|
Musul ve Kerkük Türkiye’ye kavuşur mu?

Atatürk’ün 24 Nisan 1920 tarihli Meclis konuşmasındaki Misak-ı Milli sınırlarını tarifi:

“Doğu sınırını Kars, Ardahan ve Artvin'i içine alacak şekilde göz önüne getiriniz. Batı sınırı, bildiğiniz gibi, Edirne'den geçiyor. En büyük değişiklik güney sınırımızda olmuştur.
Güney sınırımız İskenderun'un güneyinden başlar, Halep'le Kadıma arasında Cerablus köprüsünde sona eren bir hat ve doğu kısmı da Musul ili Süleymaniye ve Kerkük dolayı ve bu iki bölgeyi birbirinden ayıran hat.”

Bu konuşmanın üzerinden 97 yıl geçti. Atatürk’ün ifade ettiği Misak-ı Milli sınırı, 5 Haziran 1926’da imzalanan Ankara Anlaşması ile revize edildi. Kerkük’ün de bağlı bulunduğu Musul, Ankara Anlaşması ile İngiliz mandasındaki Irak’a bırakıldı. O anlaşmada bulunan bazı maddeler, bugün Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde kurmak istediği gayrimeşru devlet bakımından bizim için hayati önem taşıyor.

Madde 1: Türkiye ile Irak arasındaki hudut
Cemiyet-i Akvam’ın 29 Ekim 1924 tarihli toplantısında kararlaştırıldığı şekilde (Brüksel Sınır Çizgisi)
kesinleşmiştir.
Madde 5:
Taraflardan her biri 1
. maddede belirlenen sınır hattı
nın
kesin ve bozulmaz
olduğunu kabul ederek
bunu değiştirmeye matuf her türlü teşebbüsten sakınmayı taahhüd eder
.
Madde 6:
Taraflar bir veya birkaç silahlı kişinin
sınır mıntıkasında yağmacılık veya eşkiyalık yapmak maksadıyla girişecekleri hazırlıklara, sahip oldukları bütün vasıtalarla karşı koymayı
ve bunların
sınırdan geçmelerine mani olmayı
karşılıklı olarak
taahhüd eder
ler.
Madde 10:
Antlaşmanın işbu faslının
tatbik mıntıkası
Türkiye'yi Irak'dan ayıran bütün sınır ile bu
sınırın iki yanında 75 km. derinliğinde bulunan mıntıkadır.
Şu an
Irak sınırında tatbikat yapan Türk Ordusu Madde 6
’dan, TBMM’de kabul edilen Suriye ve Irak’a
sınır ötesi operasyon yapma tezkeresi Madde 10’
dan,
Musul ve Kerkük’te yeniden hak iddia etmemiz ise Madde 5
’ten kuvvet alıyor.
Barzani
, Erbil sokaklarında Türkiye sınırları içindeki şehirleri de içeri alan hayali Kürdistan haritasıyla bağımsızlık referandumuna gitti. (Aynı haritayı 2014 Kobani olaylarında CNN de göstermişti…) Bu hamle hayalistanın ipine tutunmuş Barzani’nin harakirisine yardımcı olacak gibi gözüküyor.

Miting alanındaki coşku ve gizli kapılar ardından verilen vaadlerle boyundan büyük hayaller kuran Barzani henüz pişmanlıkla geçireceği günlerin farkında değil. 2014’te Amerikan bayraklarıyla “Biji Obama” sloganı atan kandırılmış kıtaların zavallıları, bugün “Biji İsrail” sloganı ile İsrail bayrağı sallıyor.

Orta Doğu’yu 100 yıl önce cetvelle çizerek, Türk halkının kaderiyle oynayan eller; bugün sıfırdan donattıkları piyonlarla yeniden güney sınırımızı şekillendirmeye çalışıyor. Gizli kapılar ardında verilen uluslararası desteklerin gün yüzüne çıkmasına az kaldı.

Çok yakında Türkiye’den toprak kopartmaya çalışmaya kalkışacak isimlerle yüzleşecek ve stratejik müttefik dediğimiz ülkelerin sırtımıza hançer sağlarken bize nasıl dost gibi sırıttığını, kuyumuzu derince kazdığını hep birlikte öğreneceğiz. Çünkü Ekim ayı, sınırlarımıza müdahale etmeye kalkışan düşmanlara karşı cevabımızın verileceği en sert aylardan biri olacak…

#Musul
#Irak
#Kerkük
7 yıl önce
Musul ve Kerkük Türkiye’ye kavuşur mu?
Batı’nın felsefî bunalımı, Türkiye kuşatması ve Türkiye’nin yarma harekâtları…
21. Yüzyıl Fransız Devrimi: İslâm Devrimi (?)
Torba Kanun Teklifi’nde kamu personeline yönelik neler yer alıyor?
Abdülkerim Süruş (3)
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1