|
28 Eylül’e dikkat!

Saddam’ın 2 Ağustos 1990 tarihinde Kuveyt’i işgal etmesi ve BMGK kararı ile ABD ve koalisyon güçlerince zor kullanılarak Kuveyt’ten çıkarılması ABD tezgahlı küresel bir projenin ilk adımlarıydı. ABD Başkanı Bush’un bizzat Irak halkını (Kürt ve Şiileri) Saddam’a karşı ayaklanmaya teşvik edip kışkırtmasına kanan isyancıları Saddam kanlı bir şekilde durdurmuştu.


Özellikle Halepçe Katliamı sonrasında yaklaşık 1 milyona yakın Iraklı, bir operasyon olarak Türk sınırına yığılmış ve oldu-bittiye getirilerek’ Çekiç Güç’ün’ Türkiye toprakları içinde geçici konuşlanmasına 5 Nisan 1991 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla izin verilmişti. İzin öncesi Amerikalı yetkililer bölgedeki PKK varlığının bitirileceğine dair Türkiye’ye söz vermişlerdi. Bu nedenle Türkiye 1’inci Körfez harekatıyla Saddam’dan ve PKK’dan arındırılmış bir bölge beklerken, Çekiç Güç’ün Türk toprakları içinde konuşlanmasına izin verme zorunda bırakılmıştı. Çekiç Güç ile bölgede otorite boşluğu yaratılmış ve bu boşluğun birbirlerine düşman ancak aynı merkezden yönetilen Peşmerge (KDP_KYB)ve PKK’lılar tarafından doldurulmasına zemin hazırlanmıştı. Kuzey Irak’ta oluşturulması düşünülen bölgesel yönetimin (siyasi ayak)temelleri de bu süreçte atılmıştı.

PKK Koridorunu seçimle tamamlama stratejisi
Benzer bir durum son günlerde Kuzey Suriye’de yaşanıyor. 25 Eylül’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bağımsızlık referandumuna giderken, PKK/ PYD-YPG ise 28 Eylül’de kantonları sözde devletleştirme amacıyla sandık kuruyor. Türkiye’nin tüm karşı çıkmalarına rağmen PYD/YPG terör örgütü ABD tarafından silahlandırılarak Irak benzeri bir oluşumun temelleri atılıyor. PYD Eş Başkanı Salih Müslim komşu ülke Irak’taki Kürtlerin aksine bağımsızlık hedeflemediklerini belirterek, Suriye’nin bir parçası olduklarını, Suriye’deki taleplerinin ayrılık değil, federalizm olduğunu iddia ediyor. Ancak Londra merkezli Şark El Avsat gazetesinden İbrahim Hamidi ‘
Kürtlerin Kuzey Suriye’yi üç parçaya bölme kararı aldıklarını’,
DEAŞ’tan kurtarıldıktan sonra Rakka’nın bu bölgelerden biri olacağını yazmıştı.
Hamidi’nin incelediği federasyon sistemini kurumsallaştırmayı hedefleyen yasa çıkarma girişimleri Amerika’nın IŞİD sonrası Suriye’de kurmak istediği düzeni bütün açıklığıyla ortaya çıkarıyor. ABD’nin Barzani’nin bağımsızlık referandumu ile eş zamanlı olarak tasarladığı “Kuzey Suriye” planı tamamlanırsa
ABD’nin oluşturmak istediği ‘PKK Koridoru’
planı büyük oranda tamamlanacak. Bu nedenle Kuzey Suriye’deki 28 Eylül’de PKK/PYD’nin sözde devlet kurma faaliyetlerine azami dikkat etmemiz ve güvenlik tedbirlerini acilen almamız gerekiyor.
ÜÇ BÖLGE ALTI KANTON

“Kuzey Suriye için demokratik federalist seçim kanunu” ve “idari bölge kanunu” geçtiğimiz günlerde Suriye’nin kuzeyindeki Haseke iline bağlı Rimeylan’da yapılan bir toplantıda kabul edildi. Bu toplantıyla özerk yönetimin sınırlarındaki genişleme stratejisi ortaya çıktı. Üstelik, Arap çoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerini de kapsayan “3 bölge ve 6 kanton” ile ilgili adım adım federasyon planı karara bağlandı. Bu alanlar Amerikan desteği ile IŞİD’den kurtarılan yerleşim birimleri. Üç bölgeden kasıt, Cezire, Fırat ve Afrin olarak tanımlanıyor. Cezire, Ayn el Arap ve Afrin bu üç bölgenin merkezi olarak yeniden tanımlanıyor. Mevcut Suriye idari bölümlenmesi kökten değiştirilmek isteniyor.

İkinci Sykes-Picot mu?

İran sınırından Akdeniz’e uzanan koridor Amerika, İngiliz ve İsrail projesi. 1991 Körfez savaşından sonra adım adım işlenen bu proje ile Batı, Irak ve Suriye üzerinde Emperyalist emellerini hayata geçirmeye çalışırken,Türkiye ile Arap/İslam dünyası arasındaki bütün bağları koparmak amacıyla güney sınırlarımıza kalın duvarlar örerek, Türkiye’yi yeniden Anadolu’ya hapsetmeyi ve küçültmeyi hedefliyor. Bugün karşı karşıya olduğumuz bu tablo, Irak ve Suriye’nin Kuzey bölgelerinde kurulması düşünülen sözde bağımsız Kürt devletleri değil, Türkiye’nin de içinde olduğu bölgenin yeniden dizayn edilerek, güçlü ve büyük ülkelerin küçültülmesi, haritaların yeniden çizilmesi bölgenin küçük şehir ve garnizon devletlere dönüştürülüp denetim altına alınması meselesidir.

#Türkiye
#Irak
#PKK
#Çekiç Güç
7 yıl önce
28 Eylül’e dikkat!
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’