|
Başbakan"ın masasındaki anket

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça merak artıyor.

Hangi aday ne kadar oy alacak, Ekmeleddin İhsanoğlu, çatı partilerinin oylarının üstüne çıkabilecek mi, Başbakan Erdoğan''ın ilk turda seçilebilecek mi?

Pollmark, Anar, Genar ve Denge tarafından yapılan ve Başbakan Erdoğan''a sunulan kamuoyu araştırması bu sorulara önemli oranda cevap veriyor.

Araştırma, Erdoğan''ın Cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesiyle birlikte oluşturulan ve başkanlığını Kültür Bakanı Ömer Çelik''in yaptığı, ''Seçim Strateji'' ekibinin koordinasyonunda yapılıyor.

Ekipte Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Mustafa Ataş, Erol Olçak, Mücahit Arslan, Taha Özhan, Hatem Ete, Ertan Aydın, İbrahim Dalmış, İbrahim Uslu, Lütfullah Göktaş ve Aydın Ünal yer alıyor. AK Parti kurmayları, Başbakan''ın danışmanları ile SETA, ANAR, Pollmark ve ARTER yöneticilerinden oluşan genç bir ekip.

Araştırma 5-11 Temmuz tarihleri arasında, yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiş. 12 bölgeden tam 29 bin 154 kişiyle yani çok büyük bir denek sayısıyla yapılmış bir araştırma. O nedenle doğruluk payı yüksek. Zaten bindelik sapmalarla seçim sonuçlarını önceden tahmin eden itibarlı şirketlerden söz ediyorum.

Bu yazıyı yazarken elbette ki kamuoyu araştırmasını yapan, sahada yöneten ve analizleri hazırlayıp Başbakan Erdoğan''a sunan şirket yöneticileriyle görüştüm.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik önemli bir uyarıları oldu.

Seçimlerde kimin ne kadar oy olacağı kadar önemli bir nokta daha var. O da seçimlere katılım oranı.

Seçimlere katılım oranının düşüklüğü ya da yüksek olması adayların kaderlerini belirleyecek.

Başbakan''a sunulan araştırmada kararsızlar ve sandığa gitmeyeceğini bildirenlerin oranı yüzde 13.5 oranında çıkıyor. Ben CHP''nin ulusalcılarının kopardığı gürültüye, tatilcilerin Ekmeleddin İhsanoğlu konusundaki hayal kırıklığına bakıp, kararsızların oranını daha yüksek bekliyordum. En azından yüzde 20..

Araştırmada bu oran yüzde 13.5 çıkmış. Tabi ilk turda sandığa gideceğimiz 10 Ağustos tarihi yaklaştıkça kararsızların oranı azalabilir.

Peki kararsızlar dağıtıldığında adayların oy oranı nasıl çıkıyor

Burası çok önemli bir nokta. Çünkü bu sonuçlar aynı zamanda seçimlerin ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmayacağını da ortaya koyacak.

Başbakan''ın masasındaki araştırmada sonuçlar şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.6

Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.1

Selahattin Demirtaş yüzde 7.3

Başka oranlar da var. Onları da paylaşmak istiyorum.

Bu sonuçlar şunu gösteriyor.

1-Erdoğan AK Parti seçmeninin tamamının oyunu alıyor ama AK Parti dışından da oy alıyor.

2- CHP''lilerin yüzde 5''i, MHP''lilerin yüzde 17''si, BDP''lilerin yüzde 9''u Erdoğan''a oy vereceğini söylüyor. Referandum sandığında oluşan sağduyu bu kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını seçerken tecelli ediyor.

Ekmeleddin İhsanoğlu, ''Uzlaşma adayı'' olarak sunulmaya çalışıyor ya, asıl büyük uzlaşma tabanda gerçekleşiyor. Erdoğan 12 Eylül 2010 referandumunda aldığı yüzde 58''lik oy oranına doğru gidiyor. Bu ne demek? İlk turda ve halkın yüzde 55''in desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilmesi Erdoğan''ın halk nezdindeki desteğini göstermesi açısından önemli. Bu sonuç içeriye de dışarıya da balans ayarı yapabilecek güçte bir sonuç.

Yüzde 55''in üstünde bir oy oranıyla Çankaya''ya çıkacak bir Erdoğan, kendisinden sonraki AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanı seçme konusunda da çok güçlü olacak. Şimdiye kadar kazandığı 8 seçimle birlikte Referandum sandığı da o gücü Erdoğan''a vermiş olacak.

Kılıçdaroğlu''nun, ''Adam gibi sandığa gideceksiniz'' diye kürsüyü yumruklamasına rağmen, Ekmeleddin İhsanoğlu cephesinde tablo o kadar parlak değil. İhsanoğlu''na destek veren 5 partinin oy oranı yüzde 43.8. Ekmel Bey, bırakın dışarıdan oy devşirmeyi 5 partinin seçmenini dahi etrafında toplayamamış.

Selahattin Demirtaş ise Kürt seçmen nezdinde bir hava getirmiş. Son seçimlerde alınan oy oranının 1 puan üzerine çıkmayı başarmış.

Sonuçları strateji ekibinde yer alan Başbakanlık Başmüşaviri Doç. Dr. Ertan Aydın''a sordum.

''Türkiye genelinde Erdoğan, AK Parti''nin 5-6 puan üzerinde. Ekmeleddin İhsanoğlu ise temsil ettiği partilerin 5-6 puan altında destek görüyor. Bu durum, Erdoğan''ın diğer partilerce de desteklendiğini ama Ekmeleddin İhsanoğlu''nun CHP ve MHP seçmeninin bir kısmı tarafından benimsenmediğini gösteriyor. Erdoğan 2010 referandumunda yaşanan konsensusa benzer bir ittifakla, yüzde 55''in üzerinde bir oyla Cumhurbaşkanlığına seçilecek gözüküyor'' dedi.

AK Parti tabanından oy alacak diye getirilen Ekmeleddin İhsanoğlu''nun çatının oyunu dahi toplayamıyor, Erdoğan ise sandıkta büyük bir uzlaşmaya koşuyor.

Bu durumda Kılıçdaroğlu değil de kim yumruklasın masayı.

10 yıl önce
Başbakan"ın masasındaki anket
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi