|
DPB 'düşük ücretliden kesilir, yüksek ücretliden kesilmez' dedi
Düşük ücretli memurların bazı ödemelerinden yapılan kesintiler 666 sayılı KHK ile devam ettirilirken yüksek maaşlı personelden kesilmemeye başlandı. Halbuki 666 sayılı KHK ile yüksek unvanlı personelin maaşında ciddi iyileştirmeler olmuştu. Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu görüşle bu konuyu netliğe kavuşturdu.

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli II Sayılı Cetvel'de yer alan unvanlarda görev yapan ve söz konusu KHK gereği maaşı ücret ve tazminat göstergeleri üzerinden hesaplanan personelin, hastalık izin sürelerinin 7 günü aşması halinde 657 sayılı Kanun'un 152. maddesine istinaden ücretlerinden bir kesinti yapılıp yapılamayacağı konusunda DPB önemli bir görüş vererek son noktayı koydu. Verilen bu görüşte şu hususlara yer verilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152'nci maddesinde devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin hükümler düzenlenmiş olup, mezkur maddenin III-Ortak Hükümler bölümünün üçüncü fıkrasında; “Bu zam ve tazminatlara hak kazanmada ve bunların ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Ancak;

a) Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri,

b) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri,

c) Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri, hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre, devlet memurlarının bir takvim yılı içerisinde kullandıkları hastalık izni süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenmektedir.

Hal böyle iken 666 sayılı KHK ile birlikte düşük ücret alan memurlar hakkında yukarıdaki hüküm uygulanırken yüksek ücret alan memur hakkında ise yukarıdaki hüküm uygulanmamaktadır. Çünkü, 666 sayılı KHK ile yüksek ücret alan memurların maaş hesaplama yöntemi değişmiş ve bunların maaşlarını ücret ve tazminat göstergeleri belirler hale gelmiştir. Bu nedenle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli II Sayılı Cetvel'de belirtilen unvanlardaki personelin aylık ödemelerinden 7 günü aşan raporlar sebebiyle bir kesinti yapılmayacaktır.

Bunların aldıkları sağlık raporları nedeniyle zam ve tazminatlarında kesinti olsa dahi zam ve tazminatların maaş ödemesine etkisi kalktığı için bir anlamı olmayacaktır. Böyle olunca da yüksek ücret alan memurlar hastalık raporu alsalar da maaşlarında herhangi bir kesinti olmamaktadır. Hatta 5510 sayılı Kanun'a tabi olanların emekli kesintisi daha az olacağı için avantajı dahi olacaktır.

Örnekle açıklamak gerekirse memur olarak görev yapan bir personelin bir yıl içerisinde almış olduğu sağlık raporlarının 8 inci gününden itibaren zam ve tazminatları % 25 eksik ödenirken maaşlarının hesaplama yöntemi 666 sayılı KHK ile değişen daire başkanlarının ya da kariyer uzmanların almış olduğu raporlar nedeniyle maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacaktır. Bu durumun adil olup olmadığını okuyucularımızın takdirine bırakıyoruz.

Müşterek kararla atananların maaşı nasıl ödenir?

Başka bir göreve atanmak üzere müşterek kararla görevden alınan ve aylık ödeme zamanı geldiği halde henüz başka bir göreve atanması yapılmamış personel, aylığını hangi kadrodan alacaktır?

Uygulamada bu konu sıklıkla gündeme gelebilmektedir. Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu görüşle son noktayı koymuştur. Bu Başkanlık vermiş olduğu görüşte; Başka bir göreve atanmak üzere müşterek kararla görevden alınan ve aylık ödeme zamanı geldiği halde henüz başka bir göreve ataması yapılmamış olan personele, aylığının, başka bir göreve atama yapılıncaya kadar eski görev unvanı esas alınmak suretiyle kadro tasarrufundan ödenmesinin gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla genel müdür olarak görev yapan bir personel müşterek kararname ile başka bir göreve atanmak üzere görevden alındıktan sonra yeni bir göreve atanıncaya kadar genel müdür maaşı almaya devam edecektir.

Yabancı dil sınavından başarılı olan personelin bilmesi gerekenlER

Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu bir görüşle yabancı dil sınavından başarılı olan personelin bilmesi gereken bir çok konuya açıklık getirmiştir. Buna göre;

1- Personelin yabancı dil tazminatı alabilmesi için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Sınavı sonuç belgesinin idareye ibraz etmek haricinde yapması gereken herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Ayrıca ÖSYM, kamu kurum ve kuruluşlarına Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na giren personelin sınav sonuçlarını gönderdiği takdirde ilgili personelin sınav sonuç belgesini teslim etmesine gerek yoktur.

2- Ödenecek tazminat tutarını etkilemesi sebebiyle personelin yabancı dil bilgisinden görevinde yararlanılıp yararlanılmadığının ita amirlerinden alınacak bir onaya bağlı olması gerekmektedir.

3- Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar'da ita amirinin onayı olmadan hangi unvanlardaki personelin yabancı dil tazminatından faydalanabileceği belirtilmiş olup, diğer unvanlardaki personelde ita amirinin onayı gerekli kılınmıştır; bu nedenle ita amirinin onayında ilgili görevde yabancı dil bilgisinden faydalanıldığına dair bir ibarenin yer alması gerekmekte olup, bu ibarenin yer almadığı ita amiri onaylarına dayanarak yabancı dil tazminatı ödemesi yapılamayacaktır.

Başka yere atandıktan sonra hastalanan memurların maaşları nasıl ödenir?

Görev yeri değişen memurların aldıkları raporlar neticesinde maaş ödemesinde kargaşa yaşandığı bilinen bir gerçektir. Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu görüşte konuyu netliğe kavuşturmuştur.

Bu görüşe göre; 1- Başka yerdeki görevlere ataması yapılan memura 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince verilen mehil müddetinin ilgilinin başka yere taşınmasına ilişkin işleri yapabilmesi için verildiği düşünülmekte olup, bu süre içinde hastalanarak hastalık raporu alan memurun bu işleri yapamayacağının değerlendirilmesi sebebiyle, memurun mehil müddeti içinde hastalık raporu alması halinde mehil müddeti duracak ve rapor süresinin bitiminde mehil müddetinin kalan kısmı devam edecektir.

2- Başka yerdeki görevlere ataması yapılan memurun 657 sayılı Kanun'un 62'nci maddesi gereğince verilen mehil müddeti içinde memuriyet statüsünün devam etmesi, mezkur kanunun 105'inci maddesinde memura verilen hastalık izninde aylık ve özlük haklarının korunacağının ve yine aynı kanunun 18'inci maddesinde bu kanunda yazılı haller dışında memurun aylığının elinden alınamayacağının belirtilmesi sebebiyle, mehil müddeti içinde hastalık raporu alan memurun usulüne uygun olarak almış olduğu hastalık raporunun hastalık iznine çevrilerek aylığının ödenmesi gerekmektedir.
#Devlet Personel Başkanlığı
#DPB
#Devlet Memurları Kanunu
9 yıl önce
DPB 'düşük ücretliden kesilir, yüksek ücretliden kesilmez' dedi
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak