|
Yüzbinlerce derece mağduru Sayın Başbakan’dan yardım bekliyor
15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan memurların almaları gereken ilave dereceyi bu köşeden onlarca kez duyurmuştuk. Ancak, sendikalarla mutabakata varılmasına rağmen ne hikmetse çözüm getirilmemiştir. Malum olduğu üzere, bir derece 666 sayılı KHK ile son derece önemli hale gelerek maaşta önemli artış sağlamaktadır.

15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan veya sözleşmeli statüden memur kadrosuna ataması yapılan ve yeni göreve ataması yapılacak olan binlerce memurun yüzde yüz haklı oldukları halde niçin ilave bir dereceden yararlandırılmadıklarını ve basit bir düzenlemeyle sorunun nasıl çözülebileceğini ve binlerce memurun nasıl sevindirileceğini açıklamaya çalışarak okurlarımızdan gelen haklı talepleri gündemde tutmaya çalışacağız. Çünkü, 666 sayılı KHK ile ilave bir derece oldukça önemli hale gelmiştir.

Daha önceki yazılarımızda bu düzenlemenin eksik olduğunu ve bu tarihten sonra kamuya giren binlerce memurun mağduriyet yaşayacağını ve madde metninin düzeltilmesi gerektiğini hatta nasıl yazılması gerektiğini dahi belirtmiştik. Gelinen nokta ortada 15.1.2005 tarihinden sonra atanan kapsamdaki binlerce personel ilave bir dereceden faydalanamadı. Bize gelen çok sayıda elektronik posta iletisi mağduriyetin yüksek sesle yükseleceğini göstermektedir.

Mağdurlar çözüm için ne yapmalı?

Derece sorununun bu yılki toplu sözleşmede çözülebilmesi için bazı pratik uygulamalar yapılması gerekmektedir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz konularda mağdurlar kendi aralarından seçecekleri temsilcilerle sayın Bakandan, AK Parti Genel Başkan Yardımcılarından randevu talep ederek kamuoyu oluşturmalıdırlar. İnsanların kendi sorunlarını kendilerinden daha güzel kimse ifade edemez. Yine mağduriyetlerini ifade eden elektronik posta ve diğer mektupların da farkındalık oluşturmada etkili olacağını düşünüyoruz. Her iki konudaki mağdurların sayısının yüzbinleri bulduğunu düşünürsek ilgililere gönderilecek mağdur sayısı kadar mektubun nasıl bir farkındalık oluşturacağını varın siz düşünün. Sonuç olarak karanlığa söylenmek yerine hep beraber mum yakmaya çalışmalıyız.

Torba kadro her unvana uygulanabilir mi?

Memurların kurumlarıyla karşı karşıya kaldıkları konuların başında torba kadro gelmektedir. Memurun alacağı maaşı doğrudan etkilediği ve bazı unvanların maaşını yaklaşık 1.000 TL civarında arttırdığı için torba kadro uygulaması memur açısından son derece önemlidir. Hele kadro sıkıntısı varsa kıran kırana bir mücadele yaşandığı da vakidir.

Torba kadro uygulaması 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde düzenlenmiştir. Daha önceki düzenlemeye göre torba kadro uygulaması sadece Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında görev yapan memurlara uygulanmazken bu uygulama yapılan değişiklikle Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfını da kapsar hale getirilmiştir. Bu sınıflardaki personele uygulanmamasının sebebi ise bu kadroların derecelerinin (1-9), (3- 10) gibi ihdas edilmesidir. Öğretmen kadroları incelendiğinde Öğretmen (1- 9) şeklinde kadro ihdas edildiği görülecektir. Bu kadrolarda bulunanlar için dolu kadro değişikliğine gerek duyulmaz.

