|
Mevcut düzenlemeye göre “erlere general” maaşı veriliyor
Mevcut düzenlemelere göre rütbeleri sökülen generallerin emeklilik yönünden hak kaybı yaşayıp yaşamayacakları hususu önemli bir konudur. Benzer konular daha önce de teröristlere yapılan emekli maaşı ödemesinde gündeme gelmesine rağmen kalıcı bir çözüm üretilememiştir. Sadece T.C. Emekli Sandığı Yoklama Yönetmeliği'nde yapılan bir düzenlemeyle kısmi bir çözüm getirilmiş ancak bu düzenleme dahi terör mensubiyetinden mahkum olduğu için aranan teröristlere dahi emekli maaşı ödemesinin önüne geçmeye yetmemiştir.
Almanya'da yaşayan bazı teröristlere
yapılan emekli maaşı ödemesini örnek olarak verebiliriz.


Bu konuda Anayasa, ülkemizin taraf olduğu ikili ve çok taraflı sözleşmeler, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay tarafından verilmiş muhtelif kararların bu duruma engel olduğunu da ifade etmek isteriz. Dolayısıyla yapılacak köklü bir düzenlemeyle bu konunun çözüme kavuşturulması gerekmektedir.



Bu bağlamda 668 sayılı KHK'nın 2'nci maddesinde yer alan; “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olanlardan; Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarılan asker kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, askeri rütbe ve memuriyetleri alınır ve bu kişiler yeniden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında Milli Savunma Bakanlığı'nca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir” hükmü gereğince ihraç edilen askerlerin rütbeleri alınmaktadır.



Ancak, bu kişilerin ordudan ihraç edilmesi nedeniyle rütbeleri alınarak er olarak işlem görmesine rağmen sosyal güvenlik mevzuatına göre (hem 5434 sayılı Kanun hem de 5510 sayılı Kanun) emekliliklerinde er yerine generaller gibi maaş ve ikramiye bağlanmaktadır. Bize göre bu konuda köklü bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Hatta OYAK Kanunu'nda da benzer yönde düzenleme yapılmalıdır.



İ

stifa sonrası memurluğa dönüşte yıl sınırı var mı?


İstifa sonrası memurluğa geri dönüşte yıl sınırı var mı? 15 yıl sonra da geri dönüş yapabilir miyim?



657 sayılı Kanun'un 92'nci maddesinde; “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71'inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler” hükmü, 97'nci maddesinde ise çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmalarındaki süreler belirlenmiştir.



Buna göre mevcut mevzuatta görevden ayrılan devlet memurlarının tekrar memuriyete dönüşlerinde alt sınır olmakla birlikte üst sınır bulunmamaktadır. Yani 15 yıl sonra atanacağınız kadronun şartlarını taşımak kaydıyla yeniden memur olarak atanmanızda herhangi bir mahzur bulunmamaktadır.



Hangi şartlarda 3'üncü dereceli kadroya atanabilirim?


Bir bakanlıkta uzman yardımcısı olarak görev yapıyorum. Yeterlilik sürecimiz tamamlandı ve uzman unvanını almaya hak kazandım. Daha önceki hizmetim nedeniyle uzmanlık kadrosuna atandığım anda verilecek ek dereceyle emekliliğe esas derecem 3'e düşecek ancak kadro derecem 5'e yükselecek. Hangi şartlarda kadro derecem 3'e düşürülebilir ve yeşil pasaport almaya hak kazanabilirim? A.B.Ö.



Daha önceki hizmetinizin kamu veya özel sektörde olduğunu belirtmediğiniz için biz kamu hizmeti olarak düşünerek sorunuzu cevaplandırmaya çalışacağız. Kamu kesimindeki hizmetiniz kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde dikkate alınacağı için emekliliğe esas derece ve kademenizle kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz eşit olacaktır. Bu durumda da kadro derecenizin boş kadro olması halinde 3'e yükseltilmesi mümkün olabilecektir. Şunu da belirtmek gerekir ki 15.10.2008 tarihinden sonra memuriyete başlayanlar için emekliliğe esas derece diye bir şey söz konusu olmayacak ve bunlar için prime esas kazançlar esas alınacaktır.



Ayrıca, kadro derecesi 3 olamadan yeşil pasaport alamazsınız. 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14 ve ek 4'üncü maddesinde yeşil pasaport almanın şartları belirlenmiştir. 5682 sayılı Kanun'un “Hususi Pasaportlar” başlıklı 14'üncü maddesinde; “Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir...” hükmüne yer verilmiştir.



Bu kanuna göre hususi pasaport verilmesinde kadro derecesinin 1, 2 ve 3 olması gerekmektedir.



Yine 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinde; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabileceği ve 3'üncü dereceli kadroya atama yapılabilmesi için de en az 8 yıl hizmet şartı aranmaktadır.


#Emekli Sandığı
#Emeklilik
8 yıl önce
Mevcut düzenlemeye göre “erlere general” maaşı veriliyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti