|

2017'nin yıldızı Türkiye

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "017'nin ilk çeyreğinde dünyanın en büyük üçüncü yüksek büyüme oranını yakalayabilen bir Türkiye. Bu gerçekten inanılmaz bir olay" dedi.

Yeni Şafak
16:23 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 16:27 - 25/06/2017 Pazar
AA
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Yaklaşık yüzde 2,2'lik katkı ihracattan geliyor, bu da son derece önemli, yani üretimden geliyor milli gelir artışı, hizmetlerden ziyade üretimden geliyor. Yani fabrikalar çalışıyor, bunun anlamı bu, diğer bütün göstergeler de bunu teyit ediyor ve önümüzdeki dönemlerde inşallah büyüme rakamlarını daha da yükseğe çıkaracağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Yaklaşık yüzde 2,2'lik katkı ihracattan geliyor, bu da son derece önemli, yani üretimden geliyor milli gelir artışı, hizmetlerden ziyade üretimden geliyor. Yani fabrikalar çalışıyor, bunun anlamı bu, diğer bütün göstergeler de bunu teyit ediyor ve önümüzdeki dönemlerde inşallah büyüme rakamlarını daha da yükseğe çıkaracağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Özellikle büyüme alanında ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin, nasıl böyle bir Türkiye, o kadar ciddi saldırılarla karşı karşıya kalan bir Türkiye böyle performansı, ekonomisinde, diğer alanlarda nasıl ortaya koyabilir? Nasıl gelişmesini sürdürebilir? 2017'nin ilk çeyreğinde dünyanın en büyük üçüncü yüksek büyüme oranını yakalayabilen bir Türkiye. Bu gerçekten inanılmaz bir olay" dedi.

"Yaklaşık yüzde 2,2'lik katkı ihracattan geliyor"

Bütün uluslararası derecelendirme kuruluşları ve yorumcuların Türkiye'nin ilk çeyrekte en fazla yüzde 2-2,5 civarında büyüme ortaya koyacağını tahmin ettiklerini belirten Canikli, kuruluşların ve yorumcuların hepsinin Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme oranına şimdi şaşırdıklarını, bu gelişmenin sürpriz olduğunu bütün beyanlarında ve açıklamalarında ifade ettiklerini aktardı.

Büyüme rakamlarının içerisinde uzun bir aradan sonra ihracatın net katkısının ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Canikli, "Yaklaşık yüzde 2,2'lik katkı ihracattan geliyor, bu da son derece önemli, yani üretimden geliyor milli gelir artışı, hizmetlerden ziyade üretimden geliyor. Yani fabrikalar çalışıyor, bunun anlamı bu, diğer bütün göstergeler de bunu teyit ediyor ve önümüzdeki dönemlerde inşallah büyüme rakamlarını daha da yükseğe çıkaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle gerekli müdahaleyi yaparız"

Fındık fiyatlarına değinen Canikli, geçen aylarda Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya alım yönlü bir müdahalesinin olduğunu ve aşağı yönlü giden fiyatları tuttuğunu anımsattı.

Nurettin Canikli, yeni sezonun yaklaştığına işaret ederek, "Yine böyle bir durum söz konusu olursa, özellikle belirli bir fiyatın altına düşme durumu söz konusu olursa yine aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle gerekli müdahaleyi yaparız, yapmaktan da çekinmeyiz." dedi.

Bu sezon 2 milyar doların üzerinde ihracat gelirinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Canikli, bunun çok önemli bir gelir, çok yüksek bir rakam olduğunu vurguladı.

Canikli, 2002 yılında aynı miktar ihracatla 590 milyon dolar gelir elde edildiğini, şu anda içinde bulunulan sezonda 2 milyar doların üzerinde döviz geliri elde edilmekte olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ülkenin kazanımıdır. Fındığın fiyatı sınır olarak kabul edebileceğimiz belli bir oranın altına düştükçe bu ihracat geliri de ciddi oranda azalacak. Sadece üreticimizin eline geçecek olan gelirin, paranın azalması değil, aynı zamanda ülkeye gelecek dövizin de azalması söz konusu. O nedenle bu ülkenin menfaatine olarak olabildiği ölçüde mevcut şartlar, piyasa şartları çerçevesinde olabildiği ölçüde fındık fiyatını yukarıda tutacağız. Tabii rekolte miktarı, dünyanın talep miktarı, bunları da dikkate almadan fiyat belirlemek gerçekçi olmaz. Şartlar içerisinde olabilecek en iyi fiyatı hedefliyoruz, şu anda da aynı yaklaşım içerisindeyiz."


#Katar
#Nurettin Canikli
#Ramazan Bayramı
#Büyüme
#Ekonomi
7 yıl önce