|

1.5 ayın en düşüğünde

Merkez Bankası’nın dövize ilgiyi düşürmek için yaptığı hamleler sonucu dolar, dün 3,61’e kadar geriledi. Dolar/TL için konuşulan yeni seviye 3,55. Son 1,5 ayın en düşük seviyesini gören dolar, bu dönemde TL karşısında yüzde 8,3 eridi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/02/2017 Salı
Güncelleme: 05:07 - 21/02/2017 Salı
Yeni Şafak
1.5 ayın en düşüğünde
1.5 ayın en düşüğünde

Merkez Bankası (TCMB), 12 Ocak'ta başlattığı ve hala devam eden proaktif hamlelerle döviz kurlarındaki oynaklığı azaltırken, söz konusu dönemde Türk lirasının (TL) dolar karşısında yüzde 8,3 değer kazanmasında da en önemli aktör oldu. Küresel piyasalarda azalan dolar talebi ile kur, 3,61'e kadar geriledi.



3,94'TEN BAŞLADI İNİŞ HALA SÜRÜYOR


Dolar/TL, 3,94'ün üzerinden başlayan düşüş trendine önce 3,75, ardından 3,67 seviyelerinde gelen tepki alımlarıyla ara verse de TCMB'nin bu dönemde yaptığı yeni hamlelerle düşüş eğilimini sürdürdü. ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın söylemlerinin etkisiyle Fed'in bu yılın ilk yarısında en az bir kez faiz artıracağı beklentilerinin artmasına karşın küresel piyasalardaki risk iştahının devam etmesi de dolar/TL'deki yükseliş çabalarının sınırlı kalmasını sağladı.



YÜZDE 8,3 ERİDİ


TCMB'nin bu dönemde attığı adımlar döviz kurlarındaki oynaklığı azalttı hem de TL'yi destekledi. Son olarak geçtiğimiz Cuma günü Merkez Bankası'nın reeskont (döviz kazandıran işlemler) kredisi ödemelerinin TL ile de yapılabileceğine ilişkin kararı dolara vurulan son darbe oldu. İhracatçının döviz talebine karşı 'reeskont' adımı atan merkezin bu hamlesinin etkisiyle haftaya düşüşle başlayan dolar/TL, dün 3,6132'yi gördü. Doların 11 Ocak'ta gördüğü 3,94'den başlayan düşüş trendiyle yüzde 8,3 değer kaybetti.



3,55 GÖRÜLEBİLİR


Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, “Özellikle son 1 ayda TL ile gelişen ülke para birimleri kıyaslandığında TL'nin dolar karşısında rakiplerine nazaran daha olumlu seyrettiği görülüyor. Kurda satışların hafta genelinde devam etmesi durumunda 3,60 ve sırasıyla 3,5885-3,5500 bandını gündeme getirebilir” şeklinde konuştu.



DOLARI VURAN 4 HAMLE


1- Merkez Bankası, 10 Ocak'ta Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar liraya düşürdü. Aynı gün yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirerek, finansal sisteme 1,5 milyar $ ek likidite sağladı.



2- 12 Ocak'ta 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayıp likidite politikasını daha sıkılaştıran TCMB, piyasa yapıcı bankaları Geç Likidite Penceresi'ne yönlendirerek fonlama maliyetini 200 baz puan artırdı.



3- Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini 13 Ocak'ta 11 milyar liraya düşüren TCMB, 18 Ocak'ta da TL deposu karşılığı döviz depo piyasasını başlattı.



4- Merkez Bankası, 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalelerine de 27 Ocak'tan bu yana 1 milyar $'la devam ediyor.






#Merkez Bankası
#Dolar
#FED
#ABD
7 yıl önce