|
Hangi süreler memurların kazanılmış hak aylığında değerlendirilir?

Bu yazımızda örneklerle memurların kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen süreleri izah etmeye çalışacağız.



Doğum nedeniyle verilen aylıksız izin kıdem aylığında nasıl değerlendirilir?

Doğum sebebiyle verilen aylıksız izin süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademe ile kıdem aylığında değerlendirilir mi?



Devlet Personel Başkanlığının internet sayfasında yer alan 15/07/2013 tarihli ve 11747 sayılı görüşe göre doğum sebebiyle verilen aylıksız izin sürelerinin memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirileceğine ilişkin her hangi bir hükmün bulunmaması sebebiyle, emekliliğe esas hizmet süresinin hesabında değerlendirilmesi amacıyla borçlanılan söz konusu aylıksız izin sürelerinin ilgilinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.



Ancak, 6663 sayılı Kanunla 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesine ilave edilen; “108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” hükmü gereğince doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınmaktadır. Kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreler kıdem aylığında dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla DPB, internet sitesinde yer alan güncel olmayan görüşü yeniden gözden geçirerek kaldırmalıdır ya da güncellemelidir. Nitekim bazı görüşlerine mülga ibaresi koyarak ilgilileri uyarmaktadır.



Bu haktan kimler yararlanır?

657 sayılı kanunun 108 inci maddesinde; Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilmektedir.



Bu madde ile 36 ncı madde birlikte dikkate alındığında doğum yapan memurun veya eşin doğum yapan memurun aylıksız izin kullanması halinde kullandığı izin süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınmaktadır.



Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce (10 Şubat 2016

t

arihi itibariyle yürürlüğe girdi) aylıksız izne ayrılanların durumlarında bir değişiklik olmayacaktır. Yani, bu kanunun yürürlük tarihinden sonra aylıksız izne ayrılacak olanlar lehine bir durum olacak, eskiler için yeni bir durum ortaya çıkarmayacaktır.



Bu süreler emeklilikte dikkate alınır mı?


Doğum nedeniyle kullanılan aylıksız izin süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınırken emekliliğe esas hizmetin tespitinde borçlanma yapılmadan dikkate alınmaz. Nasıl ki askerlik süreleri de kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınmakla birlikte borçlanma yapılmadan emekliliğe esas hizmetin tespitinde dikkate alınmaz aynı durum doğum nedeniyle kullanılan aylıksız için de geçerlidir.



Hizmetlerim kazanılmış hak aylık derecemde dikkate alınır mı?


Çözümleyici, Programcı, Ekonomist, Grafiker, Sanat Tarihçisi ve Sosyolog unvanlı kadrolarda görev yapan memurların memuriyet öncesi hizmetleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilir mi?



Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu 12/03/2013 tarihli ve 1122 sayılı görüşünde bu konu açıklığa kavuşturulmuştur. Bu görüşe göre; 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 4 üncü fıkrası uyarınca ilave bir derece verilip verilmeyeceği ile ilgili olarak, Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan;



a)

Çözümleyici, Programcı ve Grafiker unvanlarının 657 sayılı Kanunun 36A/4 üncü maddesinde yer almaması nedeniyle bu unvanlara haiz personelin aynı maddede belirtilen öğretim kurumları, bölüm veya anabilim dallarından mezun olmaları halinde, mezkur hüküm uyarınca kazanılmış hak aylık derecelerine bir derece ilave edilebilecektir.



b)

Ekonomist unvanının 657 sayılı Kanunun 36/A-4 üncü maddesinde yer almaması nedeniyle ekonomist unvanına haiz personelin aynı maddede belirtilen “matematiksel iktisat (ekonometri)” bölümünden mezun olması halinde, mezkur hüküm uyarınca kazanılmış hak aylık derecelerine bir derece ilave edilebilecektir.



c)

Sosyolog unvanının 657 sayılı kanunun 36A/4 üncü maddesinde yer almaması, sosyolog unvanına haiz personelin aynı maddede belirtilen öğretim kurumları, bölüm veya anabilim dallarından mezun olmamaları ve Yükseköğretim Yürütme Kurulunca söz konusu madde metninde yer alan “teknik bilimler lisansiyerleri” kapsamında sayılmaması sebebiyle, mezkur hüküm uyarınca kazanılmış hak aylık derecelerine bir derece ilave edilemeyecektir.



d)

Sanat Tarihçisi unvanına haiz personelin ise Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Sanat Tarihi bölüm veya anabilim dallarından mezun olmaları halinde, mezkur hüküm uyarınca kazanılmış hak aylık derecelerine bir derece ilave edilebilecektir.



2) Çözümleyici, Programcı, Ekonomist, Grafiker, Sosyolog ve Sanat Tarihçisi unvanlı kadrolarda görev yapan ilgililerin memuriyete girmeden önce ki hizmetlerinin mesleğin icrası için mer'i mevzuat gereğince aranılan şartları taşıdığını, sosyal güvenlik kurumuna pirim ödenmiş olduğunu ve mesleğini, özel veya kamu kurumlarında anılan unvanlar kapasamında icra ettiğini belgelendirmesi halinde kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilebilecektir.



Hizmet sınıfı değişirse verilen haklar geri alınır mı?

Kazanılmış hak aylığında değerlendirilen hizmet süreleri, memurun sınıf değiştirmesi halinde 657 sayılı Kanunun 71 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince geri alınır mı?



Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu 21/10/2009 tarihli ve 17830 sayılı görüşünde bu konu açıklığa kavuşturulmuştur. Bu görüşe göre; 657 sayılı kanunun 36 ncı maddenin C/1 fıkrası gereğince özel sektörde geçen hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine ilişkin intibak işleminin, mezkûr Kanunun 71 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olma”

kapsamında değerlendirilmemesi sebebiyle

,

sınıf değiştiren ilgilinin bahsi geçen hüküm gereğince bulunduğu derecede kademesinin durdurulmaması gerekmektedir.



Ayrıca, bu durumda olan Devlet memurlarının kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin, yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınması gerekmektedir.


#kazanılmış hak aylık derece
#memur
#kamu
8 yıl önce
Hangi süreler memurların kazanılmış hak aylığında değerlendirilir?
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?