|
Rezaletin adı Milli olamaz!

“Bu maçı kafamızda oynadık” diyen anlayışın, umut tacirliği yaptığını anladığımızda iş işten çoktan geçmişti. Alan savunması yok, adam savunması hak getire, çevre kontrolü desen evlere şenlik. Yardımlaşma, alan daraltma, kora kor mücadele sergilemek ise eskilerde kalmış bir anlayış. Sorunsuz oldukları kadar sorumsuz olan bir anlayışın tepeden tırnağa Türk futbolunu sardığı bir ortamda ancak böylesine bir hezimet aklımızı başımıza getirir diyeceğim de ondan da umutlu değilim.

İzlanda; Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson ve Sigurdsson ile ikinci bölgeyi kontrol edip, oyunun hem defansif, hem de ofansif yönüne katkı verirken, Türk Milli takımı bu baskıya set kuramadığı gibi hücum organizasyonlarında da sahada hiç yoktu. Türk Milli takımının ikinci bölgesinde Emre Belezoğlu, Oğuzhan ve Nuri görev yaparken, ne kendi bireysel becerilerini ortaya koyabildi, ne de oyunu iki yönlü oynayabildi. Koskoca maç boyunca ikinci bölgede top hakimiyeti olan böyle oyuncular varken santraforuyla bir kez duvar pası yapamaz mı? Birbirinin alternatifi olan santraforlarından birini santrafor oynatıp, diğerini sol kenara sürmenin aklı ve mantığı olabilir mi? Fizik üstünlüğünü iyi kullanan rakip karşısında tek şansı doğru pas bağlantısı yapıp, oyunu dikine oynamak zorunda olan bir topluluğun sadece kendi bölgesinde oyunu yana oynayıp, topun kendilerinde kalmasına çalışması oyun değil aciz kalmanın göstergesiydi.

Böylesine bir rezaletin ne taktiksel analizi, ne de değerlendirmesi yapılabilir. Ve bu rezaletin ortadan kalkması sadece futbolcu ve teknik adam boyutunda olursa yeni hayal kırıklıklarına ve rezaletlere önlem alınamaz.

Gelişim için sistemin değişmesi, sistemin değişmesi için de Türkiye Futbol Federasyonu'nun yönetimi ve kurullarıyla birlikte yenilenmesi şart oldu. Eğer bu değişim olmazsa; yine maçın ilk çeyreğinde rakip 3. korner atışını kullanırken elleri belinde onları izleyen Arda ile, sistemin olmadığı kurumda sistem yaratan futbolcuları çok izleyiz. Sonuç olarak Milli Takım kamplarının eski arkadaşların buluşup hasret giderme yeri olmaktan çıkartılması gerekiyor. Bunun için de yönetim iradesi…

#Milli Takım
#İzlanda
7 yıl önce
Rezaletin adı Milli olamaz!
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
İmamson Efendi “Cumhurbaşkanı” seçilmiş de, haberimiz olmamış!
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından