|

Ekonomisini büyüten Türklere siyasi engel

Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Adalet Bakanı Bozdağ’ın Almanya’da engellenmesi ve Hollanda'nın da bunun bir benzerine alet olması, Türkiye karşıtı oyunları ispatladı. Milyonlarca Türk vatandaşın Almanya ve Hollanda ekonomisinin dinamiklerinden olduğuna dikkat çeken Türk iş dünyası, Türklerin siyasi katılım hakkının engellenmesinin demokrasiyle bağdaşmadığını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/03/2017 Pazar
Güncelleme: 01:54 - 5/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ekonomisini büyüten Türklere siyasi engel
Ekonomisini büyüten Türklere siyasi engel

Alman hükümeti, Türkiye'ye oynanan oyunların ispatı niteliğinde bir skandala imza atarak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ülkesinde katılacağı etkinliklere izin vermedi. Hollanda da bir benzerini ülkesinde yasak olarak uygulayacağını duyurdu. Türk iş dünyasının en büyük ticari pazarlarını oluşturan Almanya ve Hollanda'nın bu çirkin kararına en sert tepkilerden biri ise Türk iş dünyasından geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve TESK, bu iki ülkenin Türkiye'nin en büyük ekonomik ortaklarından olduğunu ancak manipülasyonların endişe verici hale geldiğini vurguladı. Milyonlarca Türk kökenli vatandaşların Almanya ve Hollanda ekonomisinin en güçlü dinamiklerinden olduğunu ifade eden Türk iş dünyası, bu Türk vatandaşlarının doğal hakkı olan siyasi katılım hakkına engel olunmasının demokrasiyle bağdaşmadığını söyledi.







TİCARETE YANSIMASIN


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, iki ülke arasındaki ilişkilerin son birkaç yılda önemli krizler geçirdiğini hatırlatarak, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin etkilenmemesini umduklarını söyledi. Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ekonomik ve ticari ortağı olduğunu anımsatan Vardan, “Sayısı milyonlarla ifade edilen Türk kökenli vatandaşlarımız bu ülkede yaşıyor, çalışıyor, iş kuruyor, Almanya'da istihdam sağlıyor. Bir yanda 'Almanya, Türkiye'nin en önemli ticari ortağı' diyoruz, diğer yanda ise bu vatandaşlarımızın en doğal hakkı olan siyasi katılım hakkına engel olunuyor” ifadelerini kullandı.







OYUNLARIN İSPATI


ASO Başkanı Nurettin Özdebir, söz konusu olayla ilgili, “Türkiye üzerine oynanan oyunların çirkin bir ispatıdır. Bunun Almanya için bir utanç vesilesi olması lazım” dedi. Yapılan hareketin diplomatik nezaket kurallarına uymadığını vurgulayan Özdebir, “Daha önce de Cumhurbaşkanımızın telekonferansına da izin verilmemişti ancak Kandil'in telekonferansına müsaade edilmişti” diye konuştu. ATO Başkanı Gürsel Baran da Almanya'nın yaklaşımının demokrasiye ve ifade özgürlüğüne uymadığını ifade etti. Baran, şunları kaydetti: “AB içinde en fazla ticari ilişki kurduğumuz ülke de yine Almanya. Hal böyleyken Almanya, bizim canımızla malımızla zarar gördüğümüz terör örgütlerine sempatik yaklaşıp, onlara kucak açarken, bakanlarımızın kendi vatandaşlarıyla, gurbetçilerimizle bir araya gelmesine tahammül gösteremiyor.”







İki ülke birbirine ihtiyaç duyuyor


TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Almanya'nın Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bakanlarının söz konusu toplantılara izin vermeyerek demokrasideki samimiyetini tartışılır hale getirdiğini söyledi. Palandöken, “Her zaman iki ülkenin birbirine ihtiyacı var” değerlendirmelerinde bulundu. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da yaşanan bu tatsız hadisenin, Türkiye'nin güçlü ticari bağlarının olduğu Almanya ile ekonomik ilişkilere yansımamasını umut ettiğini söyledi.




#Almanya
#Hollanda
#Bekir Bozdağ
#Nihat Zeybekçi
7 yıl önce