|
Memurların sıkça karşılaştıkları intibak sorunları
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-9 maddesine göre bir kademe ilerlemesinden faydalananlar, TODAİE'de yüksek lisans programını bitirdikleri için ayrıca 36/A-12-c maddesine göre kademe ilerlemesinden yararlanırlar mı?

Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı'nca verilen 25/05/2011 tarihli ve 7512 sayılı görüş yazında konu açıklığa kavuşturulmuştur.

Buna göre; 657 sayılı Kanun'un 36/A-9 maddesinin birinci fıkrasında; “Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yükseköğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır” ve 36/A-12-c maddesinde de; “Memuriyetleri sırasında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirenlere her başarılı öğrenim yılı için öğrenim süreleri kadar (2 yılı geçmemek şartıyla) her yıl için bir kademe ilerlemesi uygulanır” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlerden anlaşılacağı üzere, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü yüksek lisans programlarını cazip hale getirmek amacıyla 36/A-9 maddesine göre yüksek lisans yapanlara tanınan bir kademe ilerlemesi hakkına ilave olarak söz konusu enstitünün yüksek lisans programlarını bitirenler için 36/A-12-c maddesinde ayrıca kademe ilerlemesi yapma hakkı tanınmış olduğu anlaşılmaktadır. Bu itibarla, aynı kişiler hakkında 36/A-9 ve 36/A-12-c maddesine göre ayrı ayrı uygulama yapılması mümkündür.

Her master derecesi için kademe ilerlemesi verilir mi?

Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında birden fazla yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlar, kaç kademe ilerlemesi alırlar?

Bu konuyla ilgili olarak, DPB'nin vermiş olduğu 01/07/2011 tarihli ve 12730 sayılı görüş yazısında konu açılığa kavuşturulmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-9'uncu maddesinde; “Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır. Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır” hükmü yer almaktadır.

Mezkur kanun hükmü gereği görülen lisans üstü öğrenimin düzeyi, alanı veya dalıyla bağlı olmaksızın her durumda ilgili devlet memuruna bir kademe ilerlemesi uygulanması gerekmekte olup, bu haktan bir defa yararlandıktan sonra aynı veya farklı dallarda ve farklı düzeylerde lisans üstü eğitim alınması durumunda yeni bir kademe ilerlemesi uygulaması mümkün değildir.

Her doktora yapan memura iki kademe ilerlemesi verilir mi?

Bu konuyla ilgili olarak DPB'nin vermiş olduğu 24/01/2012 tarihli ve 365 sayılı görüş yazısında konu açıklığa kavuşturulmuştur.

Buna göre; matematikçi olarak görev yapan bir personelin 07/06/1999 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Lisans Programı'nı, 03/03/2003 tarihinde Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitimde Program Geliştirme Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programı'nı, 04/07/2011 tarihinde ise Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları Anabilim Dalında Eğitimde Program Geliştirme Doktora Programı'nı bitirmesinden bahisle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-9 maddesi gereğince iki kademe ilerlemesinden faydalanıp faydalanamayacağı hususunda aleyhte görüş verilmiştir.

Bu görüşte şu ifadelere yer verilmiştir; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-9 maddesinde; ''Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır. Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır'' hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde, matematikçi unvanlı kadroda görev yapan personelin Eğitimde Program Geliştirme Programı'nda yapmış olduğu doktora eğitiminin mesleğiyle ilgili olmaması nedeniyle, 657 sayılı Kanun'un 36/A-9 maddesi hükmünden faydalanması mümkün değildir. Görüleceği üzere, doktora nedeniyle kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi alabilmek için doktoranın fiilen yürütülen meslekle ilgili olması gerekmektedir.

Daha sonra başka göreve atanan personele verilen kademeler ise mesleğiyle ilgili olmayan bir göreve atandığı gerekçesiyle geri alınamaz.

Adaylık döneminde kademe ilerlemesi verilir mi?

Açıktan aday memur olarak atanan ve göreve başladıktan sonra, adaylık dönemi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9'uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi uygulanır mı?

Genel olarak 657 sayılı Kanun'un 158'inci maddesinde yer alan; aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmayacağı hükmü gereğince aday memurlara kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi verilmemektedir.

Ancak, 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde aday veya asil ayrımı yapılmadan memurlara bazı şartların gerçekleşmesi halinde kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi verileceği açıkça hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 64'üncü maddesi hükümlerine göre kademe ilerlemesi yapılamaz. Ancak, adaylık süresi içinde 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9 uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi yapılması mümkündür. Önemli olan ilgililerin gerekli belgeleri ibraz etmeleridir.
#DPB
#Devlet Memurları Kanunu
#Ortadoğu
9 yıl önce
Memurların sıkça karşılaştıkları intibak sorunları
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi