|
Dart tahtasındaki Trump..
Donald Trump
'ın Başkanlık görevini
Barack Obama
'dan devralmasına sayılı günler kaldı ama şahsıyla ilgili polemikler bir türlü hız kesmiyor. Amerikan kamuoyu, hatta bütün dünya, her gün, şaşırtıcı yeni bir iddiayla karşılaşıyor. Herkes, Trump ile Trump karşıtı cephe arasındaki savaşın nereye varacağını merakla bekliyor.


“Beyaz Saray”

a veda etmeye hazırlanan Obama Rusya'ya yaptırımları uzatırken, Trump ise yaptırımları kaldırabileceklerini söyledi. Böylece Trump, Rusya'ya yönelik tutumunda değişiklik yapmayacağını bir kez daha duyurdu. Trump ayrıca, “

NATO

”yu 'modası geçmiş bir kurum' olarak niteleyerek karşısındaki cepheyi iyice genişletti. Trump karşıtı cepheden gelen atışların, Trump'ı Rusya politikasından caydırmaya yönelik olduğu ortada. Ancak tek mesele bu değil. Trump'un seçimleri kazanması bu çevrelerce hazmedilmiş değil ve olay giderek husumete dönüştü. Öyle anlaşılıyor ki Trump “Beyaz Saray”daki ilk günlerini savunmasını güçlendirme yollarını arayarak geçirecek. Trump şu an dart tahtası durumunda, üzerine fırlatılan okları eliyle savuşturmaya çalışıyor ve yara alıyor. Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından durum tersine dönebilir.



Trump'a yönelik iddialardan bir diğeriyse, “

CIA

” ve “

Ulusal Güvenlik Ajansı

”ndan etkili kişilerin İsrailli meslektaşlarından hassas bilgilerin Trump'a verilmemesini istedikleri yönündeydi. Hassas bilgilerin Ruslara, Ruslardan da İranlılara intikal edebileceği endişesi yaşanıyormuş bu kurumlarda. Bu iddialar doğrudan doğruya Trump'ın güvenirliliğini ve ABD'ye sadakatini hedef alıyor. Bel altı saldırılarından bir diğeriyse İngiliz bir istihbaratçı tarafından hazırlandığı söylenen rapora dayanıyor. Rapora göre Trump'ın 2013'te Moskova'da kaldığı bir otelde gizlice görüntüleri kaydedilmiş. Ruslar, bu görüntülerle Trump'ı hacir altında tutuyorlarmış. İddiayı yalanlayan Trump'a göreyse bu türden haberlerin arkasında ABD'li istihbarat örgütleri yer alıyor.



Galiba, Amerikan tarihinde hiçbir Başkan bu denli ağır ithamlara maruz kalmadı. Gerçi

John Kennedy

'nin ABD Başkanı olmadan yıllar önce Deniz Kuvvetlerinde önemli bir pozisyonda görev yaparken 'Nazi casusu' olduğundan şüphe edilen gazeteci bir kadınla kurduğu ilişkiyi “

FBI

” mercek altına almıştı.

Marc Dugain'

ın “

Edgar'ın laneti

” isimli biyografik romanında yer alan bilgilere göre FBI Başkanı

Edgar Hoover,

Kennedy'nin dikkatli olmaması halinde hassas bilgilerin Almanların eline geçebileceği endişesini baba Joseph Patrik Kennedy ile paylaşmış. John Kennedy de Hoover ile görüşmüş ve ondan kadının Alman casusu olduğuna dair kanıtlar sunmasını istemiş. Hoover ellerinde kanıt bulunmadığını belirtmiş ama bunu Kennedy'ye yazılı olarak vermeyi reddetmiş. Yani, Amerikan siyasi tarihinde bu tür 'ince' araştırmalar her zaman mevcut.



CIA Direktörlüğünden ayrılması beklenen

John Brennan

da gider ayak konuştu. “

FOX haber

”e açıklamalarda bulunan Brennan, Trump'ın Rusya'yı aklama konusunda son derece dikkatli olmasını istedi. Brennan'a göre Trump, Putin Rusyası'nın dünyadaki eylemlerini de, Rusya'ya karşı ABD'nin uyguladığı yaptırımların da anlamını kavrayamıyor. Brennan, Trump'ın istihbarat örgütlerini suçlamasını doğru bulmadığını da ifade etti.



Hiç kuşkusuz, bütün bu iddiaların ve saldırıların önümüzdeki birkaç ay içerisinde ABD'de önemli sonuçları olacak. CIA, NSA ve Dışişleri dahil olmak üzere birçok kurumda ciddi sarsıntıların ve tasfiyelerin yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Tabii, Trump karşıtı cephe de eteğindeki diğer taşları o günler için saklıyor olacaktır.




#Donald Trump
#NATO
#John Kennedy
#FBI
٪d سنوات قبل
Dart tahtasındaki Trump..
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset