|

Tek kalemde 2,1 milyar $

Tekfen İnşaat Katar’da 2.1 milyar dolarlık ön protokol imzaladı. Ankara’da imzalanan protokole göre Tekfen, 34 kilometre uzunluğundaki Al Khor Expressway otoyol projesinin 36 ayda tamamlayıp teslim edecek. Törende konuşan Katar Belediye ve Çevre Bakanı Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi, “2022 Dünya Kupası projelerinde de bizlere yardımcı olmalarını arzu ediyoruz” çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:20 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Küresel müteahhitlik liginde en çok iş üstlenen ikinci ülke olan Türkiye, bu alandaki başarısına bir yenisini ekledi. Tekfen Holding'in grup şirketi Tekfen İnşaat, 2022 Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapacak Katar'da otoyol projesi için yaklaşık 2.1 milyar dolarlık ön protokol imzaladı.



43 KİLOMETRE YOLU 36 AYDA TESLİM EDECEK


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Katar Belediye ve Çevre Bakanı Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi'nin de katıldığı imza töreni dün Ankara'da yapıldı. Buna göre Tekfen İnşaat, 34 kilometre uzunluğundaki Al Khor Expressway otoyol projesini yapacak. Tekfen; 34 kilometre uzunluğunda geliş-gidiş 10 şeritli, üzerinde çeşitli kavşaklar, viyadükler, alt ve üst geçitler bulunan projeyi 36 ayda tamamlayıp teslim edecek.



TİCARETİMİZİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ


Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yaklaşık 3 kat artarak 1,3 milyar dolara ulaştığını belirterek, “ Bu bizim için yeterli olmamalı. Bu rakamın kısa sürede 3 milyar dolara hemen ardından da 5 milyar dolara çıkarılması bir zorunluluk” dedi. İki ülke ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı rolde olduğuna dikkat çeken Bakan Aslan, Katar her neye ihtiyaç duyuyorsa Türkiye'de var, Türkiye neye ihtiyaç duyuyorsa bunlar da Katar'da var. Bölgenin en büyük enerji üreticilerinden Katar'ın Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjiyi karşılaması, başta tarım ürünleri olmak üzere Katar'ın ihtiyacı olan ürünlerin de Türkiye'de olması çok önemli.



119 PROJEYLE 15 MİLYAR DOLARLIK İŞ ÜSTLENDİK


Arslan; Türk müteahhitlerin ve firmaların Katar'da üstlendiği işlerin 15 milyar doları bulduğuna dikkati çekerek, bugüne kadar Türk firmalarının Katar'da üstlendiği müteahhitlik işlerinin sayısının da 119'a ulaştığını söyledi. Katarlı iş adamlarının da Türkiye'de yatırım yapmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, son yıllarda Katar firmalarının Türkiye'ye ilgisinin arttığını ve şu ana kadar gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 1,17 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Bakan Arslan Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasın Türkiye'nin en önemli hedefler arasında olduğunu kaydetti.



OLİMPİYAT PROJELERİNE DAVET ETTİ


Katar Belediye ve Çevre Bakanı Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi ise daha çok işbirliği çağrısında bulundu. Halen altyapı alanında Katar'da görev yapan 60 Türk şirketi bulunduğuna dikkati çeken Bakan er-Rumayhi, “Bu firmalar vizyonumuz olan projelerin gerçekleşmesinde katkı sağlamaktadır. 2022 Dünya Kupası projelerinde de bizlere yardımcı olmalarını arzu ediyoruz” dedi.



DAHA ÇOK TİCARET VE İŞBİRLİĞİ


Tekfen İnşaat'ın, Katar'da ciddi projeler gerçekleştirdiğini belirten Muhammed Bin Abdullah er-Rumayhi, imzalanan altyapı projesinin 2022 Dünya Kupası için de önemli olduğunu ifade etti. Er-Rumayhi, “İnanıyorum ki Türk şirketleri bu projeyi en üstün teknoloji ile destekleyecektir. Türkiye ile Katar arasındaki ilişkiler çok iyi düzeyde devam ediyor” diye konuştu.



STAD DA YAPMAK İSTERDİK




Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de bu projeyi iki Bakan nezdinde yapmalarının bir güven izharı olduğunu söyledi. Gigin, “Bu güvenin bize bir emanet olduğunun farkındayız. Emaneti en güzel şekliyle muhafaza ederek, devletlerarasındaki bu güzel ilişkide bizim de özel sektör olarak katkımız olsun isteriz. İstanbul'daki olimpiyat stadı ve Bakü'deki olimpiyat stadını yapan bir işletme olarak gönül arzu eder ki Katar'daki statlardan da birini yapalım. Buna yönelik


çalışmalarımız devam ediyor” dedi.





#Tekfen İnşaat
#Abdullah er-Rumayhi
8 yıl önce