|
Fırat Kalkanı Harekatı nasıl genişletilecek?

“Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'deki terör oluşumu projesinin kalbine soktuğumuz hançeri, yeni hamlelerle genişletmekte kararlıyız." 5 Ağustos’ta yapılan bu açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası atılacak ilk adım hakkında daha önce de mesajlar vermişti. O mesajlarda adı ön plana çıkan bölge, Menbiç’ti. Ancak bugünkü seçenekler arasında Menbiç’in dışında Afrin de yer alıyor. Biraz hafızalarımızı tazeleyelim.

Menbiç Neydi?

Menbiç, ABD’nin DAEŞ’i Suriye’den temizleme operasyonu kapsamındaki bölgelerden biriydi. Türkiye bu bölgenin kesinlikle PKK’nın Suriye kolu PKK/PYD’ye bırakılmaması gerektiğini “Fırat’ın batısı kırmızı çizgimizdir” uyarısıyla ABD’ye bildirmiş ve ABD konu hakkında Türkiye’ye garantörlük vermişti. Ancak PKK/PYD’nin bölgeye yerleşmesi ile Amerika’nın “Teröristsevici Pinokyo” yalanı uzun sürmemişti. “Bölgeye PKK/PYD’nin silahlı kolu YPG değil Suriye Demokratik Güçleri yerleşti” yatıştırması ise ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas’ın açıklaması ile yerle bir oldu. Şöyle demişti Thomas:

"Onlar kendilerine resmi olarak YPG diyorlardı ki Türkler, bunun PKK ile aynı olduğunu söylüyor ve 'Benim terörist bir düşmanımla muhatap oluyorsunuz, bunu müttefik olarak nasıl yapabilirsiniz?' diyordu. Biz de bunun üzerine onlara isimlerini değiştirmeleri gerektiğini söyledik. Mesela, YPG dışında kendinizi nasıl adlandırmak istersiniz? Bir gün sonra adlarının 'Suriye Demokratik Güçleri' olduğunu ilan ettiler.”

Amerika’nın PYD/YPG’ye Verdiği Silahlar DAEŞ ve PKK Silahlarıyla Aynı Seriden

Kırmızı çizgi ihlalinden sonra Amerika PYD/YPG’ye binlerce tır gönderdi. Amerika’nın “Kontrolümüz altında” diyerek PYD/YPG’ye tırlarla gönderdiği silahlar Siirt, Şırnak, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır'da PKK’ya yönelik operasyonlarda PKK'lı teröristlere ait mühimmat depolarından çıktı. Şırnak'ta PKK’ya ait ABD yapımı M-4 piyade tüfeğinin seri numarasının, 2014 yılında DEAŞ'a dağıtılan silahlarla aynı kafileye ait olduğu medyaya yansıdı.

Menbiç’te Kimler Var?

Menbiç’te kah Amerika’nın kah Rusya’nın bayrağını asan PYD/YPG teröristleri aynı zamanda Esad’a bağlı rejim güçleri ile arasını soğutmuyor. Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında PYD/YPG, Münbiç’in batısını Esed rejimine bıraktığını açıklamıştı. Güvenlik uzmanlarına göre bölgede İran, Fransız ve İngiliz askeri üsleri de bulunuyor. Bölgede aynı zamanda PYD/YPG’nin eline silah verdiği çocuk yaştaki askerler de var. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM geçtiğimiz aylarda utanmadan "Atış talimi" ve "Savaşmaya hazır" notuyla bu çocukların fotoğrafını paylaşmıştı…

Türkiye’ye Vurmaya Hazırlanan Amerikan Kampları

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı, Amerika’nın PKK/PYD bölgesinde 2 hava üssü ve 8 adet askeri noktaya sahip olduğunu gösteren haritasını yayınladı. AA’nın yayınladığı haritaya göre ABD’nin Türkiye’nin müdahalesine karşı PYD/YPG’yi koruduğu Münbiç’te 2, Kobani ve eski Süleyman Şah Türbesi’nin de olduğu bölgede 2, Rakka ve Haseke bölgelerinde 6 askeri noktası buluyor. Harita ifşasından sonra Amerika çok sinirlendi. Sözde DAEŞ karşıtı koalisyon, “Hassas bilgilerin açıklanması Koalisyon kuvvetlerini gereksiz risklere maruz bırakıyor” dedi.

Menbiç Dışında Bir Sürpriz olur mu?

Amerikan’ın taşeron teröristlerine karşı Rusya’dan S400 füze alımı sürecine giren Türkiye, yakın zamanda topraklarına göz diken düşmanlarına karşı yeni hamlelerde bulunmaya hazır. Basına yansıyan haberlere göre; TSK’nın öncü kuvvetlerinden ÖSO, Menbiç’in batısında bulunan bazı köyleri PYD’YPG’den temizliyor. Menbiç dışında, PKK/PYD’nin Türkiye’ye terörist sevkiyat adresi Afrin’de de yoğun bir trafik yaşanıyor. TSK uzun bir süredir bölgeye asker sevk ediyor. Bir diğer bölge Kobani’de ufak ufak hareketlilik var. Geçtiğimiz günlerde bu sınıra mayın döşemek için bölgeye kısa süreli giriş yapan TSK askerleri PYD eş başkanı Salih Müslim’i epey korkutmuştu. Müslim twitter hesabından feryat figan “TSK Kobani’ye giriş yaptı” haberini paylaşmıştı.

Afrin’in Önemi

PKK’nın en önemli terörist yuvalarından biri olan Afrin, PKK/PYD’nin sınırımızda hayal ettiği devletin diğer kantonları arasında kalan uzak parçası. TSK’nın şu sıralar obüs ve tanklarla donattığı Kilis, Afrin operasyonunda kilit giriş noktası olarak yerini koruyor. Basına sızan bilgilere göre operasyona katılacak 20 binden fazla asker şu an hazır. Rusya desteğini kaybeden PKK/PYD, bölgede olası TSK operasyonuna karşı nöbet tutuyor.

Bir Gece Ansızın Gelebiliriz

Şu an Fırat Kalkanı Harekatı’nın Menbiç ya da Afrin civarında ikinci adımını atması bekleniyor. Teröristler ve terör hamisi ABD için, “Korkunun ecele faydası yok”la karışık “Bir gece ansızın gelebiliriz” zamanı başladı. Türkiye’den toprak koparmak için binlerce tır dolusu silahla PKK’lı teröristleri eğiten Amerikan askerleri biraz da Mehter Marşı dinlesin.

#Elvan Akkaya
#Menbiç
#Fırat Kalkanı
7 yıl önce
Fırat Kalkanı Harekatı nasıl genişletilecek?
Kıbrıs’ı İngiltere’ye Sultan Abdülhamid mi verdi?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir