|

Türk azınlığı sindirmek istiyorlar

Yunanistan’ın Türk azınlığı sindirmeye çalıştığını ve büyük ihlâller yaşandığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın hem Lozan ile ilgili hem Batı Trakya azınlığı ile ilgili daha önce hiç söylenmemiş tonda ifade etmesi çok büyük karşılık buldu" dedi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:37 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu
​Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 65 yıl sonra gerçekleşen Yunanistan ziyaretinde Celal Bayar Lisesi’nde yaptığı konuşmanın perde arkasını anlattı. Çavuşoğlu, “Orada konuşturmak istemediler. Cumhurbaşkanımız, “konuşacağım” dedi ve o anda bir hazırlık yapılabildi ancak” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan çıkarması ve Lozan tartışmalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: Bizim seyahat edeceğimiz sabah, hem azınlık evlerine haç işareti yaptılar hem bildiri dağıttılar. Bunu yapanları bulmak Yunan makamlarının görevi.

ZİYARET ÇOK BÜYÜK KARŞILIK BULDU

Sindirmek istediler Batı Trakya azınlığını. Cumhurbaşkanımıza olan teveccüh ve sevginin orada tezahür etmesini istemediler. Dolayısıyla her türlü baskıyı ve sindirmeyi uyguladılar. Yolları polislerle kapatmışlar. Sonuç itibariyle şu oldu: Cami çıkışında insanımızın büyük bir coşkuyla ‘Reis dik dur eğilme Batı Trakya seninle’ ifadeleri ve bütün yol boyunca çocukların gençlerin yaşlıların hepsi ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanımızın hem Lozan ile ilgili hem Batı Trakya azınlığı ile ilgili daha önce hiç söylenmemiş tonda ifade etmesi Batı Trakya’da çok büyük bir karşılık buldu. Batı Trakyalılar için tarihte ilk defa oluyordu bu. Benim görüştüğüm birkaç Batı Trakyalı oldu. Bir hayal gibiydi dediler.

ANAOKULDA HİRİSTİYANLIK RİTÜELLERİ

Lozan Anlaşması’nın 37 ve 45’inci maddelerinde iki ülkenin genel sorumluluklarını ifade eden metinler var. Azınlık haklarının en önemlisi eğitim. Anaokulu zorunlu hale geldi. İlkokula kayıt için anaokulundan geçmiş olduğuna dair belge gerekiyor. Ama buradaki açmaz şu, Müslüman ve Türk bir ailenin çocuğu çift dilli anaokulu kurulmadığı için tamamen Yunan anaokullarına, Hıristiyanlık ritüellerinin hakim olduğu Yunan anaokullarına gitmek zorunda bırakılıyor. Yunanistan’da 1927 tarihinde İskeçe’de İskeçe Türk Birliği kurulmuş. Aynı şekilde 1929 tarihli bir kuruluş, Gümülcine Türk Gençler Birliği.

VAKIFLARDA SEÇİM YAPILAMIYOR

Bu iki kuruluş adeta oradaki Müslüman Türk azınlığının her türlü sosyal ihtiyacını karşılayacak bir kurum olarak oluşturulmuş. Bunların tabelalarını 1985 yılında kaldırdılar. AİHM Yunanistan’ı 2008’de mahkum etti. O tarihten bu yana uygulamıyorlar. Eylül ayında AİHM kararının uygulanmasına dönük bir yasa hazırlandı, kıyamet koptu Yunanistan’da. Neredeyse hükümet dağılıyordu. Sonra yasayı geri çektiler.Bir diğer önemli konu, azınlığa ait vakıflar. 1967 yılından bu yana vakıflarımız vesayet altında. Şimdi o zaman nerede kaldı Lozan? ‘Biz Lozan’ı değiştirmeyiz’. Sen zaten fiilen değiştirmişsin. 1967 yılından bu yana seçim yapılamıyor vakıflarda.

  • Yunan polisi yolları kesti
  • Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızı konuşturmak istemediler. Yolları polislerle kapatmışlar. Cami çıkışında insanımızın büyük bir coşkuyla ‘Reis dik dur eğilme Batı Trakya seninle’ ifadeleri ve bütün yol boyunca çocukların gençlerin yaşlıların hepsi ilgi gösterdi” dedi.
#Hakan Çavuşoğlu
#Yunanistan
#Türkiye
6 yıl önce