmiyor ancak bu yasaya göre, bütün devlet kurumlarının boykotu destekleyen işletmelerle iş yapması yasaklanıyor.



SIRADA 18 EYALET DAHA VAR


Yasanın nedeni olarak ise BDS olarak bilinen İsrail'e karşı “Uluslararası Boykot Tecrit ve Yaptırım Hareketi”nin İsrail halkına karşı uygulanan ayrımcılığı ve Güney Karolina ekonomisinin boykot etkisiyle zayıflatılması olarak gösteriliyor. Güney Karolina'daki yasanın BDS kampanyasına karşı verilen önemli bir cevap olduğunu söyleyen İsrail Müttefikler Vakfı'nın (IAF) icra direktörü Willem Griffioen Güney Karolina ve Illinois dışında 18 eyaletteki destekçilerinin de benzer yasa tasarıları hazırlamayı taahhüt ettiğini söyledi.



KONGRE'DE YENİ MEVZUAT


Ayrıca Washington'da Kongre bu ay İsrail'e karşı boykotu destekleyen yabancı şirketlerin kara listeye alınmasını öngören ticaret mevzuatı değişikliğinde de oylamaya gidecek. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da, boykotlarla ilgili bir soru üzerine önceki gün yaptığı açıklamada, “ABD, prensip olarak İsrail'e yönelik boykota karşı çıkıyor” diyerek, uzun süredir bu görüşü ifade ettiklerini, ancak özel şirketlerin de kendi iş stratejileri hakkında karar alabileceklerini kaydetti.



BDS'ye karşı strateji hamlesi


İsrail hükümetinin en önemli Amerikan destekçilerinden kumarhane zinciri sahibi multimilyarder Sheldon Adelson'un Las Vegas'ta Üniversite kampüslerinde İsrail yanlısı bağışçılarla birlikte BDS ile mücadele kapsamında yeni stratejiler oluşturmak üzere gizli toplantılar düzenlediği ortaya çıktı. BDS'nin büyüyen etkisiyle alarm durumuna geçen ABD'li İsrail destekçileri uluslararası boykot kampanyasına karşı büyük bir mücadeleye giriştiği söyleniyor. Amerika'daki bazı isimlerin İsrail'in Filistinde soykırım isteyen ve “bayan hitler” olarak anılan Adalet Bakanı Ayelet Shaked tarafından “boykotu boykot edin” telefonu aldığı söyleniyor. Güney Karolina temsilcilerinden Alan Clemmons da “Ayrımcı boykotlar tarih boyunca kin ve nefret amaçlarına hizmet için kullanılan ekonomik bir savaş biçimi olmuştur” açıklamasını yapıyor.



Orange'a sert kınama


Fransız telekomünikasyon şirketi Orange yaptığı resmi açıklama ile İsrail pazarından çekileceğini duyurmuştu. İsrail'den çekilme kararı ardında siyasi bir neden olmadığı kaydedilen yazılı açıklamada, ''Şirket hiçbir şekilde siyasi tartışmalara taraf olmamayı benimsemiştir'' ifadesi kullanıldı. Fransız telekomünikasyon şirketi Orange'ın İsrail pazarından çekilme kararı boykot olarak algılansa da İsrailli telekomünikasyon şirketi Partner'in Orange ile yaptığı anlaşmada bazı maddeleri yok saydığı ortaya çıktı. .


Netanyahu, “Fransız hükümetine, bir kısmı kendisine ait olan bir şirketin yaptığı sefil açıklamayı ve sefil icraatı açıkça reddetmesi çağrısında bulunuyorum” derken önceki günde Tel Aviv'de düzenlenen gösteride şirketin İsrail'den ayrılması protetso edildi.






#Orange
#telekomünikasyon
#Filistin işgali
#Alan Clemmons
9 yıl önce