Hal böyle olmasına ve torba kadro uygulanmayacak hizmet sınıfları arasına Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ilave edilmiş olmasına rağmen bir çok kamu kurumundaki bu kadroların dereceleri değiştirilmemiştir. Eğer böyle bir düzenleme yapılmışsa öncelikle bu kadroların derecelerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu sınıftaki memurlar mağdur edilmiş olurlar. Bu konuda Devlet Personel Başkanlığına önemli bir görev düşmektedir. Yani kadro kararnamesi çıkarken bütün kamu kurumlarındaki Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfındaki kadrolarda değişiklik yaptırmalıdır.

Bu bağlamda 2015 yılında çıkarılan kadro kararnamesine bakıldığında 657 sayılı Kanunda yapılan değişikliğin sadece Sağlık Bakanlığındaki kadrolara çıkmış gibi bir algı vardır. Halbuki uygulamanın bütün kamu kurumlarındaki Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında bulunan personele yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Bu açıklamalardan sonra, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Torba kadro uygulaması yapılabilmesi için en temel unsur 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelere atanılacak boş kadro olması gerekmektedir. Bu nedenle her unvan için 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerde boş kadro bulunmamaktadır. Yani 4 ve daha yukarı derecelerde memur kadrosu olmadığı için memurlar hakkında torba kadro uygulaması yapılamamaktadır. Ancak, Bilgisayar İşletmeni ve VHKİ kadrolarına torba kadro uygulaması yapılabilmektedir. Önemli olan husus torba kadro uygulanacak unvanlar için 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerde boş kadro bulunması gerekmektedir. 190 sayılı KHK uygun olmakla birlikte Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının her unvan için 5 den yukarı derecede boş kadro ihdas edilmesine uygun görüş verilmediği için her unvan için torba kadro uygulaması mümkün değildir.

Torba kadro kimlerin maaşını 817 TL arttırabilir?

A kurumunda Müfettiş olarak görev yapan, 10 yıllık hizmeti ve 5-2 derecede bulunan bir memur idarenin takdiriyle 1/1 inci dereceli müfettiş kadrosuna atanmıştır. Bu müfettişin maaşında ne kadar artış olacağını hesaplarsak yaklaşık olarak 817 TL maaş artışı olacağını söyleyebiliriz.

Şöyle ki; 5/2 derece ve kademede bulunan bir müfettiş 666 sayılı KHK gereğince 4.326 TL net maaş almaktadır. Bu müfettişin 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince 1/1 inci dereceli müfettiş kadrosuna atanması halinde alacağı ücret 5.143 TL olacaktır. Aradaki fark ise yaklaşık 817 TL olacaktır. Aynı durum Devlet Personel Uzmanı, Adalet Uzmanı, Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı, Dış Ticaret Uzmanı ve bunlarla aynı grupta yer alan unvanlı kadrolar için de geçerlidir.

8 yıllık hizmeti olan ve 6/3 derece ve kademede bulunan bir VHKİ, 2.252 TL net maaş almaktadır. Bu VHKİ, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince 3 üncü dereceli VHKİ'nin kadrosuna atanması halinde alacağı ücret 2.454 TL olacaktır. Aradaki fark ise yaklaşık 202 TL olacaktır.

Torba kadro uygulamasında amirin takdir hakkı var mıdır?

Torba kadro uygulamasında amirin takdir hakkı oldukça fazladır. Ancak, bu takdir hakkı sınırsız değildir. Şayet eşitler arasında bir kriter olmaksızın takdir hakkı kullanılması halinde yargı denetimiyle torba kadro alınabilmektedir. Bütün şartları eşit olan iki müfettişten birisine torba kadro uygulanıp diğerine uygulanmıyorsa torba kadro yargı kararıyla alınabilmektedir.
#derece mağdurları
#Devlet Personel
#let Uzmanı
#Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı
#Dış Ticaret Uzmanı
il y a 9 ans
default-profile-img
Yüzbinlerce derece mağduru Sayın Başbakan’dan yardım bekliyor
Sokrates’in gölgesi
Umut nefestir
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm