|

TEOG sonrası yeni sistem nasıl olacak? TEOG yerine ne gelecek?

TEOG sınavlarının kaldırılmasının ardından yerine gelecek sistem merak konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG kaldırılmalı ifadelerinin ardından, 8. sınıflara yönelik düzenlenen sistem kaldırıldı. Peki TEOG sonrasında hangi sistem devreye girecek? işte son gelişmeler.

Yeni Şafak
21:02 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 21:03 - 19/09/2017 Salı
Diğer
​TEOG sonrası yeni sistem nasıl olacak?
​TEOG sonrası yeni sistem nasıl olacak?
TEOG
uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte hem velilerin hem de öğrencilerin akıllarında yeni sistemin ne olacağı yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan son açıklamaya göre bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulamasının yapılmayacağı bildirildi. Bu gelişmelerin ardından
TEOG yerine gelecek sistem
merak edilmeye başlandı. TEOG sınavlarının kaldırılmasının ardından yerine uygulanacak olan sistem hakkında henüz alınmış kesin bir karar olmasa da görüşmelerin ve düzenlemelerin devam ettiği bildirildi. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in yapmış olduğu açıklamaları haberimizden görebilir, konuyla ilgili son dakika gelişmelerini yenisafak.com'dan takip edebilirsiniz.
TEOG sistemi yerine hangi sistem gelecek?

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağını söyledi.Tekin, 24 TV’de katıldığı programda yaptığı açıklamada, konuyla ilgili çalışma grubu oluşturulduğunu belirterek, "Kasım ayında TEOG’un yapılıp yapılmayacağıyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacak" dedi.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin okul servisleriyle ilgili de "Seçenekler siyasi otoriteye sunulacak, modeller üzerinde çalışma devam ediyor. 3 tane servis mevzuatı var. Servis sisteminde farklı idari mekanizmalar söz konusu. 3 bakanlık olarak okul servis araçlarının teknik donanımları konusunda ulaştırma bakanlığı çalışacak. Üç bakanlığın ortak yönetmeliği cuma günü tamamlanacak" dedi.Tekin, 800’e yakın okulda güvenlik mekanizması kurulduğunu belirterek, "Bu sayı artacak. 2018 yılı bütçe görüşmeleri başladı. 2018 yılında öğretmen alımı olacak. Tartışma cehalet üzerinden yürüyor, popülizm peşinde koşuluyor" dedi.


TÖDER TEOG'un kaldırılmasından memnun

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, TEOG sisteminde ciddi ve kalıcı değişiklikler yapılmasının doğru olduğu görüşüne katıldıklarını ve bu yöndeki adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, çalışmalara katkı vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Taşel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından TEOG sınavlarının kaldırılmasına ilişkin çalışma başlatıldığını hatırlattı.

TÖDER olarak TEOG sisteminde ciddi ve kalıcı değişiklikler yapılmasının doğru olduğu görüşüne katıldıklarını ve bu yöndeki adımları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Taşel, "Önemli olan çocukların en sağlıklı biçimde ortaokuldan liseye geçmelerini sağlamaktır. Bu geçiş, çocuklarımızı strese sokmamalı aileleri de rahatsız edici boyutlara varmamalıdır." diye konuştu.

Türkiye'de öğretim programı olarak farklılık arz eden liseler bulunduğuna işaret eden Taşel, şöyle konuştu:

"Bunların geçişlerinde hakkaniyetle ve objektif kriterlerle bir seçim yapılmalıdır. TÖDER olarak bu çalışmalara katkı vermeye hazırız. Liselere geçişte güvenli ve berlirsizliğe yol açmayan bir sistem oluşturmak esastır. Özel okullarda ve daha çok tercih edilen bazı resmi okullarda bizzat bu okul türlerinin oluşturacağı organizasyonlar tarafından MEB kontrolünde seçmeler yapılabilir ama bunların çocuklarımıza bir sınav kaygısı yaşatmayacak, gerginlik oluşturmayacak düzeyde hazırlanması önemlidir. Zannediyorum ki faydalı, doğru bir karar çıkacaktır. Öyle bir sistem kurulmalı ki çok sık periyotlarla değişmemeli diye düşünüyoruz."

İbrahim Taşel, özel öğretim kurumları olarak bu konudaki düşüncelerini Bakanlığa aktarmaya hazır olduklarını da ifade etti.



#TEOG
#MEB
#TEOG sistemi
#Yeni sistem
7 yıl önce