|
Operasyon kararı Sağır Oda'da alındı

Türkiye, IŞİD’in elindeki 49 rehineyi burunları kanamadan kurtardıktan sonra bu kez Süleyman Şah Türbesine yönelik, ”Şah Fırat” operasyonunu dünyaya parmak ısırtacak bir ustalıkla gerçekleştirdi.

Türkiye’nin, Suriye topraklarında gerçekleştirdiği operasyon, bölgesel dengeler ve dış dünya açısından çok önemli mesajlar taşıyor.

Köşe yazısının sınırlarını dikkate almak suretiyle bu mesajlar üzerinde değil, operasyonun gerçekleştirildiği geceye ve perde arkasına dair kulisleri paylaşmak istiyorum.

Gizlilik içerisinde yürütülen operasyonun kararı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki ”Sağır Oda”da alınıyor. Her türlü sızmaya karşı önlem olarak müthiş bir gizlilik içerisinde yürütülüyor.

Operasyon kararı alındıktan sonra IŞİD güçlerinin varlığından, hava şartlarına kadar sahadaki birçok unsur dikkatli bir şekilde takip ediliyor.

HER AN DÜMEYE BASILABİLİRDİ

Operasyon kararı 2 ay önce alınıyor. O nedenle Aralık sonu ya da Ocak ayı başı itibariyle değişmesi gereken Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki personelin değişimi erteleniyor. O nedenle 6 ayda bir yapılan değişim 8 aya sarkıyor. Ama bu arada karakolun aylık malzeme ve gıda nakli aksatılmıyor. Operasyonu Kara Kuvvetleri üstleniyor. Harekat planlarını Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar yapıyor. Hava Kuvvetleri ise destek unsuru olarak önemli bir görev üstleniyor. Operasyonun planlama ve gerçekleşmesi 2 ay sürüyor. Ancak son 10 gün her an düğmeye basılıp, operasyon yapılabilecek seviyede bekleniyor. Ama herhangi bir sızma ihtimaline karşılık yoğun önlemler alınıyor.

ÖZEL BİRLİKLER YEREL KIYAFETLERLE SIZDI
Operasyon için düğmeye basılmadan 3 gün önce özel yetişmiş birliklerimiz Suriye içlerine sızıyor. Sivil giysilerle sızan özel birliklerimiz, yerel kıyafetler giymeyi tercih ediyorlar. Yerel kıyafetli ve silahlı birliklerimiz, operasyondan önce yol güvenliğini sağlıyorlar. Onların Ankara’ya, ”Mıntıka temiz” mesajını vermesinden sonra operasyon için tarih ve saat belirleniyor. Özel birliklerimiz operasyon sırasında da birliklerimize karşı herhangi bir saldırı olmaması için kritik mevzilere yerleşip,

gereken önlemleri alıyorlar.
SAVAŞ UÇAKLARI HAVADAYDI

“Şah-Fırat” operasyonu gece saat 21.00’de başlıyor, sabah 04.45’te sona eriyor. Zırhlı birliklerimizle Suriye topraklarında gerçekleştirdiğimiz operasyon sırasında hava kuvvetleri ile tam bir koordinasyon içerisinde hareket ediliyor.

F-16 ve Awaçs erken uyarı uçaklarımız sürekli olarak konvoyun üzerinde uçuyorlar. Tanker uçakları havada tutuluyor. Bu arada Helikopterler içlerinde pilotlar hazır tutulmak suretiyle her an havalanabilecek şekilde bekletiliyor.

PYD VE IŞID’E GİDEN MESAJ NEYDİ?

Operasyon öncesinde koalisyon güçleri ile bölgedeki yerel unsurlar PYD ile IŞİD bilgilendiriliyor. Daha doğrusu PYD ile IŞD ciddi bir şekilde uyarılıyor. Peki IŞİD ve PYD’ye giden mesaj neydi?

”En ufak bir kıpırdanma olursa ateş topuna çeviririz”

Operasyon süresince PYD ve IŞİD’de en ufak bir kıpırdanma yaşanmıyor.

Peki o sırada Ankara’da ne oluyordu?

