|
Fethin anlamını idrâk etmek!
Tarihçiler İstanbul'un fethini bir imparatorluğun ölümü ve yeni bir imparatorluğun doğuşu olarak yorumlarlar. Ölen, “
Doğu Roma/Bizans
”, doğan ise “
Osmanlı İmparatorluğu
”dur. Ölen, neden öldü, doğan neden doğdu? Bu iki soruyu cevaplamadan İstanbul'un fethi anlaşılamaz. Fetih sadece maddi bir olay değildir, moral ve ahlakî üstünlükle at başı gider.


Bizans yönetiminin dinî ve malî baskıları yüzünden bunalan Anadolu Hıristiyan halkları 1071'deki “

Malazgirt Zaferi

”nin ardından sökün eden Türk gâzilerini

“kurtarıcı

” olarak gördüler. Anadolu'daki fütuhat Bizans egemenliği altında yaşayan hıristiyan halklara ekonomik ve dinî bir rahatlık getirdi. Oysa Bizans, başta Ermeniler olmak üzere Doğu hıristiyanlığının yerel renklerini ortadan kaldırmak için her türlü zulmü onlara reva gördü.



Anadolu'nun kısa sayılacak bir süre içinde İslamlaşmasında ve Türk hakimiyetinin Bizans payitahtının sınırlarına kadar genişlemesinde Gâzâ Beyliklerinin ve Selçukluların âdil yönetimlerinin büyük bir payı var. Bizans, hıristiyan uyruklarını mezhep değiştirmeye zorlarken, İslam hakimiyeti altına giren bölgelerde herkes din ve mezhebinde serbestti.



Osmanlılar da Batı Anadolu'da ve “Balkanlar”da aynı rolü üstlendiler. Balkan köylüleri daha önce tanık olmadıkları bir refaha kavuştular. Bir zamanlar Güney Kafkasya'dan İtalya'ya kadar uzanan Bizans İmparatorluğu 14. Yüzyıl'da İstanbul ve çevresine sıkışıp kaldı. Osmanlı ise kabına sığmak nedir, bilmiyordu. Bizans imrenilecek bir devlet olmaktan çoktan çıkmıştı. Osmanlı'ysa düşmanları tarafından bile imrenilen bir devletti. İstanbul, Osmanlılar nezdinde ulaşılması şart olan “

Kızıl Elma

”ydı. Bizans'ın ise Kızılelması yoktu. İstanbul bizzat Hazreti Peygamber tarafından müjdelenmişti. Bu müjdeye mazhar olmak büyük bir güç kaynağıydı.



İstanbul Orta Çağın en tahkim edilmiş kale-şehirlerinden biriydi. Bütün bu avantajlarına karşın Bizans içten çürümüş haldeydi. “Doğu Roma” olarak büyüsünü kaybetmişti. Osmanlı ise “

yeni bir rüya

”ydı. Bizans uzmanlarından

Prof. Steven Runciman

'ın ifade ettiği gibi Sultan Fatih'in babası

Sultan II. Murad

iyi yürekli, adil ve şerefli bir hükümdardı. Rumların büyük bölümünün de hayranlığını kazanmıştı. Rumlar için Sultan Murad'ın düzenli ve âdil yönetimi altında yaşamak, bu köhnemiş hıristiyan imparatorluğun ne olacağı belirsiz, sıkıntı verici hayat tarzından çok daha kolay geliyordu. Bizans'ın hıristiyan halkı İstanbul'da “

Latin külahı

”nı görmektense “

Türk külahı

”nı görmeye çoktan hazırdı. İstanbul halkı içinde “

Türk sempatisi

” yayılıyordu. Bu sempati Bizans'ın dinî/entelektüel çevrelerinde dahi görülüyordu.



Fetihten önceki günlerde İstanbul, İmparatorluğun sonunun geldiğine ilişkin kehanetlerin ve hurafelerin etkisi altındaydı. Gökyüzünün hareketlerinden herkes farklı bir anlam çıkarıyordu. Bir gece, şehri etkisi altına alan sis perdesinin kalkmasının hemen ardından Ayasofya'nın kubbesi üzerinde garip bir ışık görüldü. Bizanslılar bunu kötüye yordular. 'Fetih ordusu'nun manevi mimarlarıysa Sultan Fatih'e ışığın İslam'ın ışığı olduğunu ve kısa bir süre sonra bu mabedi aydınlatacağını müjdelediler. Bizans ordusu manevî açıdan çökmüş haldeyken 'Fetih Ordusu'nun disiplini tam, morali ise çok yüksekti. Fethin öncesinde iki tarafta durum buydu.



Fethin gerçekleşmesinin ardından İmparatorluk sarayının yarı harap salonlarını dolaşırken

Sultan Fatih

'in İranlı bir şaire ait olduğu söylenen şu anlamlı mısraları mırıldandığı duyuldu:



“Örümcek Sezar'ların sarayına perde örerken /Baykuş Afrasiab kulelerinde nöbet tutar.”

#Osmanlı İmparatorluğu
#Örümcek Sezar
#Baykuş Afrasiab
8 yıl önce
Fethin anlamını idrâk etmek!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi