|
Yetmez ama evet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun, Menderes"in kabrini ziyaret etmesi, bir tabunun yıkılması olarak yorumlandı.

Demokrasi şehidimiz Menderes"in idamının arkasında parmak izleri bulunan bir partinin genel başkanının ziyareti elbette ki önemli bir adım.

CHP lideri, 27 Mayıs 2010 tarihinde Murat Yetkin"e yaptığı açıklamada, "27 Mayıs"ı bugün yapanlar utanıyor. Askere darbelere karşıyız, savunulamaz" demişti.

Niyet okuyuculuk yapmak ya da Kemal Bey"in samimiyetini sorgulamak niyetinde değilim. Bu demokrasi adına önemli bir kazanım ama darbeler karşısında tutarlı bir Kılıçdaroğlu portresini ortaya çıkarmaz.

Ergenekon ve Balyoz darbe yargılamalarının arkasında kapı gibi durmaya devam ettiği sürece, tutarlılıktan söz edilemez.

Birilerinin ısrarla ve inatla, "Demokrat Kemal" imajını oluşturmaya çalıştıklarının farkındayım.

Bunun için 27 Mayıs"ın CHP"nin eseri olduğunu ve idamlarda vebalinin bulunduğunu itiraf etmesi gerekir. Yoksa tutarlılık sorunu yaşamaya devam eder ve siyasette her zaman yükselen bir değer olan Menderes"in üzerinden, siyasi kazanç elde etme çabası olarak değerlendirilebilir.

O Menderes öylesine yüksek bir değerdir ki, Süleyman Demirel onun sırtından kaç kez iktidar postu elde etmiş, ancak mezarını nakletmeye bile cesaret edememiştir.

Yıllarca Menderes"in avukatı yalanı ile siyasi parsa toplayan Cindoruk gibi...

1980"e kadar 27 Mayıs"ın resmi bayram olarak kutlandığı, hâlâ bazı CHP"lilerin, 27 Mayıs"ı devrim olarak gördükleri dikkate alınırsa, Kılıçdaroğlu"nun yaptığı bir, "Ezber bozma" olarak görülebilir.

Kılıçdaroğlu"nun attığı adım, önemli olmakla birlikte, CHP"yi temize çıkarmaz.

Ayrıca bu durum darbeler tarihine ve CHP"nin siciline de uygun düşmez.

Çünkü 27 Mayıs"a giden yolların taşları CHP tarafından döşenmiştir.

CHP lideri İnönü"nün, "Şartlar tamam olduğu zaman milletler için ihtilal meşru bir haktır" sözü ihtilal için işaret fişeği olmuştu. 27 Mayısçılardan Orhan Erkanlı, İnönü"nün bu sözlerinden sonra İstanbul"da toplanıp, ihtilale karar verdiklerini anlatıyor.

Kore"de Cumhurbaşkanı Yi Seungman"ın devrilmesi de İsmet Paşa için esin kaynağı olmuştu. Meclis kürsüsüne çıkıp, "Türk halkı; Kore halkından daha az haysiyetli değildir" diyerek düpedüz ihtilal çağrısı yapmıştı.

İhtilalin fitilini ateşleyen İstanbul Üniversitesi"ndeki olaylar CHP Genel Merkezi"nden Firuzan Selçuk tarafından takip edilmiş ve İstanbul İl teşkilatı tarafından desteklenmiştir.

1959 yılında CHP kurultayınca açıklanan "İlk hedefler beyannamesi" ise 1 yıl sonra yapılacak olan 27 Mayıs darbesinin adeta yol haritası olmuştur.

İnönü, darbeden tam 1 yıl önce, DP"lilere, "Ben de sizi kurtaramam" diye seslenmişti.

Neden kurtaramayacağını çok iyi biliyor olsa gerek, 27 Mayıs"ı haber vermek için damadı Metin Toker tarafından uyandırıldığında, "Demek oldu" demiştir.

İhtilal gecesi CHP"liler o kadar heyecanlıdır ki, CHP"nin önde gelen isimlerinden Turhan Feyzioğlu, darbeyi haber vermek için Paşa"yı aradığında Mevhibe Hanım"ın, "Paşayı uyandırayım mı?" diye sorduğunda coşkuyla, "Aman hanımefendi, bu sefer uyandırmayıp da ne zaman uyandıralım" demişti.

CHP"li Ferit Melen ise giyinip kuşanıp, "3 gün sonra maaşlar ödenecek" diye Maliye Bakanlığı"nın yolunu tutmuştu.

Toker, CHP"lilerdeki duyguyu, "Bazı CHP"lilerin iktidarın otomatik olarak kendi partilerine devredileceğinden o gün emin olduklarına kalıbımı basarım" diye anlatacaktı.

O nedenleydi ki, DP"lileri bulundukları yerlerde yakalayıp tevkif eden askerlerin önüne düşüp yol gösteren CHP"liler vardı. Ellerinde CHP ve Türk bayrakları ile tanklara çıkıp, araçlarına binip sevinç gösterileri yapıyorlardı.

O nedenleydi ki, "27 Mayıs sabahı İsmet Paşa"nın evi, tavaf edilen bir tapınak gibiydi."

O nedenleydi ki, İnönü CHP teşkilatlarına yayınladığı genelgede "Türk ordusu milletin mukadderatını eline almıştır" diyecekti.

O nedenledir ki, ihtilalden hemen sonra Cemal Gürsel"in aradığı ilk kişi CHP lideri İnönü"ydü:

"Gürsel- Sayın Paşam

İnönü- Buyurunuz Paşa hazretleri

Gürsel- Emirleriniz bizim için daima peygamber buyruğudur.

İnönü- Memleket ve millet için hayırlı bir iş yaptınız... Asıl başarınız için ben sizin emrinizdeyim."

İsmet Paşa ihtilalin üçüncü günü Gürsel"e tebrik ziyaretinde bulunmuştu. Gürsel"in, İnönü için; "İktidar için bir an önce gerdeğe girmeye hevesli güvey kadar aceleci" dediği görüşmeydi.

Baykal"ın dediği gibi, Menderes"i CHP asmadı ama sehpanın kurulmasını sağlayıp, altındaki tabureyi çeken oldu.

Buna rağmen Kemal Bey"in tavrı için, "Yetmez ama evet" diyorum...

12 yıl önce
default-profile-img
Yetmez ama evet
Yaşar Kemal ve vesayet
Genç adam, bir diyeceğim var
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm