|

TEOG yerine gelecek yeni sistem ne?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel bir televizyon kanalında verdiği röportajda, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın bu açıklaması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve TEOG sınavının kaldırılması ile ilgili çalışmalara başladı. Peki TEOG yerine gelecek yeni sistem nedir, nasıldır? İşte yeni sınav sistemi...

Yeni Şafak
10:39 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:00 - 12/10/2017 Perşembe
Diğer
TEOG yerine gelecek yeni sistem nedir, nasıldır? İşte yeni sınav sistemi...
TEOG yerine gelecek yeni sistem nedir, nasıldır? İşte yeni sınav sistemi...
, ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin liseye geçişte lise tercihleri yapmak için girdiği sınavın adıdır. Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (
TEOG
) sınavı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla kaldırılma kararı aldı. Milli Eğitim Bakanlığı,
TEOG sınavı
nın kaldırılması için çalışmalarına sona erdirdi ve bugün
TEOG yerine gelecek yeni sistemi
açıklayacak. Peki
TEOG
yerine gelecek yeni sistemi nedir, nasıldır? Artıları ve eksileri nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

BAŞBAKAN'DAN TEOG YERİNE GELECEK YENİ SİSTEM AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım
, MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Vizyoner 2017 Programı’ gala yemeğine katıldı. Programda TEOG sınavının kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundur.
“Öğrencilerin kaderini bir sınavın stresine bağlamak istemiyoruz”
TEOG’la ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, “Bugün liselere ve üniversiteler girişlerde yaşanan zorlukların arkasında gençlerimizin mesleğe yöneltmede yeterli bir eğitim sistemi alt yapısı olmamasından kaynaklanıyor. Herkesin normal lise ile geleceğini planlaması büyük bir açmazdır. Gelişmiş ülkelerde temel öğretimde, ortaöğretime geçerken öğrencilerin kararını veriyorlar. Bizde liseyi bitirene kadar karar veremiyoruz. Puanımız neresi tutarsa o işe yöneliyoruz. Bu işlerin planlamasını yapmak kolay olmayacak.
meselesini bu çerçevede görmek lazım. Bir önceki sınavla sonrasını belirlemek öğrencilere, okula ve velilere haksızlıktır. İlkokula başladığı günden başlıyor ve ortaöğretim lise yıllarına gelene kadar öğrencinin şekillenmesi lazım. Bunu da öğrenci, okul ve aile ile birlikte inşa edeceğiz. Öğrencilerin kaderini bir sınavın stresine bağlamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TEOG YERİNE GELECEK SİSTEM NEDİR NASILDIR?

TEOG sınavı yerine gelecek yeni sistem bugün kesinleşecek. TEOG sınavını yerine gelecek sistemin öğrencileri ezbere dayalı eğitimden kurtarmak ve sevdiği ilgi alanına girdiği bölümlere yönlendirmek. Öğrencilerin hayatını tek bir sınava bağlı görmemekten kurtarmak hedefleniyor.

TEOG NEDİR?

Temel eğitimde öğrenim gören öğrencilerin (8.sınıf), ortaöğretime geçişi (lise) için kullanılan TEOG sistemi 2013-2014 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girdi.

2013 - 2014 eğitim-öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8 inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirildi.

Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatıkapsayacak şekilde yapıldı.

Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapıldı ve o günlerde sınav yapılan okullarda ders işlenmedi. Sınavlarda yöneltilen çoktan seçmeli (4 seçenekli) sorularda, yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemedi.

Ortak sınavların orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi öngörülmektediydi. TEOG sisteminin 2017-2018 eğitim öğretim yılında kaldırılmasına karar verilmiştir.

#TEOG
#TEOG sınavı
#TEOG yerine gelecek sistem
#Milli Eğitim Bakanlığı
#Başbakan Yıldırım
7 yıl önce