|

Yaz saati uygulaması hakkında bilgiler- Saatler ileri alınacak mı?

Saatler ileri alınacak mı? Yaz saati uygulaması 2017 hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Son günlerde vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan biri de yaz saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği oldu. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu için düzenlenen uygulama hakkındaki resmi açıklamaları sizlerle paylaşıyoruz. Saatler ileri alınacak mı ve yaz saati uygulaması nedir sorularının yanıtını sayfamızdan görebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:17 - 25/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:32 - 25/03/2017 Cumartesi
Diğer
Yaz saati uygulaması hakkında bilgiler- Saatler ileri alınacak mı?
Yaz saati uygulaması hakkında bilgiler- Saatler ileri alınacak mı?

Saatler ileri alınacak mı? İşte bu sorunun yanıtını merak edenler haberimizden faydalanabilirler. Yaz saati uygulaması 2017 başlayacak mı? Geçtiğimiz yıl yapılan yeni düzenleme kış saati uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla saatlerin geri alınmayacağı açıklanmıştı. Bu karar ile Türkiye, kalıcı olarak yaz saati uygulamasına geçmişti. İşte Yaz saati uygulaması hakkında bilgiler ve resmi açıklamalar.



Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'un 2. maddesine ilişkin değişikliği içeriyor.



Buna göre, Bakanlar Kurulu Kararı'nda şu ifadelere yer verildi:



'SAATLER GERİ ALINACAK' İBARESİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI-

"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır."



KIŞ SAATİNE GEÇİLMEYECEK-

İlgili hüküm gereğince 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması her sene yıl boyu sürdürülecek ve kış saatine geçilmeyecek. Söz konusu karar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili yazısı üzerine, 697 sayılı kanunun 2. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından 7 Eylül'de alındı.



Enerji Bakanlığı'ndan yaz saati açıklaması -

Enerji Bakanlığı, 5 aylık yaz saati uygulamasıyla tasarruf sağlanacağının altını çizerken, “İç Anadolu ve Doğu illerinde iş çıkışları aydınlıkta gerçekleşince asayiş olumlu etkilendi” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan CHP'nin yaz saati uygulamasına ilişkin bilgi edinme başvurusuna gönderilen yanıtta, "Yapılan çalışmalar neticesinde, yaz saati uygulaması tasarruf getirmiştir. Uygulamanın 5 ay boyunca sürdürülmesi ile mesai saatleri için daha fazla aydınlık sağlandığı tespiti elde edilmiştir. Özellikle İç Anadolu ve Doğu bölgelerinde akşam havanın geç kararması ve tüm ülke genelinde iş çıkışlarının aydınlıkta gerçekleşmesinden dolayı asayiş açısından olumlu etki sağlanmıştır" denildi.



TÜRKİYE'DE SAATLER İLERİ ALINACAK MI?

Türkiye'de saatler ileri alınmayacak. Böylelikle Avrupa ile saat farkı bir saat azalacak. Geçen sene kış saati uygulamasına geçmeyen Türkiye, kalıcı olarak yaz saati uygulamasına geçmişti. Bu kararla birlikte Türkiye'de birçok kişi isyan bayrağını çekmiş ve kampanyalar başlatmıştı. Özellikle öğrenciler ve işe erken saatte gitmek zorunda kalan milyonlarca vatandaş karanlıkta yola çıktıkları için tepki göstermişti.



YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması dünyanın bir çok Ülkesinde uygulanmakta olan çok büyük bir değişikliktir. Bu değişikliğin asıl amacı Güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu konusunda kazanım elde edebilmek için yapılır. Türkiye'de yaz saati uygulaması döneminde Ülkemizin ulusal saatini Iğdır'ın yerel saatine göre ayarlarız. Genellikle ilkbahar başlangıcında saatlerimizi ileri alırız. Bu uygulama ile sabah saatinden alınan 1 saat öğleden sonra ki bölüm de Güneşin daha geç batmasını sağlayarak güneş ışığından daha fazla yararlanmamızı sağlamaktadır.



Akıllı telefon yaz saati otomatik ayarlama nasıl yapılır?


Bu yazacağımız menülerin işletim sisteminin versiyonuna göre değişmekte olup bu ayarları yaklaşık olarak bulabilirsiniz.


iPhone yani İOS sistemi kullananlar için saat ayarı şu şekildedir: Ana Menü›Ayarlar›Genel›Tarih ve Saat ›”Otomatik Ayarla” özelliğini aktif hale getirmelisiniz.


Android yani Samsung, HTC, Casper, Lg gibi Android kullananlar için saat ayarı; Ana Menü›Ayarlar›Tarih ve Saat›”Otomatik tarih ve saat” ve “Otomatik saat dilimi” ayarlarını aktifleştirin.



#Yaz saati uygulaması 2017
#Saatler ileri alınacak mı
#saat kaç
7 yıl önce