|
ABD, IŞİD"le 3 yıllık mücadeleyi öngörüyor

En çok merak edilen nokta, IŞİD"le mücadele için dünyayı ayağa kaldıran ABD"nin nasıl bir mücadele öngördüğü.

Şu ana kadar IŞİD"e hava operasyonları ile darbe vurmaya çalışan ABD"nin karadan Kürtleri ve Özgür Suriye Ordusu''nu kullanmadan öte kısa, orta ve uzun vadeli bir planı var mı?

Bu sorulara ben de katkı yapmak istiyorum.

IŞİD"le mücadele amacıyla tezkere çıkaran Türkiye, ABD"nin planının ne olduğunu biliyor mu?

ABD"deki temaslar sırasında Türkiye"ye bir plan sunulduğu söyleniyor. Bu plana göre ABD, IŞİD"le 3 yıllık bir mücadeleyi öngörüyor.

Peki bu plan Türkiye açısından tatmin edici bulundu mu?

Amerika"ın IŞİD"le mücadele planının Türkiye açısından tatmin edici bulunmadığı sonucuna ulaştım. Amerikan planının güvenlik ağırlıklı olduğu ve kalıcı bir çözümü öngörmediği kanaati oluşmuş.

Bu çok önemli bir nokta. Çünkü IŞİD"i ortaya çıkaran şartlara yönelik bir çözümünüz olmadan sadece güvenlik boyutlu bir mücadele yürütürseniz, başarılı olamazsınız.

Bu aynı zamanda ABD"nin IŞİD olayını tam olarak anlamadığını ortaya koyuyor.

Buna rağmen IŞİD"le mücadele için hazırlanan müdahale planının bizzat kendisinin de yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmış.

Hadi tamam anladık. Siz sadece güvenlik boyutlu bir mücadele yürüteceksiniz. En azından bunun etkili ve sonuç almaya yönelik olması gerekir.

Bu konudaki plan da yetersiz bulunmuş.

Buradaki tehlike şu; Star Gazetesi"nde Mustafa Karaalioğlu çok önemli bir tespitte bulundu.

"O kadar çok yanlış iliklenen düğme var ki düzeni sağlamak sanıldığından zor olacak"

Evet gömleğin ilk düğmesi yanlış ilikleniyor.

IŞİD"le mücadeleyi sadece güvenlik boyutlu gören yanlış bir tespitle yola çıkılıyor ve askeri açıdan yetersiz bir planla yapılacak mücadeleden başarılı bir sonuç alınması öngörülüyor.

Tabii şunu unutmamak gerekir.

Bu plan müttefiklerle paylaşılabilecek olan açık plan. ABD"nin ayrıca gizli planlarının olduğundan kuşkumuz yoktur.

Irak"ın işgali yanlıştı. İşgalden sonra Sünni Arapların sistemin dışına atılıp, cezalandırılması ikinci yanlıştı.

Irak"ın başına Sünni düşmanı Şii Nuri El Maliki"nin getirilmesi ve ısrarla tutulması katmerli yanlıştı. Suriye"de Esed"in yönetimde kalması yanlışlar zincirinin en büyük halkasıydı. Esed"le IŞİD arasındaki işbirliğinin dikkate alınmaması yanlışlar zincirinin bugünlere gelmesine yol açtı.

Bence bunlar bilerek yapılan yanlışlar değildi. Asıl amaç buydu.

El Kaide üzerinden 11 Eylül"ü, Irak ve Afganistan işgallerini gerçekleştiren ABD, IŞİD üzerinden bölgeyi yeniden dizayn ediyor.

Soğuk savaş döneminde Sovyet tehdidi üzerinden dünyayı dizayn edenler, sıcak savaş döneminde ise ürettikleri örgütler üzerinden bu düzenlemeyi yapıyorlar.

El Kaide gibi IŞİD de Pentegon"daki laboratuvarlarda üretilmiş bir örgüt.

Hadi biz yanılmış olalım ve varsayalım ki ABD, IŞİD"i ortadan kaldırmaya kararlı.

Peki IŞİD"i savaş uçaklarıyla vurarak ortadan kaldırabilecek mi? ABD İki ülkeyi işgal etti, El Kaide"yi ortadan kaldırabildi mi? El Kaide"den daha radikal bir örgütün doğmasına neden oldu. ABD"nin IŞİD"e müdahale ettiği andan itibaren IŞİD büyümeye başladı. İslam dünyasında Türkiye"nin ve Müslüman Kardeşler''in öncülük ettiği demokrasi içinde ve meşru yollarla mücadele etme tezi ağır eleştirilerle karşı karşıya. Demokrasiyi küfür sayan selefi akımlar yeniden güçlenmeye başladı. Mısır"da, Ürdün"de, Nijerya"da, Afganistan"da IŞİD sempati ile karşılanan bir örgüt haline geldi. Mısır"da, Müslüman Kardeşler içinde "Demokratik yöntemlerle mücadele ettik, başarısız olduk. IŞİD"in yöntemini kullanmalıyız" tezini savunan radikal gruplar güçlenmeye başladı. Siz seçilmiş Mursi"nin devrilmesine, meşru yollarla hak arayan Müslüman Kardeşler''in katledilip yasaklanmasına, liderlerinin idamla yargılanmasına destek verirseniz olacağı buydu.

Tunus"ta büyük bir maharetle demokrasiyi yaşatmaya çalışan Gannuşi, Türkiye"den gelen heyetlere hep şunu anlatmıştı: "Bizim başarılı olmamız lazım. Biz başarısız olursak bundan en fazla selefi akımlar istifade eder. Benim en büyük endişem selefi akımların güçlenmesidir"

Benzer bir tehlike Tunus"ta ve Libya"da söz konusu. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri"nin liderliğini yaptığı, "Körfez Gücü" Mısır benzeri darbe yaptırmanın peşinde.

Siz sadece Suriye"deki IŞİD"i savaş uçaklarıyla bombalayarak bu işi çözemezsiniz. Tunus ve Libya"da da demokrasi denemesi başarısız olur, oraya da iki adet Sisi bulunursa, Sünni Araplara terörden ve silahlı mücadeleden başka bir çıkış yolu göstermemiş olursunuz.

Bu aşamada Türkiye"nin rolü çok önemli. Siz İŞİD"le mücadeleyi füzelerin ucunda aramayın. Sizin o füzeleriniz ne Irak"a ne Afganistan"a demokrasi ve huzuru getirmedi.

IŞİD"le mücadelenin yolu Bağdat"tan ve Şam"dan geçiyor. Sünni Arapların hakça temsil edildiği Irak ve Suriye yönetimlerini ihdas ederseniz, silahlı mücadelenin zemini ortadan kalkar. Ama bu en büyük finansörlerinden olan Esed"i Şam"da tutarak olmaz.

9 yıl önce
ABD, IŞİD"le 3 yıllık mücadeleyi öngörüyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti