|

KDV inerse esnaf rahatlar

İstanbul'da taksimetre ücretlerine yapılan yüzde 5’lik zam tartışma yaratırken TESK, şehir içi toplu ulaşımdan alınan KDV’nin indirilmesi çağrısında bulundu. Avrupa ülkelerindeki KDV oranlarını örnek gösteren TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “KDV oranı yüzde 1’e düşürülürse esnaf rahatlar” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/08/2016 Pazar
Güncelleme: 10:26 - 28/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

İstanbul'da taksimetre üçretlerine yaptığı yüzde 5 zam büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) 'nin son toplantısının ardından açıklanan zam oranıyla taksimetre açılış ücreti İstanbul'da 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret ise 2 liradan


2 lira 10 kuruşa çıktı.



VATANDAŞ DA TAKSİCİ ESNAFI DA İTİRAZ EDİYOR


Dün uygulanmaya başlanan bu zam oranını beklentilerinin altında bulan taksiciler buna itiraz ediyor. Vatandaşlar ise yapılan zamma tapkili. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin gelişime yönelik projelerini görmezden geldiğini belirttiği UKOME yetkililerinin kendi ulaşım ağına düzenli olarak zam yaptığını savundu.



TOPLU TAŞIMADA KDV ÇOK YÜKSEK


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu da (TESK) tartışmaya dün dahil oldu. Şehir içi yolcu taşımacılığındaki KDV oranın yüksek olduğunu belirten TESK, bu oranın yüzde 1'e düşürülmesini istedi. Başka ülkelerdeki benzer vergi oranlarını örnek gösteren TESK Başkanı Palandöken, bunun Türkiye için de gerekli olduğunu söyledi. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; toplu taşıma hizmetlerinde taşıma ücretlerinin belediyeler tarafından belirlenmesinin maliyete göre fiyat oluşturulmasına imkan vermediğini ifade etti.



OKUL SERVİSLERİ YÜZDE 8 ÖDÜYOR


Şehir içi yolcu taşımacılığında farklı KDV oranlarının uygulandığını vurgulayan Palandöken, “Bir öğrenci eğer okuluna öğrenci servisi ile giderse yüzde 8 KDV öderken, aynı yolu toplu taşım araçlarıyla yaptığında yüzde 18 KDV ödemektedir. Şehir içi yolcu taşımacılığında farklı uygulamanın kaldırılması ve KDV'nin düşürülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.



AVRUPA ORANINI ÖRNEK GÖSTERDİ


Avrupa'nın 26 ülkesinden 20'sinde, şehir içi yolcu taşımacılığında uygulanan KDV oranlarının Türkiye'den daha düşük olduğuna işaret eden TESK Başkanı Palandöken, “Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovakya ve İngiltere'de yolcu taşımacılığından hiç KDV alınmıyor. 20 ülkede ise şehir içi yolcu taşımacılığında neredeyse yarı oranında KDV alınıyor. Almanya'da yüzde 19 standart KDV oranı yüzde 7'ye, Fransa'da yüzde 19,6'dan yüzde 7'ye, Portekiz'de yüzde 21'den yüzde 6'ya, Yunanistan'da yüzde 23'ten yüzde 13'e indirildiğini görüyoruz. Bizde de KDV oranları ndirilmelidir" dedi.


#KDV
#TESK
8 yıl önce
default-profile-img