|

Turkuaz kart iki aşamalı planla verilecek

Türkiye’de yatırım yapacak yabancılara vatandaşlık verilmesi iki aşamalı olarak uygulanacak. Kalkınma Bakanı Elvan, "Önce oturma izni, ardından da vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2016 Pazar
Güncelleme: 00:07 - 25/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara vatandaşlık verilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını söyledi. Konuyla ilgili İki aşamalı bir geçiş düşündüklerini belirten Elvan, "Önce Türkiye'de kalma izni verip bu süreçte kişinin kendisiyle ilgili olumsuz bir durumla karşılaşmaması halinde vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz” dedi. Elvan düzenlemeye ilişkin olarak, bu konuda Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını ancak yatırımın limiti konusunda henüz karar vermediklerini söyledi.



ORTA OLANA DA TURKUAZ KART


Çalışmaların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü aktaran Elvan, uygulamanın sadece konut alanlara yönelik olmayacağını, fabrika kuran ya da Türkiye'de herhangi bir yatırıma ortak olacak yabancılar için de düzenlemenin geçerli olacağını kaydetti. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıları özendirmek istediklerini dile getiren Elvan, uygulamanın dünyanın birçok ülkesinde bulunduğunu belirtti.



DOĞU'YA YILDA 200 BİN İSTİHDAM


Elvan, Doğu'ya yatırım destek paketine ilişkin olarak, mevcut teşvik sistemi olmadan yılda 100-120 bin arasında ilave istihdam yaratıldığını, yeni teşvik paketi yılda 200 bin kişi istihdam edilmiş olacağını dile getirdi. Bölgede kurulacak çağrı merkezlerine yönelik olarak ise Elvan, kamu kurum ve kuruluşlarının artık çağrı merkezlerini teşvik paketi kapsamındaki 23 ilde kuracaklarını söyledi.



Sadece iletişim alanında yapılan düzenlemeleri tüm sektörlere uygulayacaklarını kaydeden Elvan, "Dolayısıyla çağrı merkezlerine olan talepte bir artış olacak” dedi. Teşvik belgelerindeki çağrı merkezlerine yatırım yapanlara yönelik 500 bin lira sınırını kaldıracaklarını anlatan Elvan, böylece küçük ölçekli çağrı merkezlerine de destek verilebileceğini bildirdi.



Katarlı firmalara yol haritası verdi


Katar ve Türkiye arasında karşılıklı yatırımların artırılmasına yönelik olarak Elvan, “Katarlı yatırımcılar 'Türkiye'de ben ne yapabilirim, hangi alana girebilirim? arayışı içindeler. Biz, gerekirse bölge bölge uygun yatırım alanlarını çalışıp onlarla paylaşmak istiyoruz. Karşı taraftan da beklentimiz: Katar'ın 2022 Dünya Kupası, 2030 hedefi var. Siz bu süreçte ne tür yatırımlar yapacaksınız? Biz hem Türk firmalarına hem de Katarlı firmalara yardımcı olabilecek bir yol haritası ortaya koyacağız” dedi.



#Turkuaz kart
#Lütfi Elvan
8 yıl önce