|

YAŞ kararları 2016 tam liste! İşte tüm kararlar

YAŞ kararları 2016 açıklandı. Türkiye en kritik YAŞ toplantısını gerçekleştirdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından erken bir tarihe alınan YAŞ toplantısı dün gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak 5 buçuk saat süren toplantının kararları merakla bekleniyordu. İşte açıklanan 2016 YAŞ kararları…

Yeni Şafak
10:09 - 29/07/2016 Cuma
Güncelleme: 07:13 - 29/07/2016 Cuma
Diğer

YAŞ kararları 2016 açıklandı. FETÖ darbe girişiminin ardından YAŞ toplantısı merakla bekleniyordu. Gerçekleştirilen toplantı sonucunda kararlar açıklandı ve komuta kademesinde değişiklikler olmadı. İşte 2016 YAŞ kararları ve tüm liste.



Yüksek Askeri Şura'da komuta kademesi değişmedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal bir yıl daha görevlerine devam edecek. Kara Kuvvetleri'nde 3, Hava Kuvvetlerinde 1 Korgeneral orgeneralliğe terfi ettirildi.



KOMUTA KADEMESİ DEĞİŞMEDİ


Yüksek Askeri Şura kararları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı. FETÖ darbe girişiminin başarıya ulaşmamasıyla birlikte başlayan rütbeli gözaltı dalgası ve önceki gün 149 generalin TSK'dan ihraç edilmesinin ardından bütün gözlerin çevrildiği YAŞ'ta komuta kademesi değişmedi. G.Kurmay Başkanı Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal bir yıl daha görevlerine devam edecek. Darbe girişiminin ardından nedeniyle komuta kademesinin değişebileceği söylentileri gündeme gelmiş, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dereyi geçerken at değiştirilmez" açıklamaları ile TSK komutasının değişmeyeceği mesajını vermişti.



JANDARMA'DA DA SÜRPRİZ YOK


Jandarma Genel Komutanlığı'nda sürpriz yaşanmadı. Yaş haddinden emekliye ayrılan Orgeneral Galip Mendi'nin yerine Jandarma Genel Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler atandı. Güler, aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na tamamen bağlanması için süreci yürütecek komutan olacak.





ÜMİT DÜNDAR 2. BAŞKAN


15 Temmuz FETÖ darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “İstanbul'a gelin, sizi ben korurum" diyen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı. 3. Ordu ve Ege Ordu komutanları değişmedi. Orgeneral İsmail Serdar Savaş 3. Ordu Komutanlığı, Orgeneral Abdullah Recep ise Ege Ordu Komutanlığı görevini bir yıl daha sürdürecek.



ERKEN TERFİSİ İLE TARİHE GEÇTİ


Kara Kuvvetleri'nde 3, Hava Kuvvetleri'nde 1 korgeneral orgeneralliğe terfi etti. FETÖ Darbe girişiminden tutuklandıktan sonra TSK'dan ihraç edilen Orgeneral Adem Huduti'nin yerine 2. Ordu Komutanlığı'na atanan İsmail Metin Temel, orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral Metin Temel, korgenerallikte 1 yıl görev yaptıktan sonra orgeneralliğe terfi eden tek isim olarak YAŞ tarihine geçti. Önceki gün yayınlanan OHAL Kararnamesi'nde terfilerin ihtiyaç halinde rütbe bekleme süresine bakılmaksızın yapılacağına yönelik düzenleme yapılmıştı.





1. ORDU AVSEVER'E EMANET


Kara Kuvvetleri'nde orgeneralliğe diğer iki terfide ise teamüllere uyuldu. YAŞ'ta terfi listesinde ilk sırada bulunan Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu orgeneralliğe terfi ettirilerek Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atandı. Terfi listesinde Bekiroğlu'nun bir alt sırasında bulunan Korgeneral Yıldırım Güvenç'in OHAL Kararnamesi ile ihraç edilmesinin ardından orgeneralliğe terfi eden isim, 3. Sıradaki Korgeneral Musa Avsever oldu. 2. Kolordu Komutanı Avsever, 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.



ORGENERAL KADROSU BOŞ BIRAKILDI


Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na atandı. Kuvvete komuta eden Korgeneral Mehmet Şanver, beklentilerin aksine orgeneralliğe terfi edemedi. Deniz Kuvvetleri'nde ise Orgeneral Bostanoğlu'nun emekliye sevk edilerek Balyoz mağduru Veysel Kösele'nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Kösele bir yıl daha Donanma Komutanlığı yapacak. YAŞ'ta orgenerallikte 1 yılını doldurduktan sonra dün emekliliğini isteyen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar'ın boşalttığı kadro ise doldurulmadı. Uyar'ın yerine orgeneralliğe terfi olmadı ve Kurmay Başkanlığı kadrosu, korgeneral rütbesine indirildi.



48 general-amiral emekliye sevk edildi




OHAL Kararnamesi ile 149'u general 1684 TSK personelinin ihraç edilmesinin ardından gözler Yüksek Askeri Şura'ya çevrilmişti. Kaç personelin emekliye ayrılacağı, kaç albayın generalliğe terfi ettirileceği merak konusu olmuştu. Bu sorulara cevabı Türk Silahlı Kuvvetleri verdi. TSK'nın internet sitesinde yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 2016 yılı Yüksek Askerî Şûra olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlanmıştır. 29 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olmak üzere; 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 20 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 29 Temmuz 2016 tarihinden itibaren, 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2016 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz."





Bertaraf edeceğiz


Başbakan Binali Yıldırım, Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep ve Donanma Komutanı Veysel Kösele'den oluşan YAŞ heyeti, Anıtkabir'i ziyaret etti. Buradaki özel defteri imzalayan Başbakan Yıldırım, şu mesajı yazdı: “Türkiye, 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Devletimize, milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır."



Kurmay olmayan 50 albaya da terfi


Tarihin en kritik YAŞ'ı olarak gösterilen toplantıda tüm rütbelerdeki personel 'bir üst rütbede hizmetine ihtiyacı duyulanlar rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve sicil şartı aranmaksızın' YAŞ'ta değerlendirmeye alındı. MİT tarafından hazırlanan FETÖ'cü listesi de toplantıda masaya yatırıldı. YAŞ toplantılarında bugüne kadar albaylardan kurmay olmayanlar arasında birkaç kişi istisna dışında generalliğe terfi yapılmıyordu. FETÖ'nün kurmaylık sınavlarındaki etkinliği bilindiği için bu yıl kurmay albaylar da general-amiralliğe terfi ettirildi. General-amiralliğe yükselen albayların 50'sinin kurmay olmaması dikkat çekti.








#YAŞ
#YAŞ kararları
#2016 YAŞ
8 yıl önce