|
VHKİ kadrolarında bulunanların maaşları nasıl yükseltilir?

Özellikle VHKİ kadrosunda çalışanların maaşlarını kontrol etmesini öneririz. Çünkü, bu kadrolarda çalışanlar için ilave yan ödeme puanı söz konusudur. Eğer yan ödeme puanınız 2250 puandan aşağı ise aşağıdaki yazı çerçevesinde hakkınızı aramanızı öneririz.

Yan ödeme kararnamesinin I sayılı İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 17 nci sırasında Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda bulunanlar için 750 puan İş Güçlüğü Zammı ve 250 puan da Temininde Güçlük zammı ödeneceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, Dipnotun 3- b) maddesinde; 17 nci sırada sayılanlara (750) puana kadar Temininde Güçlük Zammı, c) bendinde ise; 16 ve 17 nci sırada sayılanlara (500) puana kadar İş Riski Zammı, kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yaptıkları sürece ayrıca verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Bu konuyla ilgili olarak 160 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenlerine (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 17 nci sırasından iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı ile yine Dip Not 3/b sırasından ek temininde güçlük zammı, 3/c sırasından ise iş riski zammı verilmesi öngörülmüş, bu zamların ödenebilmesi için söz konusu personelin, kadrolarının gerektirdiği işlerde (bilgisayar, kelime işlem makinası, daktilo gibi araçları kullanarak veri hazırlama ve yazım işlerinde) fiilen çalışmaları gerekmekte, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda bulunmakla birlikte Memur, Sekreter gibi farklı işlerde görev yapan personele ise söz konusu sıralardan ödeme yapılmasının mümkün bulunmadığı ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, V.H.K.İ. kadrosunda görev yapanlardan kadrolarının gerektirdiği işlerde (bilgisayar, kelime işlem makinası, daktilo gibi araçları kullanarak veri hazırlama ve yazım işlerinde) fiilen çalışanlara 2250 rakamı X 0.018172= 40.887 TL tutarında brüt ödeme yapılması gerekmektedir. Bunun altında ödeme alanların durumlarını araştırmalarını öneririz.

25 yaşını doldurmayıp da askerde olan çocuklar için aile yardımı ödeneği verilir mi?

Bir kamu kurumunda Devlet memuru olarak çalışıyorum. 25 yaşını doldurmayan çocuğum askere gitti. Askere giden çocuğumdan dolayı tarafıma aile yardımı ödeneği verilir mi?

657 sayılı Kanunun Aile yardımı ödeneğini düzenleyen 202''nci maddesinde; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıdaki fıkralar hükmü uygulanır.Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir."hükmüne,

Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneği Verilmeyecek Halleri düzenleyen 206 ncı maddesinde ise;" Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:

1. Evlenen çocuklar,

2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)

3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),

4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar."hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, 25 yaşını doldurmayan çocukları askere gidenlere aile yardımı ödeneği verilmesini engelleyen bir husus bulunmamaktadır. Ayrıca, bu konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığının 17.4.2010 tarihli yazısıda aynı yöndedir.

14 yıl önce
VHKİ kadrolarında bulunanların maaşları nasıl yükseltilir?
Türkiye’de Eğitimi Yeniden Düşünmek
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!