ANKARA’DA AN BE AN TAKİP EDİLDİ

Operasyon Genelkurmay Harekat Merkezi’nde görüntülü olarak an be an takip edildi. Genelkurmay Karargahında eksi 2’de yer alan harekat merkezi bir savaş durumuna göre her türlü bombalı saldırılardan etkilenmeden, savaşı yönetecek şekilde planlanmış bir yer. Harekat Merkezi’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sınırlı sayıda Başbakanlık ekibi yer aldı. Askeri kanatta ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan’ın hemen yanında takip etti operasyonu. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar ise karargahın en yoğun ismiydi. Çünkü operasyon bir kara operasyonuydu. Fotoğraflardaki yorgun yüzü birkaç gündür uyumadan planlamayı yaptığının göstergesiydi. Hava Kuvvetleri Komutanı destek unsuru olarak yer aldığı operasyonda aktif isimlerden biriydi.

Operasyonun görünmeyen yüzünde yer alan kurum ise MİT oldu. Operasyon öncesinde sahadan istihbarat akışı sağlayan MİT, yereldeki irtibatları sayesinde operasyon sürecinde de aktif destek sağladı.

AYNI ANDA İKİ GÖRÜNTÜ

Operasyon Genelkurmay Harekat Merkezi’nde İHA’larımızın aktardığı görüntüler sayesinde an be an izlendi. Zırhlı birliklerimizin sınırdan girişinden itibaren Harekat Merkezi’nde canlı olarak izlenmeye başladı. Bir yandan hareket halindeki birliklerimizin ilerleyişi izlendi, diğer taraftan ise Süleyman Şah-Saygı Karakolu’nun görüntüleri getirildi ekrana. Birliklerimiz ilerlerken Süleyman Şah türbesi etrafında bir hareketlilik olup olmadığı, olağanüstü bir hareketlilik tespit edilip edilmediği üzerinde duruldu.

BAŞBAKAN AN BE AN İZLEDİ

Genelkurmay Karargahına akşam saatlerinde gelen Başbakan, harekatın düğmesine basıldığı andan itibaren harekat Merkezine indi. Gece boyunca askerlerle birlikte olan Başbakan Davutoğlu, zaman zaman sorular sordu kimi zaman da bölgeye ilişkin değerlendirmeler yaptığı. Gece 21’de sınırdan içeriye giren birliklerimiz saat 0.30’da Süleyman Şah Türbesine ulaştı. Başbakanlık başdanışmanı olduğu sırada 2007 yılında Süleyman Şah türbesini ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, bu sırada türbeye ilişkin bilgilerini askerlerle paylaştı. Başbakan daha önce bölgeye gittiği için birliklerimizin gidiş ve dönüş sırasında geçiş güzergahına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİLENDİRİLDİ

Büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen operasyonun düğmesine basıldığı andan itibaren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirdi. Son birliklerimiz sınırlarımızdan içeri girince Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı’nı arayarak bilgi verdi. Operasyonun başarıyla sonuçlanması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Özel’i arayarak tebrik etti.

İLK OLARAK BAŞBAKAN KONUŞTU

Süleyman Şah türbesini korumakla görevli askerlerimizin içinde olduğu konvoyumuz sınırlarımızdan içeri girince, kendilerini arayıp ilk kutlayan Başbakan Davutoğlu oldu.

Süleyman Şah Saygı Karakolu Komutanı Oğuzhan binbaşıyı sabah saat 04.45’te telefonla arayan Başbakan Davutoğlu,”Oğuzhan binbaşım hoş geldin” dedi.

CABER KALESİNE DEFNEDİLECEK

IŞİD’in bölgedeki varlığı nedeniyle durumu tehlikeli bir hal alan Süleyman Şah Türbesi, Türkiye sınırına yakın bir noktaya nakledildi.

Böylece Türkiye,

■Suriye topraklarında bir operasyon yapabileceğini tüm dünyaya gösterdi.

■Yurtdışındaki tek toprak parçamız olan Süleyman Şah Türbesine saldırarak, Türkiye’yi kontrolsüz bir çatışmanın içine sokma planları akamete uğratıldı.

■”Şah Fırat ” operasyonuyla, IŞİD’in tehditleri nedeniyle Musul’daki başkonsolosluğumuza yapılan baskın benzeri bir risk ortadan kaldırılmış oldu.

■Daha önce 2 kez yeri değiştirilen Süleyman Şah Türbesi, Suriye toprakları içinde ve aynı büyüklükte bir yer olan, ”Eşme Köyü”ne taşındı.

■Şartlar normalleştikçe Süleyman Şah Türbesi ilk olduğu yer olan Caber Kalesi civarında bir yere nakledilecek.

#IŞİD
#Süleyman Şah Türbesi
#Şah Fırat
9 yıl önce
Operasyon kararı Sağır Oda'da alındı
Bin yıllık büyük oyun: Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı (II)
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…