|
Polislerin ve öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?

Basına yansıyan haberlere göre polislerin ek göstergelerinin 3600 olması talep ediliyor. Öncelikle niyetin halis olduğunu ifade etmek istiyorum. Daha önce benzer haberler öğretmenler için de gündeme getirilmiş ve arkası gelmemişti.

Hatırlanacağı üzere bazı basın organlarında öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000''den 3600''e çıkarılacağına dair haberler üzerine konuyu köşemize taşımış ve bu işin olup olamayacağını analiz etmiştik.

Yeni çıkan habere göre; yükseköğrenim gören emniyet personelinin 2200 olan ek göstergesi 3600 olarak düzeltilmekte, 8. dereceye kadar ek gösterge verilmekte ve bazı unvanlı kadroların ek göstergeleri yükseltilmekte, emniyet hizmetleri tazminatını kadro unvan ve derecesine göre 50 puana kadar artıran iyileştirmeler yapılmaktadır. Böylelikle çalışan ve emekli polislerin mağduriyetlerinin giderilmesi öngörülmektedir.

Haberi görünce daha önce yapılanın şimdi de polisler için gündeme getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bir milletvekili tarafından hazırlanan Kanun taslağına dayanan bu tür haberlerin umut tacirliği ve haber avcılığından öteye geçmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıda bu konunun zannedildiği kadar basit olmadığını ve yapılması halinde de yüzbinlerce insan adına sevineceğimizi açıklamaya çalışacağız.

Polislerin ve öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?
1- 3600 ek gösterge çalışan polise ve öğretmene ne getirir?

Haberler dikkatle incelendiğinde yapılan düzenlemenin memurlar arasındaki maaş dengesizliğini gidermeyeceği açıkça görülecektir. Çünkü, yapılacak ek gösterge iyileştirmesi çalışan polise brüt 103,37 TL ve öğretmene de sadece brüt 59,06 TL katkı sağlayacaktır. Emekli kesintisindeki artış dikkate alındığında ise maaşta eksilme dahi olabilecektir. Bu düşüş sadece 5510 sayılı Kanun''a tâbi olan polis ve öğretmenler için olmayacaktır. Dolayısıyla çalışan polis ve öğretmene şu aşamada 3600 ek göstergenin çok fazla faydası olmayacaktır.

Şu ana kadar öğretmenlerin ve sendikaların gündeme getirdikleri asıl sorun öğretmen maaşlarının düşüklüğüdür. Asıl yapılması gereken artış ise düşük olan ek ödeme oranlarının arttırılarak öğretmen maaşlarının yükseltilmesidir. Ancak, polislerin maaşları düşük olmakla birlikte öğretmenlere göre nispeten daha iyi durumdadır.

2- 3600 ek gösterge emekli polis ve öğretmen maaşını nasıl etkiler?

3600 ek göstergenin en önemli katkısı bu iki unvan için emekli olduğunda kendini gösterecektir. Bu durumu örneklendirecek olursak; Derece ve kademesi 1/4 olan ve 25 yıllık hizmeti olan bir öğretmenin 3000 ek gösterge üzerinden alacağı emekli aylığı 1.441,58 TL ve emekli ikramiyesi 46.204,53 TL iken, bu öğretmenin 3600 ek gösterge üzerinden emekli olması halinde ise; 1.804,42 TL emekli aylığı ve 57.833,85 TL emekli ikramiyesi alması mümkün olacaktır.

Derece ve kademesi 1/4 olan ve 25 yıllık hizmeti olan bir polisin 2200 ek gösterge üzerinden alacağı emekli aylığı 1.495,51 TL ve emekli ikramiyesi 44.727,79 TL iken, bu polisin 3600 ek gösterge üzerinden emekli olması halinde ise; 1.904,42 TL emekli aylığı ve 57.833,85 TL emekli ikramiyesi alması mümkün olacaktır.

Yine 20 hizmet yılını tamamlamış ve 1''inci derecenin 1''inci kademesinde ek göstergesi 3000 olan bir bayan öğretmen ise; 1.340,10 TL emekli aylığı ile 36.815,9 TL emekli ikramiyesi alırken, ek göstergenin 3600''e yükseltilmesi durumunda; 1.678,75 TL emekli aylığı ve 46.119,41 TL emekli ikramiyesi alabilecektir.

Görüleceği üzere, iki ayrı ek gösterge üzerinden emekli olan polis ve öğretmenin önceki ve sonraki emekli maaş ve ikramiyeleri arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Bu iki unvanda görev yapan memurların büyüklüğü ise en büyük handikaptır. Geçmiş yıllarda emekli olan polis ve öğretmenlerin de emekli maaşlarının yeniden hesaplanma zorunluluğunu ve oluşacak maliyetin boyutunu dikkate aldığımızda böyle bir ek gösterge artışının hayal olduğu görülecektir.

Bütçenin ciddi bir açık verdiği böyle bir ortamda sadece haber yapma mantığıyla böyle bir umut tacirliğine başvurularak haber yapılmışsa ilgilileri kınıyoruz. Ancak, polis ve öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi ve emeklilikte iyi koşullarda hayat sürmelerinin bizleri sevindireceğini de belirtmek isterim.

Erken emeklilikte Bakanların rolleri mi değişti?

Sayın Faruk Çelik''in Sosyal Güvenlik açıklarının düşürülmesi yönündeki politikaları savunan bakan olması gerekirken maalesef bu görev Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek''e düştü. Birçok ülkenin emeklilik yaşını yükseltmeye çalıştığı bir ortamda aksi yönde hareket edilmesi ve bunun da ÇSGB Bakanınca savunulması ülke geleceğine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Sosyal Güvenlik alanında atılacak adımlar hem çok kritik hem de uzun vadede acısı çıkacak türdendir.

Ayrıca, bazı köşe yazarlarınca erken emeklilik konusunda insanların ümitlendirilmesi ve bu alanda reyting peşinde koşulması ise anlaşılır bir durum değildir ve tam bir sorumsuzluktur.

Her kesimin talepleri olabilir ve bundan daha doğal da bir şey olamaz. Ancak, her talebin siyasilerce karşılanması gibi bir durumun olmadığının da bilinmesi gerekiyor. Sayın Çelik''in erken emeklilikle ilgili açıklamalarını dinleyince şaşmamak mümkün değil. Bu konuda Maliye Bakanı sayın Çelik''e sitem etmesi gerekirken tam aksi bir durumla karşılaştık. Maliye Bakanı kötü adam, diğer bakan ise iyi adam oldu. Bulunan yöntem tek kelimeyle mükemmel!

Ne olur ülkenin geleceğiyle ilgili konuşurken daha dikkatli olalım ve olmayacak işlerle insanları hayal kırıklığına uğratmayalım. Ha bu arada sosyal güvenlik reformunu ne zaman ve niye yapmıştık!

11 yıl önce
Polislerin ve öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olabilir mi?
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler