|

Ziraat Katılım çiftçiyle büyüyecek

Kamunun ilk faizsiz bankası olan Ziraat Katılım, bir ayı geride bıraktı. Bu yıl İstanbul ve Ankara’nın yanısıra Konya, Bursa, Gaziantep, Kayseri, İzmir ve Diyarbakır’da şube açacak olan Ziraat Katılım'ın odağında KOBİ’ler ile tarım kesimi olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:58 - 3/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Kamunun ilk faizsiz bankası olan Ziraat Katılım bir ayı geride bıraktı. 675 milyon lira sermayeyle Genel Müdürlük ve ilk şubesini bir ay önce İstanbul Eminönü'nde açan Ziraat Katılım Bankası, şube ağı kurmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulunduğumuz Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan; çalışma prensiplerini ve büyümek için nasıl bir yol izleyeceklerini anlattı.



KONYA HAFTAYA HAZIR D. BAKIR VE BURSA SIRADA


Bu yıl 20 şube açmayı hedefleyen ve bunun 11 tanesinin önümüzdeki 3 ayda hizmete alacak olan Ziraat Katılım, her bir şube için ortalama 400-500 bin lira arasında bir harcama yapacak. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlerin yanısıra Anadolu'nun birçok kentine şube açmak için çalışan Ziraat Katılım; bu yıl Ankara, Konya, Bursa, Gaziantep, Kayseri, İzmir ve Diyarbakır'da hizmet vermeye başlayacak. Konya'ya şubesini haftaya açmaya hazırlanan bankanın Diyarbakır şubesi için kiraladığı binanın tadilatları sürüyor. Bursa şubesinin ise ağustos ayının başına kadar hizmete açılması planlanıyor. Ziraat Katılım; İstanbul'da şube açacağı noktalar olarak öncelikle Mecidiyeköy, İkitelli, Ümraniye, Üsküdar, Sultanbeyli, Pendik, Bağcılar ve Fatih'e yönelecek. Hedef 2018 yılsonuna kadar 170 şubeye ulaşmak.



PERSONELİNİN % 60'NI ZİRAAT'TEN ALIYOR


Personel ihtiyacının yüzde 60'ını Ziraat Bankası'ndan yüzde 40'ını ise katılım bankalarından temin etmeye çalışan Ziraat Katılım; her bir şubede yaklaşık 10-12 personelle hizmet verecek. Katılım bankacılığında çalışan personelin bu kurumların çalışma prensiplerini benimsemiş olması verimlilik ve memnuniyet bakımından büyük önem taşıyor. Ziraat Katılım da verimli bir kadro oluşturmak için bu konuya önem veriyor. Bankaların artık masa başında olmayı tercih eden atıl personelle değil de sahada iş yapmak zorunluluğu bu konunun önemini bir kat daha arttırıyor.



ÇİFTİÇİLERE ÖZEL DESTEK


Ziraat Katılımın faaliyetlerinin odağında KOBİ'ler ile tarım kesimi olacak. Katılım bankacılığı sektöründe tamamlayıcı bir rol almak isteyen Ziraat Katılım, mevcut katılım bankalarının pazar paylarına ortak olmak yerine; pastayı büyütme stratejisiyle çalışacak.


Türkiye'deki katılım bankacılığında fazla uygulaması bulunmayan tarım alanına ilerde yoğunlaşacağını öğrendiğimiz Ziraat Katılım, katılım bankacılığı prensipleriyle planlanan tarım kredilerini müşteriye sunarak bu konuda farklılık oluşturmayı planlıyor.



Gereksiz tartışmalar kaybettirdi


Katılım bankalarının kurulması aşamasında yaşadığı gereksiz tartışmalardan dolayı Türkiye zaman ve kaynak kaybı yaşamıştı. Avrupa ve ABD gibi ülkeler Faizsiz bankacılıktan yararlanıp sermaye çekerken Türkiye'de ise maalesef yıllarca katılım bankalarının ideolojik boyutu tartıştı. Özel sermayeli 4 katılım bankasının ardından ilk kez kamu eliyle bir katılım bankasının açılmış olması; Türkiye'nin ekonomik büyümesini sürdürebil mesi için büyük önem taşıyor. On yıllarca batıya gitmeyi tercih eden körfez fonlarının Türkiye'ye çekilmesi için çalışacak olan Ziraat Katılım'ın kısa sürede meyvelerini vermesi bekleniyor.



1 numaralı müşteri


Ziraat Katılım'ın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi adına hesap açtırmıştı. Erdoğan'ın Ziraat Katılım'ın '1' numaralı müşterisi olduğu öğrenildi.



#Ziraat Katılım
#faizsiz banka
#kobiler
9 yıl önce