|
Emekli belediye başkanlarının görev, temsil ve makam tazminatı

Belediye başkanlığı yapmış SSK emeklisiyim. 5510 sayılı Kanunla Emekli Sandığından emekli olan belediye başkanları gibi tazminat alabilecek miyim?

5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde bu konuyla ilgili detaylı bilgilere yer verilmiştir. Buna göre, bu kanunun yürürlük tarihinden önce, seçimler neticesinde belediye başkanı olarak görev yapmış olanlardan, Kanunun yürürlük tarihinden önce 5434 sayılı Kanunun ek 68 inci maddesine göre makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı ödenenler hariç olmak üzere;

Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlardan; 5434 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırılan 39 uncu maddesine göre aylık bağlanması şartlarını haiz olanlara, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren, haiz olmayanlara ise bu şartları haiz oldukları tarihten itibaren 5434 sayılı Kanunun Kanunla yürürlükten kaldırılan ek 68 inci maddesinde belirtilen şartlar da dikkate alınarak, emsali belediye başkanının almakta olduğu makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı tutarı, almakta oldukları emeklilik veya yaşlılık aylıklarına ilave edilmek suretiyle ödenecektir. Ayrıca, konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca ilan edilen duyuruda aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

Yaşlılık Aylığı Bağlanan Veya Bağlanacak Olanlar İçin;

- 2008/Ekim tarihinden önce belediye başkanı olarak görev yapmış olmaları veya halen bu görevi yapıyor olmaları, bu görevlerine seçimle gelmeleri ve bu görevlerini en az iki yıl sürdürmeleri,

- Kadın ise 58, Erkek ise 60 yaş ve 9000 gün veya kadın ve erkek için 61 yaş ve 5400 gün şartlarını yerine getirmeleri,

gerekmektedir.

Malullük Aylığı Bağlanan veya Bağlanacak Olanlar İçin;

- 2008/Ekim tarihinden önce belediye başkanı olarak görev yapmış olmaları veya halen bu görevi yapıyor olmaları, bu görevlerine seçimle gelmeleri ve bu görevlerini en az iki yıl sürdürmeleri (Malullük aylığı bağlanan veya bağlanacak olanlar için kadın ise 58, erkek ise 60 yaş ve 9000 gün veya kadın ve erkek için 61 yaş 5400 gün şartları aranmaksızın) şartları aranacaktır.

Ölüm Aylığı Bağlanan veya Bağlanacak Olan Hak Sahipleri İçin;

- Kanunun yürürlük tarihinden önce vefat edenler için, iki yıl belediye başkanlığı görevinde bulunmaları,

- Belediye başkanı iken vefat edenler için, makam tazminatı veya yüksek hakimlik tazminatına müstehak görevlerde iki yıl bulunma şartı aranmaksızın ölüm halinin makam tazminatına müstehak bir görevi sürdürmekte iken gerçekleşmiş olması,

Şartları aranmaktadır.

Hak kazanma tarihi

Sigortalı veya hak sahiplerinden, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde aranan şartları;

- 2008/Ekim ayı başı itibariyle (özel sektörden emekli olanlar için 01/10/2008, kamu sektöründen emekli olanlar için 15/10/2008 tarihinden itibaren) yerine getirenler, 2008/Ekim ayı başı itibariyle,

- Aranan koşulları Kanunun yürürlük tarihinden sonra yerine getirenler hak kazandıkları tarih itibariyle, makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı tutarı almaya hak kazanacak ve söz konusu miktarlar bağlanan veya bağlanacak olan aylıklara ilave edilecektir.

Anılan uygulamadan yararlanmak isteyen emekli ve hak sahiplerinin belediye başkanlığı yaptıklarını gösterir belge ibraz etmeleri gerekmekte olup, söz konusu belgenin ilgili belediyelerce düzenlenmesi yeterli olmayıp mutlaka valiliklerce onaylanması gerekmektedir.

Eşim 4 yıllık devlet memuru iken vefat etti. Askerlik süresini borçlanarak 5 yılı tamamlarsam bana aylık bağlanır mı?

Evet, hak sahiplerinin ölen adına borçlanacakları hizmetlerle birlikte 5 yılı doldurmaları halinde kendilerine borçlanma tutarlarını ödedikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanabilecektir.

İstifa sonrası bekleme süresi

Bir memur istifa edip yeni bir kpss sınavı ile yeniden bir memur kadrosunu tercih edebilir mi? Tercih edebiliyorsa bekleme süresi ne kadardır?

Devlet memurlarının istifa etmeleri halinde ne kadar süre herhangi bir kamu kurumunda memur olarak işe başlayamayacağı 657 sayılı Kanunun 97''nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede; 94''üncü maddenin 2 ve 3''üncü fıkralarına uygun olarak memuriyetten çekilenlerin altı ayı geçmeden, Kanuna göre çekilmiş sayılanların ile 94''üncü maddesinin 2''nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanların bir yıl geçmeden, 95''inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanların 3 yıl geçmeden, 96''ncı maddeye aykırı hareket edenlerin hiçbir surette, devlet memurluğuna alınmayacakları belirtilmiştir.

15 yıl önce
Emekli belediye başkanlarının görev, temsil ve makam tazminatı
2024 yılında kurumlara göre farklı ödenecek fazla çalışma ücretleri
O kadın gazeteci aday olaydı iyiydi
Çile"den derlenmiş sorular
Birkaç soru ve cevap
Torba kadro uygulamasının incelikleri