|

Doğu'da güven artıyor

Doğu ve Güneydoğu'da yatırımların artması ve terör örgütü PKK’ya karşı verilen etkili mücadele vatandaşın geleceğe duyduğu güveni artırdı. Bu durum rakamlara da yansıdı. Tasarruf mevduatı artış oranı son 10 yılda en çok yüzde 930 ile Şırnak’ta yaşandı. Şırnak’ı Hakkari, Mardin, Siirt ve Batman izledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 00:01 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Doğu'da güven artıyor
​Doğu'da güven artıyor

Tasaruf oranlarının artmasına yönelik alınan önlemlere yatırımların artması ve PKK ile mücadele de eklenince Türkiye’de vatandaşın geleceğe duyduğu güven arttı. Buna sınır ötesi harekatlar da eklenince terör azaldı ekonomik aktivite hızlandı. Bu da vatandaşın tasarruf eğilimini yükseltti. Bunun en somut örneği de doğu ve güneydoğudaki artan mevdut oranları oldu. Marmara ve Ege gibi bölgelerin miktarına yaklaşmasa da vatandaşın mevduat tasarruf oranı en çok Doğu ve Güneydoğu'da yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediğimiz 10 yıllık karşılaştırmada Şırnak, bankada kişi başına düşen tasarruf mevduatının yüzdesel anlamda en çok artış gösterdiği il oldu. Şırnakta 2007 yılında kişi başına düşen tasarruf mevduatı 92 lira iken rakam son verilerde 10 yılda 816 liraya çıktı. Şırnak aynı dönemde toplam tasarruf mevduatı oranını da yüzde 930 arttırdı.

HAKKARİ
İKİNCİ SIRADA

Şırnak’ı gerek kişi başı tasarruf mevduatı artış oranında gerekse tasarruf mevduatı oranında Hakkari izledi. Hakkari’de de 10 yıllık periotta kişi başına düşen mevduat oranı yüzde 727, tasarruf mevduatı artış oranı yüzde 798 oldu. 2007’de ilde kişibaşına düşen tasarruf mevduatı 124 lira iken şimdi rakam bin 28 lira olarak hesaplandı. Kişi başına düşen mevduat oranında artış Mardin’de yüzde 577, Siirt’te yüzde 553, Muş’ta yüzde 502 oldu. Tasarruf mevdutı artışında ilk 20’de de doğu ve güneydoğu illerinin hakimiyeti dikkat çekti. Bingöl, Batman, Bitlis Yozgat, Van, Bayburt, Ağrı, Diyarbakır, Kilis, Kırşehir, Karaman, Kahramanmaraş, Adıyaman, Aksaray ve Iğdır hem toplam tasarrufunu hem de kişibaşına tasarruf mevduatını en fazla arttıran ilk 20 il arasında yer aldı.

EN AZ ARTIŞ ANKARA’DA

Aynı dönemde kişi başına düşen tasarrufun en az arttığı il Ankara olarak belirlendi. Söz konusu kentte kişibaşına düşen tasarruf miktarı 2007’de 3 bin 776 lira iken rakam son verilerde 9 bin 98 lira oldu. Yüzdesel artış yüzde 141 olarak hesaplandı. En az artış kaydeden iller sıralamsında Ankara’yı kişibaşına düşen mevduat artış oranlarında yüzde 153 ile Isparta, yüzde 157 ile Yalova, yüzde 175 ile Tekirdağ ve yüzde 180 ile İzmir takip etti. İstanbul’da bu oran yüzde 192 oldu.


MİKTAR BAZINDA İSTANBUL

Miktar bazında bakıldığında ise en fazla tasarruf mevduatı sıralamasında İstanbul yine açık ara birinciliği elde tuttu. İlde 10 yıl önce 52 milyar 437 milyon liralık tasarruf mevduatı bulunurken rakam 10 yılda 180 milyar 557 milyon liraya çıktı. İstanbul’u 48 milyar 642 milyon liralık tasarruf mevduatıyla Ankara, 39 milyar 737 milyon lira ile İzmir takip etti. Tasarruf miktarı artış oranı da İstanbul’da, yüzde 244, Ankara’da yüzde 188 ve İzmir’de yüzde 216 olarak kayıtlara geçti


ÇEVRE ÜLKE VE SURİYE ETKİSİ

Mevdut oranlarındaki artışta bir diğer etken de Suriyeli mülteciler oldu. Suriyeliler de paralarını Türkiye’deki bankalara yatırdı. Bu da doğu ve güneydoğudaki mevduatları yukarı taşıdı. Uzmanlar, çevre ülkeler tarafından da Türkiye’nin güvenli liman olarak görüldüğüne vurgu yaparak, “Ateş çemberi içinde olan birçok ülke vatandaşı parasını ABD ve Avrupa ülkelerine götürmek yerine Türkiye’ye getirip buralarda hesap açtırıyor” bilgisini verdi.

#ABD
#Türkiye
#Ekonomi
#İstanbul
#Hakkari
7 yıl önce
default-profile-img