|
Dizi efsaneleri
Yerli dizilerin Latin Amerika'daki ilk durağı olan Şili'de tehlike çanları çalıyor. 2014 yılında reyting rekorları kırarak seyredilen Binbir Gece'den sonra satılan diğer diziler aynı performansı yakalayamadı. Binbir Gece 30-35 bandında seyredilmişti; Sıla, Ezel ve Kara Para Aşk'ta 15-17 bandına geriledi reytingler. Haziran başında ise Öyle Bir Geçer Zamanki ve Karagül yayından kaldırıldı. Kuzey ve Güney için ise tehlike çanları çalıyor. Latin Amerika'ya dizi satıyoruz efsanesini sona erdirmesi yanında iç piyasayı hiçe sayarak ihracat kanalına umut bağlayanların üzerinde ciddiyetle düşünmesi gereken bir durum yaşanan. Düşen reytinglerin sebebinin yenilenen reyting paneli olmadığı, tekrarlayan hikayelerin aynı formülle üretilmesinden kaynaklandığı belki bu vesileyle anlaşılmış olur.

Defalarca kez yazılmış klişe bir hikayeye sahip olan O Hayat Benim'in Nurhan karakterine hayat veren Yeşim Ceren Bozoğlu ile ivme kazandığını kimse inkar edemez. Oyunculuk kariyerine bakıldığında hayat verdiği her karakterde çıtayı yükselttiği görülür Bozoğlu'nun. Doktorlar'ın Gestoposu ve Geniş Aile'nin Sevim'i unutulmazdır. 74 doğumlu olduğu bilindiğinde gençliğini ve güzelliğini ön plana çıkarmak için çaba sarf etmemesi daha anlamlı hale geliyor. Paramparça'da Nurgül Yeşilçay'ın göz altı torbalarını yok edebilmek için dijital estetik yapıldığına şahit olduktan sonra.

Bozoğlu'nun Nurhan karakterine derinlik kazandırdığı, oyunculuk performansıyla senaristlerin ufkunu açtığı, hatta kızı Efsun'u oynayan Ceren Moray'ın hem performansına hem karakterine zenginlik kattığı ilk bölümlerden itibaren seyredildiğinde fark edilir. Sıradan bir kötü karakter olmadığı yerine idame edilen Sultan karakteri üzerinden rahatlıkla görülebilir.

1998 yılında Sıcak Saatler'de performansıyla rolünün süresini uzatan Bozoğlu, Nuran karakterini oynamak için 15 yıl bekledim dedikten sonra apar topar diziden ayrıldı hem de oldukça olaylı bir şekilde. Önce geri döndü, devamında karakter meçhule gönderildi ve öldü dendi. 'Hakkımı helal etmiyorum, benden sonra reytingler düştü' açıklamalarını okuyunca, itiraf edeyim kibir her güzel şeyin sonu diye düşündüm. Setteki rahatsızlığın, 'ben bu dizinin her şeyiyim' diye düşünen oyuncudan kaynaklandığını zannediyordum, ta ki yönetmenin 'üfür geç yapıştır geç' talimatını okuduktan sonra. İddiaya göre yönetmen Hamdi Alkan'ın sözlerine sinirlenen oyuncunun seti terk etmesi iplerin kopmasına sebep olmuştu. Yaşı kendisine yakın oyuncuların annesi olduğuna inandırabilmek içine 30 kilo almayı göze alan, güzelliğini gençliğini parantez içine alan, yüksek bir performans yakalamak için çabalayan, efor sarf eden oyuncu üfür geç sözlerine alınmakta ve tepki vermekte yerden göğe kadar haklı. İşin başındaki yönetmen yapılan işe gereken değeri vermiyorsa seti terk etmekte de haklı. Reytingler Nurhan'ın ölümüyle mi alakalı düşüşe geçti Survivor etkisi mi bilinmez ama senaryonun içinin boşaldığı bir gerçek. Efsun'un ölmesi, dakikalar sonra hayata dönmesi, hiçbir şey olmamış gibi hastaneden çıktıktan sonra böbreklerinin iflas etmesi temasının üzerinden dram kotarılmaya çalışılması, hikayenin artık çalışmadığını senaryo kısmında ciddi bir tıkanma yaşandığının göstergesi. Nurhan'ın yerine hızlıca kotarılan Sultan karakter olarak çok itici olduğu gibi Efsun sevgisinin altı oldukça boş.

Nostalji dizi kuşağı

Zaman zaman hatırlanan köşelerde bahsi geçen şehir efsanesine göre İkinci Bahar'da Hanım'ın (Türkan Şoray) oğlu Ulaş rolünü ilk birkaç bölümde dizide ismi sarı kafa olarak geçen karakter oynamış, Ozan Güven Ulaş'ın arkadaşı rolünden Ulaşlığa terfi etmişti. Şehir efsaneleri gerçekle uzaktan yakından alakalı olmadığı için efsanedir; düzeltmek de genelde zordur. İşin aslı ise şöyleydi seçmelerde sarı kafanın Ulaş olması uygun görülmüştü, Ozan Güven arkadaşını oynayacaktı ama çekimler başlayınca Ozan Güven performansıyla rolü kapmıştı. Değişikliğin birkaç bölüm sonra olduğu iddiası tamamen şehir efsanesi. Dizinin ilk bölümünün 8. dakikasında Hanım söylenerek oğlunun odasına girdiğinde yatakta gözlerini açan kişi Ozan Güven'dir. Ha ben bunu yazdım diye şehir efsanesi sona mı erecek hayır devam edecek ama en azından televizyon, diziler üzerine kalem oynatanların şehir efsanelerine teslim olmamaları gerekiyor.

Köle Isaura 200 bölümden fazla süren bir Brezilya dizisiydi. Macarlar para toplayıp Isaura'nın özgürlüğünü satın almaya kalkıştı. Türkiye'de ev kadınları kendilerini Köle Isaura olarak tanımlamaya başladı. Dizinin kötü adamı dünyanın en nefret edilen 100 insanı listesine girdi.

Magic Box-Star 1 kanalı ilk deneme yayınını 7 Mayıs 1990 tarihinde uydu üzerinden gerçekleştirdi. 1991 yılının Mart ayında yayın programında tek yerli dizi vardı, senaryosu Necef Uğurlu tarafından yazılan Biz Her Şeye Karşıyız. Eylül 1991 tarihinden sonra ise Ana ve Portatif Hüseyin isimli komedi dizileri geldi ekrana.
#Sıla
#Ezel
#Necef Uğurlu
#Magic Box-Star
#Yerli diziler
٪d سنوات قبل
Dizi efsaneleri
Kara dinlilerle milletin savaşı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim